W.o... Ciąży, porodzie i połogu

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Ale temat!Można się wiele dowiedzieć, bo wasze doświadczenia są bezcenne:)
Napiszcie proszę, po czym rozpoznałyście,że jesteście w ciązy?Pomijam brak -wiadomo czego- :roll: i testy ciążowe.Co najwcześniej moze wskazać, że to już? Tak bardzo chciałabym,żeby to było już :cry: a tuuuuu, same niepowodzenia :cry:
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siedmiokropka pisze: Napiszcie proszę, po czym rozpoznałyście,że jesteście w ciązy?
:lol: hihi
Pewnie każda miała inaczej :D
U mnie poszło ekspresem... mój organizm dość szybko (po około tygodniu od poczęcia) dał pierwsze znaki, wiedziałam (domyślałam się na 99%) jeszcze przed terminem spodziewanej menstruacji.
Jestem z tych co to mają wszystkie zachodzące procesy w swoim organizmie bardzo regularne, nie miewam żadnych sensacji czy bolączek a jednak nagle ni stąd ni stamtąd zaczęły mnie pobolewać piersi i część zapachów wydawała się jeszcze bardziej nieprzyjemna niż zwykle. Ale i tak przyznam Ci się, że nie dowierzałam i podejrzewałam pizze (że była z czymś starym :D).
Przez pierwsze tygodnie (może trzy / cztery) od zapłodnienia miałam kilka nieprzyjemnych objawów ale potem przeszły 8)
Na szczęście ciąża to nie choroba i jeśli się chce to można normalnie funkcjonować ;-)
Gdy już będziesz "zafasolkowana" i nie będzie żadnych przeciwwskazań to polecam w początkowej fazie ćwiczenie Jogi (pod okiem wykwalifikowanego instruktora!!! ) i przynajmniej dwa razy w tygodniu wypad na basen - rewelacja!!
Pływanie samo w sobie ma wiele plusów ale podczas ciąży i po niej jest najlepszym antidotum na bóle kręgosłupa, poprawne krążenie, zachowanie ładnego wyglądu piersi (podczas pływania pracują mięśnie odpowiedzialne za wygląd biustu), dobre samopoczucie ;-) i wiele, wiele innych 8)

Siedmiokropko staraj się, staraj i pamiętaj, że podobno w tym wszystkim samo staranie się jest najprzyjemniejsze :lol:
A potem też dużo zależy od Ciebie... od Twojego podejścia do życia i woli do zmian...
Dla mnie ciąża to jedno z najprzyjemniejszych, wręcz mistycznych doznań.
Przed zajściem też warto o siebie i swojego partnera zadbać ;-)
Miałam w tym czasie wykonany najwspanialszy masaż Ma-uri, wykonany przez dwie masażystki jednocześnie (obie były w tym czasie w ciąży). Był to masaż intencyjny mający na celu przygotowanie mnie psychicznie i energetycznie do ciąży... WSPANIAŁE DOŚWIADCZENIE!! No ale Ma-uri samo w sobie takie właśnie jest :lol: www.ma-uri.pl

