Storczyki na poddaszu
Re: Poczatki mojej skromnej kolekcji
Storczyki nie kwitną cały czas ...Mówi się nawet że są to kwiaty dla cierpliwych 

To prawda Halinko.. I dlatego właśnie moja choroba postępuje... Jak mi coś przekwitnie, to kupuje coś nowego, żeby cały czas było na czym oko zawiesić.. I tak w kółko
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam taką samą cattleye, ten zapach hmmm 
Dendrobium też ma ciekawy kolorek, pachnie?

Dendrobium też ma ciekawy kolorek, pachnie?
Russski - Katlejka pachnie bardzo mocno
Niezależnie czy to ranek czy wieczor.. A jak dbasz o swoja? Bo to jest moja pierwsza katleja i nic o nich nie wiem
A dendrobium pachnie jak dżem z owoców leśnych
I też dość intensywnie

- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Dżemowe
też takie chcę!
Ja swoje traktuję na równi z phalkami, i póki co wszystkie żyją i nawet zabierają się do kwitnienia
Wdzięczne i mało skomplikowane kwiaty, do tego prawie wszystkie pachną, tak pięknie...

Ja swoje traktuję na równi z phalkami, i póki co wszystkie żyją i nawet zabierają się do kwitnienia

Wdzięczne i mało skomplikowane kwiaty, do tego prawie wszystkie pachną, tak pięknie...
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Jagodowe dendrobium piękne
i w ogóle cudne kwiaty 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Chciałam się z Wami podzielić moimi postępami.. Mam obecnie 10 phalenopsisów (za wyjątkiem nowości które obecnie ciągle kwitną). Każdy puścił nowy liść a większość z nich po 2. Przede mną moje pierwsze własne kwitnienia (wyłaczając pierworodnego którego mam najdłużej). Na 10 phalków 9 puszcza nowe pędy, przedłuża stare albo jedno i drugie:) A teraz do rzeczy:

Odpowiadając na czyjeś wcześniejsze pytanie: Tak pędy pną się ku górze z racji okien poddaszowych. Niektórych nie muszę przypinać nawet:)

Pamiętacie bidula z Orchidsgarden którego kupiłam jakoś w maju i reanimowałam? Pięknie puścił korzonki. Stracił wprawdzie po drodze kilka liści ale wypuścił 2 nowe i teraz puszcza pędzik! Nie mogę się jego najbardziej doczekać bo nie wiem jak kwitnie
Ale obstawiam biały z małą domieszką różowego

Noi ciekawostka odnośnie mojego pierworodnego z pędem ze środka stożka wzrostu. Ciekawa jestem czy widzieliście podobne cudo... Drugi pęd się wybija ze środka

Odpowiadając na czyjeś wcześniejsze pytanie: Tak pędy pną się ku górze z racji okien poddaszowych. Niektórych nie muszę przypinać nawet:)

Pamiętacie bidula z Orchidsgarden którego kupiłam jakoś w maju i reanimowałam? Pięknie puścił korzonki. Stracił wprawdzie po drodze kilka liści ale wypuścił 2 nowe i teraz puszcza pędzik! Nie mogę się jego najbardziej doczekać bo nie wiem jak kwitnie

Noi ciekawostka odnośnie mojego pierworodnego z pędem ze środka stożka wzrostu. Ciekawa jestem czy widzieliście podobne cudo... Drugi pęd się wybija ze środka

- Olinek12
- 50p
- Od: 25 cze 2014, o 15:32
Będzie się u Ciebie działo.Tyle zapowiedzi kwitnień, tylko pozazdrościć
.

Pozdrawiam Ola
Witaj
Pięknie tu u Ciebie! Phalki, dendrobium, cattleya... Wszystkie piękne!

