howlit Cypripedium Ulla Silkens w kropeczki jest sliczna

- witam, mam pytanie odnosnie pochodzenia tej rosliny - mozna cos wiecej na ten temat?IWONA1311 pisze:Witam a ja ma takiego storczyka niestety nn...
Na jakim stanowisku rosną twoje storczyki? na zdjęciach widzę, że towarzyszą im paprocie, więc północne czy wschodnie????
- z calym szacunkiem, ale kupowanie roslin wykopanych juz uprzednio przez kogos, absolutnie nie legalizuje posiadanych okazow. Zwlaszcza tyczy sie to gatunkow z rodzaju Cephalanthera - do dnia dzisiejszego nikomu, od Alaski przez Pireneje az po Ural, nie udalo sie rozmnozyc ani razu bulawnika z nasion, stad oczywista rzecza jest to, ze to co z handlu pochodzi z natury. Eksperymentalne podchody byly robione wielokrotnie - ale nie slyszalem jak dotad o uzyskaniu doroslej zdolnej do zakwitniecia rosliny.marcin11 pisze:....Na swoim ogrodzie mam 15 gatunków storczyków rodzimych (oczywiście legalnie zdobyte metodąkupna) będę miał za rok buławnika mieczolistnego.
jest to poglad od kilku lat lansowany przez jednego bardzo medialnego (niestety) szarlatana, ktory namieszal ludziom niezle w glowie - choc sam niezbyt rozumie co pisze. Wystarczy zadac sobie samemu pytanie, w jakim celu dodawac gline skoro rownoczesnie mowa jest o drenazu? Jedno przeczy drugiemu.marcin11 pisze:....na pewno wszystkie storczyki kserotermiczne, leśne i górskie wymagają drenażu...