Kolejny sezon z różami - Ania zaprasza :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejny sezon z różami - Ania zaprasza :)

Post »

Anulka też już masz swoje cisy ;:333
Planowałam jedne a w efekcie kupiłam do strzyżenia, ale tu mam zobowiązanie męskiej połowicy, że jak przyjdzie czas to chwyci za nożyce

Nie myślałaś może, ze względu na ich pokrój, aby je zagęścić?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

tralaluszy pisze: "Mój" Emil z Kujawsko-Pomorskiego jest
http://www.emilb.ogicom.pl/
Noo, to troszkę dalej niż ten o którym myślałam :lol:
kogra pisze:Niezłe krzaczory.
Oby szybko przyrastały.
Mam nadzieję, że tak będzie, niech szybciutko rosną ;:65
Zabeczka101059 pisze:Widzę Aniu, że w opasce domu sadzisz róże, ja to samo tylko nie róże M ciągle marudził
ale mu się już chyba mu znudziło ;:306
Mam kilka róż w opasce, ale tych małych, mój żon też na początku marudził, ale już mu przeszło bo i tak widzi, że wiele nie wskóra :;230
kasia_rom pisze:Anusiu, cisy bardzo fajne, na razie maluchy ale mają potencjał.
Ja dziś cięłam róże i trochę się zagalopowałam, takich solidnych postrzyżyn dawno nie miały
Kasiu, teraz cały czas jak tylko mam okazję to zerkam po ogrodach i po rosnących w nich iglakach, nie wiem co myśleć o tych cisach nadal, wcale nie wyglądają aż tak atrakcyjnie, mają chude te pędy, rozchodzące się na boki u góry, ta zieleń jest jakaś taka.. Może dlatego, że to akurat jeszcze jest wczesna wiosna. Mam nadzieję. Na tę chwilę lepiej po tych ogrodach patrząc reprezentują się jednak odpowiednie tuje :shock:
Ruda_Zaba pisze:Przespacerowałam się po Twoim ogródku - jestem pod wrażeniem.. 250 róż? Wow
Cześć Żabeczko ;:196
Byłoby pewnie więcej, gdyby wlazło...
ewka36jj pisze:Witaj Aniu, pięknie u Ciebie. Cisami rzadziej posadzonymi bym się nie przejmowała, w prześwitach będą miały różyczki trochę słońca, a cisy gdy się rozrosną, będą stanowić ścianę zieleni i ładne tło. Czekam na kolejne zdjęcia, dzięki Twoim wiem, jak przycinać wiosną moje różyczki. Pokaż, pokaż więcej, może jakiś instruktaż? bo wszędzie tylko suche liczby ( 20- 30 cm, 30- 40 cm, 40-50 cm), a jak człowiek zobaczy zdjęcie dobrze przyciętej, to jakoś tak lepiej wie.
Do miłego
Ewa
Ewuniu, ja nie tnę według prawideł, tnę po swojemu, róże wielkokwiatowe poniżej połowy wysokości, parkowe i angielskie powyżej połowy, nadając im w miarę półkolisty kształt (to już na starszych różach). Jak dzisiaj zdążę to zrobię kilka zdjęć.
MaGorzatka pisze:Aniu - bardzo się cieszę, że jest nowy watek, będę zaglądać.
Uwielbiam Twoje zdjęcia, a na co dzień korzystam też z Twojego bloga, który jest na krótkiej liście stron, stanowiących moją ulubioną podręczną różaną encyklopedię. ;:215
Małgosiu, bardzo się cieszę że wpadłaś do mnie ;:196
I dziękuję za wszystkie słówka dodające skrzydeł ;:167
Ignis05 pisze:Też wydaje mi się , że cisy dobrze rosną. Z czasem rozrosną się i połączą. Trochę będziesz musiała poczekać, ale w końcu gdzie się spieszyć.
Moje róże jeszcze aż takich listeczków nie pokazują.
O rany, ale mam mętlik w głowie, tak bardzo chciałabym dobrze wybrać, mój żon nalega jednak na tuje, żeby szybko urosły i nas zasłoniły, nie chce czekać kolejnych kilku lat na efekt. A na duże okazy nie wyrobię, przy takiej ilości, jaką potrzebuję poszłabym z torbami.
Ave pisze:Anuś , jak sobie przypomniałam początki twojego ogródka... te pierwsze nasadzenia różane... i te dzisiaj pokazywane obrazki... to takie oczy zrobiłam... pięknie ci się te krzaczki porozrastały.... i ogród piękny
Evuś, dzięki Kochana, powolutku uczę się tej całej sztuki ogrodowej i wciąż na błędach, ale brnę do przodu. Jeszcze dłuuuga droga przede mną. Wiem, czego chcę, ale fundusze i moja wyobraźnia mi to ograniczają. Nie umiem przelać na ogród tego, co mam w głowie.
JSZFRED pisze:Aniu jeśli uważasz,że za dużo miejsca zostawiłas to powsadzaj jeszcze ok.8 szt. między nimi i będzie super jeśli ma być żywopłot to musi być gęściej tym bardziej, że one są bardzo "szczuplutkie"
Tak zrobię Joasiu, podosadzam między nimi jeszcze cisów, od tej strony chciałabym się zasłonić od sąsiada.
nena08 pisze::wit
Jak zwykle się zgapiłam....... od tak dawna u Ciebie otwarte, a ja łażę nie wiadomo gdzie.
Duże rewolucje u Ciebie. Rozważam posadzenie cisów ..... i Wojtek jest brany pod uwagę
Przyszły i moje róże, ale ja wylosowałam jedną bardzo kiepską :( Powędrowała do donicy i z niecierpliwością czekam czy da radę.
Wojtek jest piękny, ciemny i zwarty, też o nim myślałam. A która to taka kiepska róża? Ja też mam taką jedną kiepska, mam nadzieję, że wyjdzie na prostą.
majka300 pisze:Halo to ja :wit
Cześć Majeczko ;:oj
imwsz pisze:Anulka też już masz swoje cisy.
Planowałam jedne a w efekcie kupiłam do strzyżenia, ale tu mam zobowiązanie męskiej połowicy, że jak przyjdzie czas to chwyci za nożyce

