Moje zielone zakręcenie
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje zielone zakręcenie
Julciu od nadmiaru nie ma zmartwienia, koper możesz pokroić do pudełeczka i do zamrażalnika na zimę jak znalazł 

- julcia1
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj, dziewczynki koper robi wręcz za trawnik i wszystko zagłusza, co do pomidorków to są pod folią i na razie nic im nie jest ,a w razie chłodu mam przygotowaną włókninę i jeszcze dodatkowo je nakryję . Bardziej się martwię ,że wysadziłam już część kwiatów jednorocznych na rabatki a wobec zapowiadanych przygruntowych przymrozków nie dam rady nakryć. A koper mam zamrożony jeszcze z ubiegłego roku z jesieni. Ale teraz korzystam już ze świeżego i muszę zrobić porządek w zamrażarce. A odnowić zapasy jak najbardziej, bo koper ma to do siebie, że latem o zielony coraz trudniej dopiero jesienią jest znów świeży do pierwszych przymrozków. Przynajmniej tak jest w moim ogródku. Przeważnie ten siany wiosną zjadają mszyce a do ogórków muszę dawać wysuszony przygotowany gdy kwitnie ten który teraz rośnie. Nigdy jeszcze nie udało mi się aby ogórki i koper kwitnący do zapraw były jednocześnie. A jak pisałam chemii nie używam, a ekologiczne jakoś do końca nie dają rade.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- julcia1
Witajcie, mimo całkiem innych planów dzisiejszy dzień spędziłam na działce . Tulipany już przekwitły w zamian rozkwitają inne kwiaty

również moje ulubione narcyzy,konwalie i bzy

Najładniejsze w moim ogrodzie są jednak teraz bratki

We foliaku znalazłam dziś pierwszego kwiatka na pomidorze

Troszkę się martwię bo na kolejne noce zapowiadają przymrozki , ponakrywałam co się dało i czym się dało.
Pod folią pomidory nakryłam dodatkową warstwą włókniny, nakryłam też kwitnące truskawki, zrobiłam, tunelik dla wysianych w gruncie ogórków nawet dalie wysadzone w grunt dostały czapeczki z odwróconych doniczek.

również moje ulubione narcyzy,konwalie i bzy

Najładniejsze w moim ogrodzie są jednak teraz bratki

We foliaku znalazłam dziś pierwszego kwiatka na pomidorze

Troszkę się martwię bo na kolejne noce zapowiadają przymrozki , ponakrywałam co się dało i czym się dało.
Pod folią pomidory nakryłam dodatkową warstwą włókniny, nakryłam też kwitnące truskawki, zrobiłam, tunelik dla wysianych w gruncie ogórków nawet dalie wysadzone w grunt dostały czapeczki z odwróconych doniczek.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska
- Kontakt:
Julciu pędzie ta wiosna u Ciebie. Konwalie w pełni rozkwitu a kwiatuszek na pomidorze uchroń przed przymrozkami, ale to musiałaby być duże przymrozki, u mnie widzę 5.05 1 st. minusów nie widzę. Tobie też życzę żeby obyło się bez strat
Tak bratki to przebój sezonu

Tak bratki to przebój sezonu

- julcia1
Przy tej pogodzie zimnej i deszczowej zebrało mi się na wspominki z ubiegłego roku,

Jak ja tęsknię za słońcem i ciepełkiem przynajmniej w takie wolne od pracy dni jak dziś.

Jak ja tęsknię za słońcem i ciepełkiem przynajmniej w takie wolne od pracy dni jak dziś.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne kwiatki pokazujesz ,urzekły mnie kalijki, nie przemarzają w gruncie 

- julcia1
Gracha callie w tej chwili podpędzam w donicach i dopiero gdy miną obawy o przymrozki wysadzam do gruntu, zauważyłam,że wysadzone są zdrowsze i większe również lepiej przyrastają bulwy. Ale u mnie jest piasek więc nie ma obawy o zaleganie wody w gruncie wręcz muszę o nich pamiętać w czasie suszy i od czasu do czasu podlać rozpuszczonym nawozem dla kwitnących roślin (najczęściej używam najtańszego do balkonowych).
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- julcia1
Zimny ten początek maja, , na szczęście dziś troszkę udało mi się wyrwać na działkę odkryłam przykryte truskawki bo przecież kwitną i muszą zostać zapylone.dzięki temu ,że byłam na ogrodzie mogłam podziałać pod folią więc rozsadziłam stewię z 10 nasionek skiełkowało 7 więc nie jest źle.
ale na noc muszę znów jechać ponakrywać bo noc ma jeszcze być zimna.

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- julcia1
Niestety mimo nakrywania przymrozek znów narobił szkód, nawet winorośle są podmarznięte
,
hosta, która już raz przemarzła lekko zaczęła odbijać ponownie jest podmarznięta, ciekawe czy to przeżyje.
mimo tych niepowodzeń są też powody do radości sadzone jesienią powojniki rosną i zawiązują pierwsze kwiaty

hosta, która już raz przemarzła lekko zaczęła odbijać ponownie jest podmarznięta, ciekawe czy to przeżyje.
mimo tych niepowodzeń są też powody do radości sadzone jesienią powojniki rosną i zawiązują pierwsze kwiaty

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- julcia1
Coś plątają mi się zdjęcia. Miała, być winorośl a weszły szykujące się do kwitnięcia wyżliny, które przetrwały zimę w zacisznym miejscu.

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska
- Kontakt:
Julciu nie martw się rośliny odbiją. Może nie będą takie urodziwe jakby mogły być ale nie zginą.
Powojniki ślicznie rosną i nie długo zakwitną. I jarzynki spore na warzywniku.
Powojniki ślicznie rosną i nie długo zakwitną. I jarzynki spore na warzywniku.
- julcia1
Nareeszcie mogłam podziałać w ogrodzie, bo i czas i pogoda dopisały co nie zawsze idzie w parze.
Kupiona na targach ogrodniczych jagoda kamczacka zawiązała owocki. będą do spróbowania.
Wreszcie jest wiosna, kwitnie wiele kwiatów

inne szykują się do kwitnienia

Nawet truskawki o poziomki zważone przymrozkiem dają rade.

Posadziłam pod folią pozostałe pomidorki, teraz już tylko podlewać i czekać na zbiory

Kupiona na targach ogrodniczych jagoda kamczacka zawiązała owocki. będą do spróbowania.

Wreszcie jest wiosna, kwitnie wiele kwiatów

inne szykują się do kwitnienia

Nawet truskawki o poziomki zważone przymrozkiem dają rade.

Posadziłam pod folią pozostałe pomidorki, teraz już tylko podlewać i czekać na zbiory

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Ruda_Zaba
- 1000p
- Od: 28 cze 2012, o 19:29
Co jest na ostatnim zdjęciu?
- julcia1
Jagoda kamczacka, ponoć dojrzewa przed truskawkami.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
Julcia, co tam u Ciebie?
Jak pogoda? Armagedon doszedł czy nie? Moja winorośl nadal się nie rozwija, pewnie też przemarzła.