Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko, toż Ty masz kaktusiarnię całą! Te olbrzymy są niesamowite! Ale chyba najbardziej podoba mi się pomysł z kaktusem w bucie :lol:
Ciekawe, że Twój echinopsis ma formę bardziej owalną, a na zdjęciach w mojej książce jest kulisty. Może są różne odmiany echinopsisa? Ale w sumie to nieważne, ważne że pachnie!
Pierwszy raz widzę kwiaty aloesa - jakiegokolwiek. One podobno bardzo rzadko kwitną, dlatego w niewielu książkach można znaleźć ich zdjęcia. W moich nie ma :(
A Twoja szlumbergera to prawdziwy zygokaktus, nie mieszaniec. Ale kwitnie chyba tak samo jak mój i KaRo?
Dzięki Anetko za piękne zdjęcia:)

A teraz coś dla KaRo

Obrazek

To jest Kalanchoe erinacea. Prawda, ze trochę przypomina Twoją roslinkę? Jeśli kwiaty będą podobne, to mozna przypuszczać, że masz jakieś inne Kalanchoe. A moze to jakaś eszeweria? Porównaj i powiedz, co sądzisz o moich domniemaniach :wink:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Zrobię naturalnie.Miałam takie wrażenie że są inne,moje jakby grubsze,Twoje płaskie,cieńsze ale to może kwestia zdjęcia.Zobaczymy dalej!
Awatar użytkownika
agak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2006, o 14:44

Post »

Czesc jestem tutaj nowa.. Od kilku miesiecy hoduje sobie w domu kaktusy, mam rozne gatunki ale nie znam ich nazw i nie moge znalezć.. Gdyby ktos pomogl mi w ich zidentyfikowaniu bylabym wdzieczna:) Poradami na temat upraw akurat tych gatunkow tez nie pogardze:) Pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
]ObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Agak ale masz tych kaktusików mnogo. :D
Ja Ci nie pomogę bo się na nich kompletnie nie znam.
Dopiero zacznę zabawę z kaktusami wiosną,
le dziewczyny mają duży zasób wiedzy na ich temat
i na pewno Ci wszystko wyjaśnią :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D :D Część z nas tylko się zachwyca - ale są tu też i znawcy/znawczynie/ tematu. My oglądamy chętnie wszystkie nowości, bo się uczymy przy okazji- nie miej nam za złe tych wtrętów.

Pozdrawiam- a kaktusiki super :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Agak :)
Piękna kolekcja! Koniecznie pokaż je później w pełni kwitnienia.
Wydaje mi się, ze najwięcej bedzie Ci mogła pomóc Anetka ( przecież ma "kaktusiarnię" :wink: ). Ja się niestety nie znam, mogę jedynie poszperać w moich mądrych książkach.

Pozdrawiam
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

agak pisze:Czesc jestem tutaj nowa.. Od kilku miesiecy hoduje sobie w domu kaktusy, mam rozne gatunki ale nie znam ich nazw i nie moge znalezć.. Gdyby ktos pomogl mi w ich zidentyfikowaniu bylabym wdzieczna:) Poradami na temat upraw akurat tych gatunkow tez nie pogardze:) Pozdrawiam
Pierwszy to Cleistocatus strausii, a trzeci Weberbauerocereus johnstonii.

B.
Awatar użytkownika
agak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:( Wlasnie wczoraj mi padl kaktusik nr 9 ;((( Zgnil od dołu.. Nie wiem czy przyczyna mogl byc nadmiar wody czy niestabila postawa- kaktus mial bardzo male korzenie i chwial sie w kazda strone...
Boje sie o moja kolekcje.. Nie wiem jak je pielegnowac.. Stoja na parapecie i jest tam bardzo goraco bo pod nim jest kaloryfer a niestety nie moge go przykrecic:/ Kilka razy w tygodniu zozszczelniam okno na micro i robie im mini wietrzenie, ale teraz zaczyna sie robic mrozno i nie wiem czy tak dalej moge robic...Podlewam je raz na tydzien po troszku ale boje sie zeby ich nie zniszczyc..
Dziekuje za rady i odpowiedzi na wczesniejszy post.
Pozdrawiam
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaktusy przestajemy podlewać w okresie od pażdziernika do marcą,przechodzą wtedy okres spoczynku,
agak zaprzestań podlewania bo stracisz wszystkie kaktusy :(
Moje kaktusy też stoją na parapecie i też jest kaloryfer i nic im się nie dzieje ,możesz je najwyżej podsunąć bliżej okna,
a z wietrzeniem też uważaj bo możesz im bardziej zaszkodzić aniżeli pomóc , moim zdaniem to swoje kaktusiki posadziłas do zbyt dużych doniczek , nowa doniczka powinna być niewiele większa od poprzedniej.

Obrazek Obrazek

Tak mam posadzone moje najmniejsze kaktusy i wierz mi wcale nie mają za ciasno :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anetko, czytałam, ze kaktusy zima wymagaja temperatury 10-13stopni, a włochate 16.
Jeżeli trzymasz je na parapecie to chyba mają wyższą temperaturę. Czy trzymasz tam tylko te malutkie, czy większe też? Bo skoro Ci kwitną, to znaczy, że ta temperatura nie jest aż tak ważna?
Awatar użytkownika
agak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki Anetko:) Od dzis nie podlewam moich pociech;) Postaram sie tez ograniczyc wietrzenia.. Czy to prawda ze katusy lubia od czasu do czasu spryskiwanie woda??jeśli tak to jak czesto? Gdzies sprzeczytalam o tym ze mozna to stosowac zamiast podlewania wlasnie w okresie zimowym.. Wiecie cos na ten temat?
Agnieszka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Agnieszko witaj!
Przeczytaj sobie cały ten wątek od początku. :lol:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
Znajdziesz tutaj wiele informacji które pomoga Ci w pielęgnacji kaktusów.
Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do czytania neszego forum.
Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę /na górze z lupą-szukaj/ interesująca nas frazę i juz
system wyświetli nam tematy w których jest ona zawarta.
Życzę miłej lektury i spodziewam sie dyskusji. :D :D :D :D
Pa,papa - KaRo
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agak owszem można spryskiwać kaktusy , ale nie rób tego zbyt często, ja myślę że raz w miesiącu im wystarczy najlepiej letnią wodą.

Izo aż z ciekawości sprawdzę jaką mam temperaturę na parapecie , na pewno w dzień jest wyższa jak w nocy bo wtedy się słabiej u mnie pali , a to jest dość ważne w uprawie kaktusów tak wyczytałam w książce o kaktusach.
Ale z mojego doświadczenia przechowywanie kaktusów w niskiej temperaturze też im szkodzi dostają wtedy plam , tak miałam z opuncją.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:Zrobię naturalnie.Miałam takie wrażenie że są inne,moje jakby grubsze,Twoje płaskie,cieńsze ale to może kwestia zdjęcia.Zobaczymy dalej!
Izo ,dziewczyny !!! Obiecałam więc pokazuję! Nie wiem w końcu co mam! Ale to jest piękne!

Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

KaRo przepiękny kwiatek a jeżeli do tego pachnie to pełnia szczęścia.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”