Nie myślałaś może, ze względu na ich pokrój, aby je zagęścić?
Ilonko, tak właśnie myślę, dosadzę do nich jeszcze cisów, w tę każdą lukę.
Mam w planie właśnie przyciąć tuje od drogi, spore już są i robią się rzadkie, spróbuję je wyrównać i zrobić z nich ekran.
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Hejka,
zapowiadają się wspaniałe widoki w sezonie!!
Twój ogród jest nie do pomylenia ;:333
Co do cięcia róż - reguły są przydatne ale czasami musimy być elastyczni, w zależności np. od miejsca rośnięcia danej róży (środek/tył rabaty) czy efektu jaki chcemy uzyskać (np. angielki - szeroki niski krzaczor czy smukły o naturalnym pokroju)
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Aniu, Eye Opener http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.131840
Taki mały pustaczek do kolekcji. Dostał mi się prawie bez korzenia. Posadziłam do donicy i czekam, czy coś wyrośnie.
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aneczko a co tam u Ciebie z wiosennych kwiatuszków :D piękne tulipanki zawsze masz ;:224
pokaż cuś :D ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu :wit , żywopłot z cisów jest najładniejszy - troszkę trzeba być cierpliwym ze względu na tempo wzrostu, ale warto ;:108 Te Wojtki, które już posadziłaś rosną stanowczo za szeroko - pomiędzy nimi posadź jeszcze przynajmniej po 1szt. i będzie ładnie. Żywopłot z Wojtków będzie długo rósł na boki (musisz przycinać górą, żeby się zagęszczał), ale będzie dość wąski, więc odpowiedni do Twojego ogrodu. Nie likwiduj tych cisów, daj im trochę czasu, a zobaczysz, ze się odwdzięczą :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Adrian pisze:Hejka,
zapowiadają się wspaniałe widoki w sezonie!!
Twój ogród jest nie do pomylenia ;:333
Co do cięcia róż - reguły są przydatne ale czasami musimy być elastyczni, w zależności np. od miejsca rośnięcia danej róży (środek/tył rabaty) czy efektu jaki chcemy uzyskać (np. angielki - szeroki niski krzaczor czy smukły o naturalnym pokroju)
Witaj Adrianie, bardzo Ci dziękuję ;:196
Mam nadzieję, że te widoki Cię nie rozczarują, ogród wciąż przerabiam, wciąż nie mogę osiągnąć tego, co chodzi mi po głowie, ale kiedyś może..
Masz rację odnośnie cięcia, dlatego ja raczej nie udzielam typowych wskazówek co i jak się tnie, cięcie dostosowuję do każdej z moich róż, jedną ciacham wyżej, inną niżej, w zależności od tego jaka jest gęsta, gdzie rośnie, jaki wolę pokrój.
nena08 pisze:Aniu, Eye Opener http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.131840
Taki mały pustaczek do kolekcji. Dostał mi się prawie bez korzenia. Posadziłam do donicy i czekam, czy coś wyrośnie.
Oj, szkoda byłoby takiego ślicznego pustaczka, trzymam kciuki za niego :uszy
Zabeczka101059 pisze:Aneczko a co tam u Ciebie z wiosennych kwiatuszków :D piękne tulipanki zawsze masz ;:224
pokaż cuś :D ;:196
Dzidziu, jeszcze nie mam tulipanów, prawie nic nie mam kwitnącego, moje ogrodowe przeróbki poczyniły spustoszenie wśród cebulowych, będę dopiero się dosadzać na jesień o ile w końcu będę zadowolona z moich przekopków.
vertigo pisze:Aniu :wit , żywopłot z cisów jest najładniejszy - troszkę trzeba być cierpliwym ze względu na tempo wzrostu, ale warto ;:108 Te Wojtki, które już posadziłaś rosną stanowczo za szeroko - pomiędzy nimi posadź jeszcze przynajmniej po 1szt. i będzie ładnie. Żywopłot z Wojtków będzie długo rósł na boki (musisz przycinać górą, żeby się zagęszczał), ale będzie dość wąski, więc odpowiedni do Twojego ogrodu. Nie likwiduj tych cisów, daj im trochę czasu, a zobaczysz, ze się odwdzięczą :D
Moniś, tych cisów nie usuwam, zagęszczę je tak jak radzisz. A za domem już rośnie...
20 szt szmaragdów ;:224 :;230
No nie mogłam, jak zobaczyłam te mikrusie cisy i te tuje, które w tej samej cenie mają ponad metr wysokości, moja silna wola przegrała i kupiłam to, co wysokie i zgrabne.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No, to żywopłot już stoi :wink:
Obrazek