(pewnie znowu Admin będzie mi dogryzał na temat mojego "zakręcenia" ;-) hihi)
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siedmiokropko, w wolnej chwili poczytaj sobie http://dzidziusiowo.pl jest tam dział "planujemy dziecko"
Wszystko jest bardzo ciekawie i dogłębnie napisane. Jest tam też forum (na które wpadam :D) z przesympatycznymi, pozytywnie nastawionymi i bardzo energicznymi przyszłymi mamami i tymi obecnymi ;-)
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Mogę swoje 3 grosze ? - pamiętajcie , że termomerty do ucha są dla dzieci powyżej przynawjmniej 3 miesięcy ( a 100% pewności od 6- go miesiąca w pomiarach) .A dyskutując o cięciach cesarskich pamiętajcie ,że Natura nie od parady wymyśliła naturalną drogę porodu .Dziecko przechodząc przez kanał rodny matki , ma w sposób naturalny wyciskane wody płodowe( jak przez wyrzymaczkę) ,które zalegają w jego płucach , a w ten sposób są wydalane i dzięki temu zwiększa się produkcja surfaktantu - substancji , która jest niezbędna do podjęcia oddechu i dalszego prawidłowego funkcjonowania płuc . Cięcie cesarskie to ostateczność !
Przyszle mamuśki powinny unikać , jak ognia mleka krowiego , ograniczać wieprzowinę i słodycze, już w pierwszej połowie ciąży . Niestety maluszki płacą dużą cenę za niefrasobliwość lub brak wiedzy ich mam uporczywymi kolkami i problemami z alergiami skórnymi .
Trzymam kciuki za wszystkie mamuśki ,życzę w miarę szybkiego i w miarę bezbolesnego porodu i dobre , kompetentnej i serdecznej opieki ze strony lekarzy i położnych .Serdecznie pozdrawiam .
Inka
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I nasza zaprzyjaźniona Pani pediatra (dobrze pamiętam?) pojawiła się ;:168
Kontrapunkt, dawno Cię z nami nie było... tęskniłam :cry:
Odwiedzaj nas częściej!!
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Witam Cię serdecznie .Też trochę sie stęskniłam ( między innymi za Twoim poczuciem humoru ) Muszę przyznać ,że mam trochę nawiedzone podejście do nowoczesnych technik i nowinek podchodzę z pewnym dystansem .Myślę ,że potrzebny jest we wszystkim umiar i zdrowy rozsądek .Przede wszystkim wierzę w mądrość natury, intuicję i coś o czym często tu czytam czyli instynkt macierzyński . Jeśli będę mogła w czymś pomóc , lub poradzić jestem do dyspozycji .Serdecznie pozdrawiam
Inka
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kontrapunkt pisze:...termometry do ucha są dla dzieci powyżej przynajmniej 3 miesięcy ( a 100% pewności od 6- go miesiąca w pomiarach)...
:shock:
To jaki termometr będzie najlepszy? Jest na rynku spory wybór i trzeba być obeznanym w tym temacie by wybrać coś odpowiedniego... Ja nic a nic nie znam się na termometrach, nawet żadnego nie mam w domu (jakoś nie chorujemy i nie był nam potrzebny) ale przy małym dzieciaczku to chociażby tak dla pewności trzeba go mieć - tylko jaki?
Fajnie by było gdyby to był dokładny i bardziej uniwersalny termometr, nie tylko dla noworodka... a może lepiej kupić na początek taki bardziej "specjalistyczny" pod maluszka?? :?
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

alabedz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 17:31

Post »

DorkaWD pisze:
kontrapunkt pisze:...termometry do ucha są dla dzieci powyżej przynajmniej 3 miesięcy ( a 100% pewności od 6- go miesiąca w pomiarach)...
:shock:
To jaki termometr będzie najlepszy? Jest na rynku spory wybór i trzeba być obeznanym w tym temacie by wybrać coś odpowiedniego... Ja nic a nic nie znam się na termometrach, nawet żadnego nie mam w domu (jakoś nie chorujemy i nie był nam potrzebny) ale przy małym dzieciaczku to chociażby tak dla pewności trzeba go mieć - tylko jaki?
Fajnie by było gdyby to był dokładny i bardziej uniwersalny termometr, nie tylko dla noworodka... a może lepiej kupić na początek taki bardziej "specjalistyczny" pod maluszka?? :?
Ja dla swojego dziecka używałam termometru tzw. "do pomiaru w minutę" mierzy się temp. w pupie. Trzeba tylko pamietać aby od temp. która się ukrze odjąć 5 kresek. Wg mnie wygodny choć dzieciaczki na pewno za tym nie przepadają.
Pozdrawiam
ANka
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

alabedz pisze: Ja dla swojego dziecka używałam termometru tzw. "do pomiaru w minutę" mierzy się temp. w pupie. Trzeba tylko pamietać aby od temp. która się ukrze odjąć 5 kresek. Wg mnie wygodny choć dzieciaczki na pewno za tym nie przepadają.
Znalazłam termometr co mierzy w ciągu sekundy i przykłada się go do czoła :idea:
Cena jest imponujące bo około 150 zł :shock:
Tylko co to jest warte?
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Na początku koniecznie termomert do mierzenia temperatury w pupci- ponieważ będzie najbardziej miarodajny. potem mierzymy temperaturę w uchu ,niektórzy polecają do pomiaru w buzi ( podobne do smoczka), ale na ich temat nie mam zadania .Pomiary na skórze są bardzo mylne i te odradzam - pozdrowionka
Inka
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

