Begonia bulwiasta cz.2
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Ja posadziłam 2 do jednej okrągłej średniej doniczki. Mam nadzieję, że się nie pogryzą, bo nie wiem czy nie za mała ta doniczka. okolo 20 cm średnicy.
Rozana Ja podobnie do ciebie ale 3 w troszkę większą od ciebie ale później mam zamiar poprzesadzać w prostokątne te stojące begonie i dodać petunie a zwisające będą w okrągłych taki jest plan na dzień dzisiejszy ale wszystko może ulec zmianie. Mam tylko nadzieję ze można w jakiś sposób odróżnić te zwisające od stojących bo przy sadzeniu troszkę mój mały pomocnik namieszał i teraz nie wiem które są które 

Kasia
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
you1 po liściach ponoć da się odróżnić ale sadze pierwszy raz więc nie wiem tego ze swojego doświadczenia . A co do kompozycji z petuniami to nie wiem czy to wypali bo przecież petunie są wybitnie światłolubne i w pełnym słońcu kwitną najlepiej a begonie raczej wolą półcień . No ale ja jestem początkująca i może się mylę ?? Prosimy o kogoś doświadczonego o opinię
.

- ewelkacha88
Begonie bulwiaste lubią półcień i cień ( inaczej przypala im liście ) a np. begonia stale kwitnąca toleruje słońce . Stanowisko południowe jest dość ciężkie dla roślin i z pewnością begonia bulwiasta będzie tam marniała - no chyba , że będziesz podlewała kilka razy dziennie ale po co się tak męczyć skoro na takie stanowisko nadają się inne rośliny? Polecam petunie , surfinie i pelargonie - one kochają południowe stanowiska. W każdym razie przepraszam ,że się tak tutaj panoszę bo w sumie jestem początkująca ale pewnych rzeczy już się nauczyłam
.

Ewelinko nic nie szkodzi dzięki za poradę więc nastąpiła nagła zmiana planów co do sadzenia
Pozdrawiam Kasia 

Kasia
- ewelkacha88
- julcia03
- 100p
- Od: 17 mar 2014, o 13:05
Jak grubą warstwą ziemi przykrywacie bulwy?nie wiem czy nie posadzilam za głęboko 5 cm warstwą przykryłam.
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Rozana
- 1000p
Ja raczej cienko posypałam ziemi, co prawda zakrywa cebulkę, ale pod palcem czuć ją. W sumie nie wystawiam przecież na razie na dwór, więc chyba nie trzeba tak głęboko.
- Rozana
- 1000p

Ja wsadziłem tydzień temu no i czekam...
- ewelkacha88
Witajcie. Ile może potrwać zanim pojawią się listki z tych kiełków ?? Ależ ja jestem niecierpliwa
.

Ja też się nie cierpliwie
Codziennie zaglądam po kilka razy do doniczek a tam cisza albo nic więcej się nie pojawia
Stwierdziłam że robią mi na złość bo jak nie ma mnie cały dzień w domu to one wschodzą

Codziennie zaglądam po kilka razy do doniczek a tam cisza albo nic więcej się nie pojawia

Stwierdziłam że robią mi na złość bo jak nie ma mnie cały dzień w domu to one wschodzą

Kasia
- Rozana
- 1000p
Mi pani w sklepie mówiła, że powoli wschodza i rosną, dlatego je tak wcześnie się wkłada do doniczek.