![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4487
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Jestem spokojna i to bardzo, tylko myślę że każdy ma prawo wyboru. Osiem lat sprzedaję środki ochrony roślin, cóż taka praca, ale nie chciała bym stosować chemii u siebie. Nikt mnie nie przekona że to jest bezpieczne. Są tacy lodzie którym jest wszystko jedno i do chemicznych oprysków potrafią stosować zraszacze do roślin domowych. Każdy ma prawo do własnych decyzji i wyborów. Takich stron jak ta jest mało, ważne że są i mogę wybrać chemia albo żurek, ja zdecydowanie wolę żurek i polatać po ogrodzie raz w tygodniu bo po to go mam. Aerobik i siłownia w pakiecie gratis
. Nie każdy musi lubić to samo, ale może korzystać z innych stron i nie utrudniać innym życia.
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Pomidorki do prób posiane ?- Danusiu. Jak posiane, to można już świętować
A ja, w przerwie między swojską szyneczką a naleweczką malinową, też swojską ,postaram się policzyć to, o co prosiłem tu bezskutecznie. Trzeba sobie co nieco przypomnieć ze szkółki, bo to dla słabych kwasów liczy się trochę inaczej. W końcu przeliczenie to najdokładniejszy sposób i najtańszy jako, że kalkulator jest nieporównywanie tańszy od dobrego pH-metru.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
A ja, w przerwie między swojską szyneczką a naleweczką malinową, też swojską ,postaram się policzyć to, o co prosiłem tu bezskutecznie. Trzeba sobie co nieco przypomnieć ze szkółki, bo to dla słabych kwasów liczy się trochę inaczej. W końcu przeliczenie to najdokładniejszy sposób i najtańszy jako, że kalkulator jest nieporównywanie tańszy od dobrego pH-metru.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Czy pewne jest całkowicie,że każda woda,w każdym miejscu,ma taki sam odczyn? Czy kranówa, ma taki sam odczyn jak deszczówka,gotowana? Jeśli nie jest pewne,albo odczyn nie jest zawsze taki sam,
to żadne wyliczenia nie będą miały sensu,tylko pomiar kwasowości wody,może dać prawdziwy wynik.
O ile kwasomierz,nie będzie fałszywych wyników podawał.
Gdyby się ktoś pytał,to ja tak dla ułatwienia.
forumowicz,wypróbuj wodę srebrną,nic liczyć,ważyć nie potrzeba i nic nie kosztuje.
to żadne wyliczenia nie będą miały sensu,tylko pomiar kwasowości wody,może dać prawdziwy wynik.
O ile kwasomierz,nie będzie fałszywych wyników podawał.
Gdyby się ktoś pytał,to ja tak dla ułatwienia.
forumowicz,wypróbuj wodę srebrną,nic liczyć,ważyć nie potrzeba i nic nie kosztuje.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Nie przypominam sobie bym podawał tutaj przepis, więc po co ta dyskusja o wodzie. Prosiłem o konkretne przeliczenie. Rozumiem, że nie ma tu osoby, która mogłaby mi w tym pomóc .
Jest czas świąt, więc co mi szkodzi przypomnieć sobie szkolne sprawy.
Jest czas świąt, więc co mi szkodzi przypomnieć sobie szkolne sprawy.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Jak można przeliczyć,nie znając pH tego co masz w szklance? Może jakiś nauczyciel chemii bedzie
wiedział jak to zrobić? U mnie kranówa ma pH ok.5. Kwasomierzem elektronicznym,któremu wierzę
średnio.
wiedział jak to zrobić? U mnie kranówa ma pH ok.5. Kwasomierzem elektronicznym,któremu wierzę
średnio.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Zadanie było konkretne. Ile należy dodać kwasu mlekowego a ile octowego, by zakwasić wodę z pH 7 do pH 6 co najmniej ?.
Umiesz- to przelicz , nie umiesz- to daj sobie spokój.