DorkaWD pisze:Siedmiokropko, w wolnej chwili poczytaj sobie http://dzidziusiowo.pl jest tam dział "planujemy dziecko"
Wszystko jest bardzo ciekawie i dogłębnie napisane. Jest tam też forum (na które wpadam :D) z przesympatycznymi, pozytywnie nastawionymi i bardzo energicznymi przyszłymi mamami i tymi obecnymi ;-)
Dorko, dziękuję za rady.Przydadzą się może kiedyś, ale nie teraz :cry: jestem załamana. Wiem,że najprzyjemniejsze są starania,
ale dzisiaj nie potrafię o tym myśleć optymistycznie :( Niestety.
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09

Post »

To że będziesz się dołować nic nie zmieni. Wręcz przeciwnie. Ja też nie od razu zaszłam w ciążę. My staraliśmy się 5 lat. Na początku naszego zwiazku poszłam do lekarza w związku z bólami menstruacyjnymi. Szanowny pan oświecił mnie, że bóle o takim nasileniu wynikają z tego iż mam niedorozwój macicy i żebym się raczej pożegnała z myślą o dzieciach. Dopóki byłam młoda to się nie załamywałam ale czas płynął zbliżała się trzydziestka i myśl o dzidziusiu nie dawała spokoju. Ciagle odkładana terapia w koncu przybrała realny kształt i tak oto wybrałam się do specjalisty. Na wstępie zaznaczyłam iż istnieje prawdopodobieństwo niedorozwoju. Po badaniu lekarz stwierdził, że ten kto mnie tak haniebnie wprowadził w błąd ma nic innego tylko niedorozwój mózgu. A ja w następnym miesiącu, bez leczenia, byłam w ciaży! Tak więc od tamtej pory wierzę, że istnieją blokady psychiczne...
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cappuccino pisze:Tak więc od tamtej pory wierzę, że istnieją blokady psychiczne...
Owszem istnieją! Można z nimi pracować na wiele sposobów a ja polecam sesje masażu terapeutycznego Ma-uri. Podczas sesji można się przyjrzeć samemu sobie i odkryć to do czego sami przed sobą nie mieliśmy do tej pory odwagi.
Ale oczywiście "blokada" to często nie jedyny powód bezpłodności!

Boleści podczas menstruacji to też może być wina skrzywionej kości ogonowej! Mnie to kiedyś dotyczyło :? Od początku nie miałam boleści podczas naszych kobiecych "świętych dni" do czasu gdy w zimie poślizgnęłam się na lodzie i boleśnie sobie klapłam na pupę :shock: Od tej pory już wiedziałam co oznacza ból podczas menstruacji :? Z racji tego, że sama uczyłam się różnych technik masażu czy pracy z ciałem trafiłam na zajęcia z kręgarstwa i tam dowiedziałam się, że być może w moim wypadku ból może wywoływać skrzywiona kość ogonowa... umówiłam się na prywatną wizytę, podczas której miałam wyregulowane i naprostowane wszystkie kosteczki łącznie z kością ogonową (manipulacje przez odbyt - do przyjemnych nie należy :? ) i to było to!! Od tamtej pory znowu mogłam się cieszyć spokojem podczas tych naszych słynnych dni :D
Oczywiście warunkiem powodzenia jest to, że dana przypadłość dotyczy właśnie nas bo powodów może być wiele i nawet kilka równocześnie!
Bardzo często skrzywiona kość ogonowa prostuje się podczas porodu, to chyba z tego powodu się mówi "po pierwszym dziecku Ci przejdzie" :D hihi
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znacie ten felieton A. Chylińskiej ??
http://www.fundacjamama.pl/index.php?op ... &Itemid=72
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”