Hosty - pytania związane z uprawą i pielęgnacją.
Re: Hosty - pytania związane z uprawą i pielęgnacją.
Mam pytanie do kolekcjonerów host. Czy dadzą sobie radę hosty pod świerkiem?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asia - wydaje mi się, że Twoim hostom nic nie jest poza tym, że miały zbyt dużą ilość wody, co odbiło się tym jakby pergaminem na białym kolorze marginesów.
Podobnie jak większość roślin, które tam będą rosły. System korzeniowy świerków rozkłada się pod powierzchnią gruntu i z każdym rokiem robi się coraz bardziej rozległy i gęsty. Z czasem trudno tam nawet wbić szpadel. Hosty świeżo posadzone będą wyglądały dobrze, ale opadłe igliwie będzie przy rozkładzie pobierać z podłoża azot zabierając go innym roślinom. Korzenie świerka bezlitośnie wejdą między kłącze i zabiorą mu pokarm i wodę, doprowadzając z czasem do unicestwienia hosty.
Prawda jest taka, że silniejszy wygra i co do tego nie ma złudzeń.
Odpowiedź jest dość prosta - nie dadzą sobie radę.katj pisze: Czy dadzą sobie radę hosty pod świerkiem?

Podobnie jak większość roślin, które tam będą rosły. System korzeniowy świerków rozkłada się pod powierzchnią gruntu i z każdym rokiem robi się coraz bardziej rozległy i gęsty. Z czasem trudno tam nawet wbić szpadel. Hosty świeżo posadzone będą wyglądały dobrze, ale opadłe igliwie będzie przy rozkładzie pobierać z podłoża azot zabierając go innym roślinom. Korzenie świerka bezlitośnie wejdą między kłącze i zabiorą mu pokarm i wodę, doprowadzając z czasem do unicestwienia hosty.
Prawda jest taka, że silniejszy wygra i co do tego nie ma złudzeń.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
A jakby się odcięło 30 w głąb korzenie od pnia i zagrodziło plastikowym płotkiem?
A jak przy kalinie,sośnie,sumaku i akacji?
A jak przy kalinie,sośnie,sumaku i akacji?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Płotek plastikowy na jaką głębokość???
Z własnego doświadczenia - wkopałem blachę na głębokość ponad 50cm i...było OK przez dewa sezony. Później korzenie świerka dążąc do wilgoci przy hostach opanowały całą powierzchnię i hosty zaczęły marnieć w oczach. Według mnie to walka z wiatrakami.
Sosna ma palowy system korzeniowy i hosty rosą u mnie nawet przy pniu sosny i jest dobrze, ale przy małej sośnie. Pod olbrzymią sosną będzie dobrze, ale pod warunkiem dobrego nawadniania - przez koronę sosny, nawet kropla wody nie dostanie się do podłoża, chyba, że jest ulewa.
Kalina ma dość płytki system korzeniowy, który dość silnie się rozrasta - raczej w pobliżu nie będzie to dobre stanowisko.
Sumak - bardzo niemiły towarzystwo, korzenie rozrastają się nawet na kilka metrów od pnia. Dodatkowo odcięte korzenie powodują i coraz większe rozrastanie się.
Akacja- pomimo tego, że akacje są uważane, a bardzo agresywne, a system korzeniowy mocno penetrujący podłoże zaryzykowałem i posadziłem hosty pod koroną tego drzewa. Pod olbrzymią akacją rosną już trzeci sezon i jak na razie dają sobie radę - z tego powodu nawet nie sprawdzałem co się dzieje z korzeniami akacji.
Pod Rubinią akacjową również mam kilka host i radzą sobie dobrze
Z własnego doświadczenia - wkopałem blachę na głębokość ponad 50cm i...było OK przez dewa sezony. Później korzenie świerka dążąc do wilgoci przy hostach opanowały całą powierzchnię i hosty zaczęły marnieć w oczach. Według mnie to walka z wiatrakami.
Sosna ma palowy system korzeniowy i hosty rosą u mnie nawet przy pniu sosny i jest dobrze, ale przy małej sośnie. Pod olbrzymią sosną będzie dobrze, ale pod warunkiem dobrego nawadniania - przez koronę sosny, nawet kropla wody nie dostanie się do podłoża, chyba, że jest ulewa.
Kalina ma dość płytki system korzeniowy, który dość silnie się rozrasta - raczej w pobliżu nie będzie to dobre stanowisko.
Sumak - bardzo niemiły towarzystwo, korzenie rozrastają się nawet na kilka metrów od pnia. Dodatkowo odcięte korzenie powodują i coraz większe rozrastanie się.
Akacja- pomimo tego, że akacje są uważane, a bardzo agresywne, a system korzeniowy mocno penetrujący podłoże zaryzykowałem i posadziłem hosty pod koroną tego drzewa. Pod olbrzymią akacją rosną już trzeci sezon i jak na razie dają sobie radę - z tego powodu nawet nie sprawdzałem co się dzieje z korzeniami akacji.
Pod Rubinią akacjową również mam kilka host i radzą sobie dobrze
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Szkoda, ale tak przypuszczałam. Mam łyso pod świerkiem i zastanawiam się czy coś tam będzie rosło.
To w ogóle coś będzie rosło pod świerkiem?
To w ogóle coś będzie rosło pod świerkiem?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Barwinek, jakieś wrzosowate, borówka może jakieś trawy, które wysiewają się samoistnie.
Decydując się na świerk, raczej nie przewidywało się sadzenia pod nim innych roślin, a już na pewno nie hosty
Decydując się na świerk, raczej nie przewidywało się sadzenia pod nim innych roślin, a już na pewno nie hosty