Umiesz- to przelicz , nie umiesz- to daj sobie spokój.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Jak dajesz komuś zadanie,podaj jeszcze ile tej wody ma być. Jak nie podajesz wszystkich potrzebnych
danych,to daj sobie spokój ,bo sobie nie wykombinujesz.
Ma być: ile octu o stężeniu takim i takim, na litr wody,na 10 litrów wody.
danych,to daj sobie spokój ,bo sobie nie wykombinujesz.
Ma być: ile octu o stężeniu takim i takim, na litr wody,na 10 litrów wody.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Do wyliczenia pH używasz stężenia w jednostkach mol/ litr. Jasne jest więc , że otrzymany wynik odnosi się do LITRA wody.
Usuwam wpis nie na temat/Adm.
Usuwam wpis nie na temat/Adm.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
A ja widzę, że nie masz kompletnie pojęcia o chemii.
Problem sprowadza się praktycznie do wyliczenia przy jakim stężeniu roztwory kwasów octowego i mlekowego posiadają odczyn pH 6. Te dane wystarczają do rozwiązania tego zadania. . Uzyskany wynik będzie w molach/litr. Znając wzory chemiczne tych kwasów i ich ciężary molowe łatwo już wtedy wyliczyć ile gram lub ml czystego kwasu 100 % należy dodać do litra wody.
Typowe zadania szkolne w tej materii zazwyczaj dotyczą obliczenia pH roztworu danego kwasu o znanym stężeniu. W tym przypadku jest jednak odwrotnie, pH jest określone, nieznane jest stężenie przy którym ma miejsce ta określona kwasowość, co jest technicznie trudniejsze do wyliczenia..
Moja koncepcja wygląda tak.
Ponieważ potrzebne aktywne stężenia kwasu sorbowego są b. małe, od 0,004 % do 00,8 % , to żaden działkowicz nie będzie przecież sobie fundował wagi analitycznej. Przepis musi być prosty. Jednocześnie wiadomo, że odczyn cieczy do oprysku musi być kwaśny poniżej pH 6. Aby maksymalnie uprościć przygotowanie oprysku kwas sorbowy będzie przechowywany w formie koncentratu na bazie octu lub roztworu kwasu mlekowego. Tak należy dobrać więc ilość i stężenie kwasu w którym będzie rozpuszczony kwas sorbowy, by można było np strzykawką nabrać 20 ml koncentratu i za jednym zamachem uzyskać żądane stężenie kwasu sorbowego i żądany odczyn pH. Po to potrzebne są obliczenia, o które prosiłem.
Czy koncentrat będzie na bazie octu czy roztworu kwasu mlekowego zadecydyją próby na fitotoksyczność. Jeżeli okaże się, a może, ,że przy wyliczonej ilości octu następuje deformacja liści, koncentrat będzie wykonywany na bazie kwasu mlekowego.
Wiadomo tylko tyle na razie, że obliczeniowe ilości kwasu octowego i mlekowego będą różne, ponieważ kwasy te mają różne stałe dysocjacji.
Problem sprowadza się praktycznie do wyliczenia przy jakim stężeniu roztwory kwasów octowego i mlekowego posiadają odczyn pH 6. Te dane wystarczają do rozwiązania tego zadania. . Uzyskany wynik będzie w molach/litr. Znając wzory chemiczne tych kwasów i ich ciężary molowe łatwo już wtedy wyliczyć ile gram lub ml czystego kwasu 100 % należy dodać do litra wody.
Typowe zadania szkolne w tej materii zazwyczaj dotyczą obliczenia pH roztworu danego kwasu o znanym stężeniu. W tym przypadku jest jednak odwrotnie, pH jest określone, nieznane jest stężenie przy którym ma miejsce ta określona kwasowość, co jest technicznie trudniejsze do wyliczenia..
Moja koncepcja wygląda tak.
