U mnie pędy tak jak wcześniej pisałam pokazały się już paręnaście dni temu. Bambus całkiem dobrze wygląda po pierwszej zimie w gruncie. Liczę na gęsty żywopłot pod koniec sezonu
Jak tam Wasze bambusy?
Mój wypuścił w ekspresowym tempie kilka długich pędów - na razie bez listków. Dziwię się, że takie długie. Wydaje się jakby się miały złamać pod swoim ciężarem.
Nie wiem czy dobry dział , ale młody i niewprawiony musi zapytać , ile po wysianiu nasionek powinny być wschody bambusa , posiałem w doniczkach na strychu bambusy prawie miesiąc temu i na razie nic , czyżby nasiona złe ?
---- 25 mar 2018, o 19:19 ---
No i doczekałem się , zaczęły powoli wychodzić z ziemi ale dopiero jak je położyłem w piwnicy na piecu centralnego ogrzewania , na ok 30 szt nasionek wyszło już 5 szt ale chyba trzeba będzie to przenieść do jasnego miejsca bo w piwnicy kompletna ciemność panuje
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Mam nadzieję, że piszę we właściwym temacie. Dostałem roślinę w prezencie. Na poszporcie odczytałem nazwę Pogonatherum Bamboo. Nie znalazłem zbyt wielu informacji na jej temat na forum. Czy ktoś posiada taką roślinę i może coś więcej na jej temat powiedzieć? Do jakiej ziemi powinienem ją przesadzić? Dla pewności załączam zdjęcie rośliny.
Przede wszystkim do dużej donicy.
Ziemia dla bambusa powinna być dobrze przepuszczalna,w przeciwnym razie z powodu braku tlenu korzenie zaczynają gnić.
Uważam,że każdą zakupioną ziemię należy wymieszać ze żwirem, piaskiem, keramzytem lub perlitem.