Moja druga pasja

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja druga pasja

Post »

Oczy carycy:)

ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru (taki na 0,5 litra mleka)
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 gramów miękkiego masła

dodatkowo:
2 zielone galaretki (dałam agrestowe) + 0,5 litra wrzątku
około 150 gramów okrągłych biszkoptów

napar do nasączania biszkoptów:
3/4 szklanki letniej wody + 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
dowolna dekoracja

Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie zmiksować na średnich obrotach.

Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać.

Blaszkę o wymiarze 33x23 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Teraz gotujemy budyń. 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym (czyli w 3/4 szklanki), mieszamy dokładnie budyń, cukier i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak normalny budyń, masę studzimy, następnie miksujemy blenderem z masłem na idealnie jednolitą masę. Połową masy smarujemy spód ciasta. Przygotowujemy sobie napar z kawy, ma być w temperaturze pokojowej, następnie na 1 sekundę maczamy w nim biszkopty i układamy na cieście Galaretki wsypujemy do 0,5 litra wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy, np na balkon dopóki galaretka nie nabierze takiej konsystencji: Potem tężejąca galaretką uzupełniamy luki między biszkoptami, a jak nam zostanie to i wykładamy ją na biszkopty, co ma się zmarnować, ciasto wstawiamy do lodówki, dopóki galaretka całkiem nie stężeje. Kiedy galaretka jest już w stanie stałym, na niej rozsmarowujemy drugą część kremu budyniowego, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy wierzchnią częścią ciasta, leciuteńko dociskamy.

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie poczułam że m u s z ę zjeść łakocia. Rewelacyjne różyczki na początku wątku. Zrobię na rodzinną imprezkę i będzie szpan, a co :lol: .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit zapisuję sobie te pyszności , jest okazja do zrobienia czegoś nowego różyczki , sernik ojej tylko czy ja to zrobię :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lora :wit
Na pewno dasz radę ja mam łatwe przepisy bo nie lubię sama tych skomplikowanych.Są łatwe,proste i smaczne :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko i ja przyszłam skuszona słodkościami ... bardzo je lubię, często piekę a że jem dla przyjemności więc nie tyję :D
Skuszę się na różyczki bo takich nie widziałam i te Oczy carycy ... pierwszy raz widzę.
Jednak dopiero po świętach bo nowości i wolę unikać gdy sporo rodzinki przyjeżdża .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Cudowne te różyczki,zaraz biegnę je zrobić.
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj zrobiłam karpatkę wg Twojego przepisu ,dziś niestety już jej nie ma blacha wylizana wręcz ;:196
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się,że smakowała :)
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

beacia0088 pisze:I na zachętę do odwiedzin Kajmak
Obrazek
Witam :)
Zrobiłam dzisiaj te wafelki, ale miałam za wiele masy, więc postanowiłam poeksperymentować i przełożyłam nią herbatniki Petitki, składając po dwa. Takie markizy kanciaste mi wyszły, bardzo smaczne :wit
Obrazek
Pozdrawiam - BabajAGA
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Jaki słodki wątek, same rarytasy :) Coś mi się wydaje że muszę wagę wystawić na allejaja żeby mnie nie złościły odczyty :)
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Betinko, ależ fajny wątek. Rolady ze szpinakiem i mięsem już sobie zapisuję. Wyglądają przefantastycznie i na pewno zaserwuję je po kolei na imprezach u mnie :) A ciasta-och. Cudowne :) Miałam ochotę lizać ekran...bo już dwa tygodnie staram się odchudzać. A tu takie pyszności serwujesz. Betinko masz jeszcze jakieś fajne przepisy na przystawki? :)
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu cieszę się,że przepisy się podobają :)Kochana muszę poszperać bo nie wiem czy mam jeszcze coś czy nie,dużo też nie mam zdjęć bo zawsze zapominałam zrobić.Jak tylko coś wynajdę to na pewno się podzielę:)Smacznego,rolady naprawdę super ,polecam:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Ciasto rzeszowianka ciekawe, i te ciasteczka różyczki. Bardzo lubię piec ciasta. Niedługo będę piekła torta na urodziny, trochę się tego boję, bo piekarnik mam słaby, tzn gazowy, zle piecze, często wysusza, albo znów niektóre ciasta niedopieka, od spodu się palą, a w srodku surowe. Będę wymieniać za jakiś czas. ALe mam ochotę już coś upiec. A co do tortów to mam problem, bo nigdy nie wiem jak ozdobić. ALe podpatruję ostatnio w internecie jak to robią inni.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto ciasto rzeszowianka w oryginalnym przepisie było z kremem budyniowym ,ale my wolimy ze śmietaną i ja właśnie z nią ją robię.Jest pyszna ,ale jak dobrze śmietana stężeje i nasiąknie nią.Najlepiej robić ją dzień przed a na drugi spożywać .Polecam.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Muszę sobie przepisać przepis. :D Wypróbuję na pewno. Też lubię bitą śmietanę. mniam

-- 15 lut 2015, o 16:50 --

w ogóle w tej rzeszowiance ciekawi mnie ten dół z tej masy z białek. Jaką kosystencję ma to po upieczeniu ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”