Ponieważ potrzebne aktywne stężenia kwasu sorbowego są b. małe, od 0,004 % do 00,8 % , to żaden działkowicz nie będzie przecież sobie fundował wagi analitycznej. Przepis musi być prosty. Jednocześnie wiadomo, że odczyn cieczy do oprysku musi być kwaśny poniżej pH 6. Aby maksymalnie uprościć przygotowanie oprysku kwas sorbowy będzie przechowywany w formie koncentratu na bazie octu lub roztworu kwasu mlekowego. Tak należy dobrać więc ilość i stężenie kwasu w którym będzie rozpuszczony kwas sorbowy, by można było np strzykawką nabrać 20 ml koncentratu i za jednym zamachem uzyskać żądane stężenie kwasu sorbowego i żądany odczyn pH. Po to potrzebne są obliczenia, o które prosiłem.
Czy koncentrat będzie na bazie octu czy roztworu kwasu mlekowego zadecydyją próby na fitotoksyczność. Jeżeli okaże się, a może, ,że przy wyliczonej ilości octu następuje deformacja liści, koncentrat będzie wykonywany na bazie kwasu mlekowego.
Wiadomo tylko tyle na razie, że obliczeniowe ilości kwasu octowego i mlekowego będą różne, ponieważ kwasy te mają różne stałe dysocjacji.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
forumowicz, nikt nie odpowiedział, więc spróbowałam sama to policzyć, ale chyba słabo pamiętam chemię, bo wyszła mi śmiesznie niska ilość 3,36mg octu na 1l wody. Mam więc prośbę, jak już policzysz, to podaj tok działania, bo już nie wiem, jak to ugryźć.
Ja wyszłam z (widocznie błędnego) założenia, że
Kc = [H3O+]*[CH3COO-]/[CH3COOH]
Mamy w końcu do czynienia ze słabym kwasem.
W necie znalazłam, że dla kwasu octowego Kc=1,8*10(-5)
Następnie przyjęłam, że
[H3O+]=[CH3COO-]= x
[CH3COOH]=c-x
Kc=x2/c-x
c-x to w przybkiżeniu c
Po podstawieniu wyszło mi c=5,(5)*10^(-6)
Za x przyjęłam 10^(-6) , bo chcemy mieć pH 6.
Nie mam pojęcia, czy mój tok rozumowania jest dobry, chemia to dawne dzieje, ale chciałam pomóc i przy okazji zweryfikować, gdzie robię błąd.
Ja wyszłam z (widocznie błędnego) założenia, że
Kc = [H3O+]*[CH3COO-]/[CH3COOH]
Mamy w końcu do czynienia ze słabym kwasem.
W necie znalazłam, że dla kwasu octowego Kc=1,8*10(-5)
Następnie przyjęłam, że
[H3O+]=[CH3COO-]= x
[CH3COOH]=c-x
Kc=x2/c-x
c-x to w przybkiżeniu c
Po podstawieniu wyszło mi c=5,(5)*10^(-6)
Za x przyjęłam 10^(-6) , bo chcemy mieć pH 6.
Nie mam pojęcia, czy mój tok rozumowania jest dobry, chemia to dawne dzieje, ale chciałam pomóc i przy okazji zweryfikować, gdzie robię błąd.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Pewną informację daje nam karta charakterystyki kwasu octowego . Mianowicie przy stężeniu 10 g/l kwas octowy ma pH równe 2,5.
http://www.zpb-innowacje.pl/files/karty ... owy_80.pdf
Znaczy to, że dodanie 100 ml octu 10 % do 0,9 l wody będzie mieć właśnie kwasowość pH 2,5. Na tej podstawie nie można jednak określić stężenia dla pH 6 ponieważ zależność nie jest liniowa. Wiadomo jednak, że będzie to w przypadku octu ilość mniejsza niż 100 ml/l
Laryssa
Bardzo mnie cieszy, że włączyłaś się w temat w sposób konstruktywny.
. Zmobilizowałaś mnie tak, że odłożyłem wiązanie szynek do wędzenia i wziąłem się za rachunki
Musiałaś gdzieś pomylić jednostki. Pobieżnie oceniając to będzie właśnie ilość gdzieś między 3-4 g kwasu octowego 100 % czyli 30 -40 ml octu 10 %.
http://www.zpb-innowacje.pl/files/karty ... owy_80.pdf
Znaczy to, że dodanie 100 ml octu 10 % do 0,9 l wody będzie mieć właśnie kwasowość pH 2,5. Na tej podstawie nie można jednak określić stężenia dla pH 6 ponieważ zależność nie jest liniowa. Wiadomo jednak, że będzie to w przypadku octu ilość mniejsza niż 100 ml/l
Laryssa
Bardzo mnie cieszy, że włączyłaś się w temat w sposób konstruktywny.