Pozdrawiam, Joanna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=81333" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=81333" onclick="window.open(this.href);return false;
- sylcia199
- 500p
- Od: 25 paź 2012, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne, zadbane
Teraz się odwdzięczają 

-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Witaj! Oj będzie się działo
Piękne

-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dzięki dziewczyny za miłe słowa
Już się nie mogę doczekać. Wygląda na to że pierwszy pączek wykluje się jutro więc na pewno pokażę 

Witaj Olcia
Piękną kolekcję zgromadziłaś w dość krótkim czasie. Widać, że "choroba storczykowa" postępuje
Ale warunki masz bardzo dobre. Już ktoś pisał, ze zazdrości Ci tych okien nad storczykami.
Szczególnie o tej porze roku gdy tak mało światła, Twoje storczyki mają jak w raju...
Gratuluje Ci udanej reanimacji tego z Orchidsgarden i wszystkich Twoich własnych kwitnień

Piękną kolekcję zgromadziłaś w dość krótkim czasie. Widać, że "choroba storczykowa" postępuje

Ale warunki masz bardzo dobre. Już ktoś pisał, ze zazdrości Ci tych okien nad storczykami.
Szczególnie o tej porze roku gdy tak mało światła, Twoje storczyki mają jak w raju...
Gratuluje Ci udanej reanimacji tego z Orchidsgarden i wszystkich Twoich własnych kwitnień

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Nie wiem czy jest się czym chwalić...Słońce nie dopisało tej zimy wiec kwitnienia mam skromne.. Ale pomimo niewielkiej ilości kwiatów zauważyłam że bardziej intensywne kolorki. Poza tym, oprócz mojego pierworodnego Wszystkie kwitnienia to moje pierwsze własne kwitnienia. Więc stwierdziłam,że mogę pokazać swoje pierwsze malutkie sukcesy...
Mój Manhattan. Przedłużył 2 pędy, ale kwitnie na jednym 4ma kwiatami.

Mój krzywusek nadal pokrzywiony:) Bo pozwoliłam mu kwitnąc na starym pędzie.. Sporo pączków niestety zasuszył bo zapowiadało się
cudnie

Klasyczny wąsaty białasek

Moje jagodowe dendrobium nadal kwitnie.. To już chyba 4 miesiąc

Moja krówka wygląda dużo lepiej niż w zeszłym roku. Dużo bardziej wybarwiona. A wąsy ma w kształcie łabędzi

Pierworodny jutro powinien otworzyć pączki. Tu na zdjęciu z reanimowaną niespodzianką. A co do niespodzianki.. Ciągle nie wiem w jakim kolorze będą te kwiaty.. Może jakies sugestie? Bo umieram z niecierpliwości.. Czasem pąki są różowe na zewnątrz a kwiaty białe. Wydaje mi się że będzie dwukolorowy..

A to mój prezent od męża z zeszłego roku.. Chodziłam, smęciłam że nie mam żóltaska.. Pewnego dnia wróciłam z pracy do domu i czekał na mnie na parapecie
W tym roku jakiś zmutowany:) Ciekawa jestem następnych kwiatów

Noi na koniec zbioróweczka ..

Mój Manhattan. Przedłużył 2 pędy, ale kwitnie na jednym 4ma kwiatami.

Mój krzywusek nadal pokrzywiony:) Bo pozwoliłam mu kwitnąc na starym pędzie.. Sporo pączków niestety zasuszył bo zapowiadało się
cudnie

Klasyczny wąsaty białasek

Moje jagodowe dendrobium nadal kwitnie.. To już chyba 4 miesiąc

Moja krówka wygląda dużo lepiej niż w zeszłym roku. Dużo bardziej wybarwiona. A wąsy ma w kształcie łabędzi

Pierworodny jutro powinien otworzyć pączki. Tu na zdjęciu z reanimowaną niespodzianką. A co do niespodzianki.. Ciągle nie wiem w jakim kolorze będą te kwiaty.. Może jakies sugestie? Bo umieram z niecierpliwości.. Czasem pąki są różowe na zewnątrz a kwiaty białe. Wydaje mi się że będzie dwukolorowy..

A to mój prezent od męża z zeszłego roku.. Chodziłam, smęciłam że nie mam żóltaska.. Pewnego dnia wróciłam z pracy do domu i czekał na mnie na parapecie

Noi na koniec zbioróweczka ..