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Dzięki za rady. Świerk odziedziczyłam,a swoją drogą gdyby sadząc ponad 10 lat temu można było pewne rzeczy przewidzieć....
Nie ma to jednak jak chęć odgrodzenia się od drogi
To z tymi świerkami chyba zrobię tak,że będę musiał im regularnie korzenie ciąć...
Bo coś tam posadzić muszę

To z tymi świerkami chyba zrobię tak,że będę musiał im regularnie korzenie ciąć...
Bo coś tam posadzić muszę

- Pulpa222
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
'Wpadłam' tu przez przypadek, ale może pokażę, jak wyglądają korzenie świerka, gdy urośnie
.
Mój zagrażał dachowi domu, a może i domowi, więc musiałam go wyciąć - z żalem ale jednak
.

To jest odkopane, ale pod powierzchnią, jakieś 10 cm znajduje się reszta korzeni. Próbowałam w różnych miejscach wbijać szpadel, ale cały plac jest 'podszyty' korzeniami
. Ściółki, tak jak pisze paco było i jest ok. 15 cm. Część zebrałam i wrzuciłam w borówki.

Mój zagrażał dachowi domu, a może i domowi, więc musiałam go wyciąć - z żalem ale jednak

To jest odkopane, ale pod powierzchnią, jakieś 10 cm znajduje się reszta korzeni. Próbowałam w różnych miejscach wbijać szpadel, ale cały plac jest 'podszyty' korzeniami

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Kurczę faktycznie nieciekawie. A mój świerk rośnie bardzo blisko tarasu. Kto wie może korzenie już pod tarasem :-/
Dzień dobry 
Posiadam być może banalne i 'głupie' pytanie, natomiast w kwestii uprawy host jestem nowy. W tym roku posadziłem pierwsze swoje sadzonki tych roślin, było to na początku lipca. Sadzonki nie były duże. Chciałbym dowiedzieć się, czy rośliny te powinny rozrosnąć się do swoich wymiarów podawanych w specyfikacjach w ciągu jednego roku czy jest to proces rozłożony na kilka lat. Pytam ponieważ posadziłem je jak mi się wydaje dość późno bo w środku lata i ich wzrost nie jest zbyt duży, co prawda pojawiły się nowe liście natomiast nie są to duże przyrosty. Czy zatem swoje wymiary "z definicji" powinny osiągnąć już na następny rok czy też dopiero po kilku latach? Oczywiście wiem, że tempo wzrostu zależy od odmiany, dlatego pytam o ogół.
Dziękuję za odpowiedź

Posiadam być może banalne i 'głupie' pytanie, natomiast w kwestii uprawy host jestem nowy. W tym roku posadziłem pierwsze swoje sadzonki tych roślin, było to na początku lipca. Sadzonki nie były duże. Chciałbym dowiedzieć się, czy rośliny te powinny rozrosnąć się do swoich wymiarów podawanych w specyfikacjach w ciągu jednego roku czy jest to proces rozłożony na kilka lat. Pytam ponieważ posadziłem je jak mi się wydaje dość późno bo w środku lata i ich wzrost nie jest zbyt duży, co prawda pojawiły się nowe liście natomiast nie są to duże przyrosty. Czy zatem swoje wymiary "z definicji" powinny osiągnąć już na następny rok czy też dopiero po kilku latach? Oczywiście wiem, że tempo wzrostu zależy od odmiany, dlatego pytam o ogół.
Dziękuję za odpowiedź

- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Hosty swoje wymiary osiągają dopiero po kilku latach, a jeśli są to tak zwane startery to nieco dłuższym czasie.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
A czy w takim razie praktykuje się sadzenie dużych funki? Jeżeli tak, czy mogę prosić o polecenie jakieś dobrej hodowli internetowej?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Raczej nikt nie uprawia host do dorosłości na sprzedaż - kwestia czasu, kosztów uprawy i oczywiście problem zbytu roślin za dużo większą cenę.
Czy byłbyś skłonny zapłacić za dorosłą, kilku pędową hostę kilka razy więcej niż za pojedynczą sadzonkę?
Czy byłbyś skłonny zapłacić za dorosłą, kilku pędową hostę kilka razy więcej niż za pojedynczą sadzonkę?

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do Damiana - w przypadku sprzedaży przez Internet dorosłych host oprócz kosztow uprawy dochodziłyby jeszcze koszty wysyłki. Z wlasnego doświadczenia wiem, że dorosłe, kilkuletnie egzemplarze host odmian dużych czy wielkich mają karpy korzeniowe wielkości sporej miednicy i odpowiednio ciężkie. W 2012 r. przesadzalam hostę Crusader, która rosła u mnie 3 lata. Sama nie dalam rady jej wykopać, musial to zrobić mój M, a potem musieliśmy we dwoje, wspólnymi siłami wtaszczyć ja na taczkę, żeby przewieźć na nowe miejsce, taka była ciężka!
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.