Obrazek

przypomnienie widoku przed:
Obrazek

Na razie róże się budzą a my podziwiamy kwiaty Pisardii
Obrazek

Jest i pierwszy pączuś!! ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
The Wedgewood Rose ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, no i ładnie to wygląda z tujami :D Zrobiło się pełniej i nie widać ścieżki, która Cie denerwowała ;:108 Tuje rosną szybko, w przeciwieństwie do cisów. Jest dobrze :D
Widziałam, że u Ciebie też pierwszy pączek pokazał się na róży ;:oj Nie wiem jak to możliwe, bo moje jeszcze nie wszystkie mają liście...
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, tuje będą szybko dawały ładną ścianę zieleni, ale z czasem wymusza na Tobie poszerzenie rabaty, bo będą coraz szersze. Może to i dobrze ;:306
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Pierwszy pączuś, brawo ;:138
W tym roku sezon powinien rozpocząć się wcześnie :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

No tak, w zaczarowanym ogrodzie to i róże pączkują... u mnie jeszcze liście nie w pełni rozwinięte, a niektóre dopiero liściorki pokazują. ;:131
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu widzę sezon różany rozpoczęty, brawo na tego pierwszego pączusia ;:138
Ja co prawda za tujami też nie przepadam ale ze względów piaskowych ziem, choć rosnące u mnie tuje wcale nie cierpią z tego powodu.
Będzie ładnie jak się ze sobą zejdą, a jak za bardzo się poszerzą to zawsze można zrobić ciach po boczkach ;:306
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

A czy tuje nie będą wysysać wody różom?
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Bez bariery ochronnej - będą... chyba, że Ania ma linię kroplującą położoną w różance.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”