No faktycznie twój post został jakoś pomięty przez bardziej wybitnych fachowców z tego forumKatasia pisze:No dobrze, poczytałam forum i wątki o chorobach pomidorów 155 razi spróbuję sama sobie odpowiedzieć. Wygląda na to, że muszę zakupić siarczan magnezu i chyba coś na zarazę ziemniaczaną? Inna opcja, to nadal siarczan magnezu oraz poprawienie błędów w podlewaniu pomidorów, czyli nieprzelewanie doniczek.
Mogłabym prosić o ocenę trafności mojej diagnozy?

To spróbuje tobie ja pomóc

TAK jest to niedobór magnezu !
Posiadam również pomidory odmiany Betalux, nie ukrywam że mimo tego że są to stosunkowo małe pomidorki to należą do grona moich ulubionych

Mam te pomidory wsadzone w tunelu foliowym oraz w gruncie,rosną obok innych odmian ale tylko Betaluxy i Huzary wykazują takie objawy jak przedstawiłaś na zdjęciach.
A według mojego rozeznania jest to niedobór magnezu !!! No niestety teraz już jest trochę za późno na ratowanie tych uszkodzonych liści ale zawsze trzeba działać żeby chronić pozostałe zdrowe liście !
Musisz przede wszystkim oberwać listki chorobowo zmienione, ponieważ jest to pożywka dla innych chorób !!! Następnie opryskać cała roślinę roztworem siarczanu magnezu. Najszybciej i najskuteczniej zniwelować brak magnezu w roślinie to opryskać krzaki 0,5% roztworem siarczanu magnezu czyli 50 gram siarczanu magnezu na 10 litrów wody

Pamiętaj nie przekraczaj podanych dawek !!!