![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
Musiałaś gdzieś pomylić jednostki. Pobieżnie oceniając to będzie właśnie ilość gdzieś między 3-4 g kwasu octowego 100 % czyli 30 -40 ml octu 10 %.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Można spojrzeć w ten sposób:forumowicz pisze:Pewną informację daje nam karta charakterystyki kwasu octowego . Mianowicie przy stężeniu 10 g/l kwas octowy ma pH równe 2,5.
http://www.zpb-innowacje.pl/files/karty ... owy_80.pdf
Znaczy to, że dodanie 100 ml octu 10 % do 0,9 l wody będzie mieć właśnie kwasowość pH 2,5. Na tej podstawie nie można jednak określić stężenia dla pH 6 ponieważ zależność nie jest liniowa. Wiadomo jednak, że będzie to w przypadku octu ilość mniejsza niż 100 ml/l
pH to ujemny logarytm dziesietny ze stężenia jonów wodorowych.
Jeśli 10g/l daje pH 2,5, to stężenie 1000 razy mniejsze da pH 5,5, a 10000 razy mniejsze 6,5.
Przy takich małych stężeniach przyjmę, że masa roztworu jest równa masie wody.
Czyli coś między 1mg a 10mg kwasu octowego, czyli między 10 a 100mg octu.
Ale nie upieram się.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1081
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/północne Mazowsze
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Mea culpa.
Oczywiście masz rację. Z rozpędu napisałem niepoprawnie. Jeśli chodzi o kwasowości to 10% ocet spożywczy ma pH = ~5. Do takich eksperymentów raczej bym nie używał kranówki Jest potwornie zawapniona. Trzeba by najpierw jakimś kwasem mineralnym strącić wapno.
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
Dowcip polega na tym , że związek o nazwie sorbitol istnieje. Jest alkoholem wielohydroksylowym , więc sprawa wymagała wyprostowania.
No nie może być tak, by ocet o stężeniu 10g/l czyli 1 % miał pH 2,5- jak podaje karta charakterystyki- a spożywczy 10 % był mniej kwaśny. Prawdopodobnie mierzyłeś to pH -metrem glebowym i stąd ten nonsensowny wynik.
Co do wody. Na pewno w przepisie będzie użycie deszczówki jako najtańszego sposobu. Musimy mieć w prosty sposób 100 % pewności, że woda którą zakwaszamy nie jest alkaliczna.
No nie może być tak, by ocet o stężeniu 10g/l czyli 1 % miał pH 2,5- jak podaje karta charakterystyki- a spożywczy 10 % był mniej kwaśny. Prawdopodobnie mierzyłeś to pH -metrem glebowym i stąd ten nonsensowny wynik.
Co do wody. Na pewno w przepisie będzie użycie deszczówki jako najtańszego sposobu. Musimy mieć w prosty sposób 100 % pewności, że woda którą zakwaszamy nie jest alkaliczna.
Re: Pomodoro-Fungicydy nowej generacji-kwas sorbowy cz.2
http://www.webqc.org/phsolver.php
Zobaczcie, jaka super strona, sama liczy;-)
Przy c=0,000001045 mamy pH=6
Dalej pójdzie łatwo:
Masa kwasu octowego w litrze roztworu 0,000001045 * 60,048 (masa molowa) = mniej niż 1mg więc jeszcze inny wynik....
Zobaczcie, jaka super strona, sama liczy;-)
Przy c=0,000001045 mamy pH=6
Dalej pójdzie łatwo:
Masa kwasu octowego w litrze roztworu 0,000001045 * 60,048 (masa molowa) = mniej niż 1mg więc jeszcze inny wynik....