Zalany storczyk - jak go ratować ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 cze 2012, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jak uratowac
Kora raczej gruba...
tylko moze zle go podlewalem zazwyczaj raz w ygodniu zanurzalem cala doniczke na 2-3h w wodzie z nawozem dla storczyka
tylko moze zle go podlewalem zazwyczaj raz w ygodniu zanurzalem cala doniczke na 2-3h w wodzie z nawozem dla storczyka
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Nawóz w ilości podanej przez producenta? Bo jak raz na tydzień w pełnej dawce, to trochę za dużo.
Czas, kiedy należy już podlać storczyka można poznać na kilka sposobów.
- lżejsza doniczka (suche podłoże),
- srebrzyste korzenie w podłożu, brak rosy na ściankach doniczki,
- włożenie drewnianego patyczka (patyczek do szaszłyków) do podłoża, parę dni po podlaniu, i obserwowanie czy jest nadal wilgotny, jeśli tak - z nawadnianiem należy się wstrzymać
Twój sposób podlewania jest prawidłowy, z tym, że musi być wykonywany w godzinach najlepiej przedpołudniowych, by podłoże do wieczora trochę przeschło (spadek temperatury). Trzeba także uważać, by nie zamaczać liści, by woda nie dostała się do zagłębień liści i stożka wzrostu. Jednak jeśli się dostanie, to trzeba powycierać te miejsca
Czas, kiedy należy już podlać storczyka można poznać na kilka sposobów.
- lżejsza doniczka (suche podłoże),
- srebrzyste korzenie w podłożu, brak rosy na ściankach doniczki,
- włożenie drewnianego patyczka (patyczek do szaszłyków) do podłoża, parę dni po podlaniu, i obserwowanie czy jest nadal wilgotny, jeśli tak - z nawadnianiem należy się wstrzymać
Twój sposób podlewania jest prawidłowy, z tym, że musi być wykonywany w godzinach najlepiej przedpołudniowych, by podłoże do wieczora trochę przeschło (spadek temperatury). Trzeba także uważać, by nie zamaczać liści, by woda nie dostała się do zagłębień liści i stożka wzrostu. Jednak jeśli się dostanie, to trzeba powycierać te miejsca

Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
-
- 0p - Nowonarodzony
Zasypany cynamonem jak na zdjęciu poniżej.
1. jak długo powienien leżeć w cynamonie
2. co później? wymyć czy strzepać cynamon i co dalej? POMOCY

1. jak długo powienien leżeć w cynamonie
2. co później? wymyć czy strzepać cynamon i co dalej? POMOCY

- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jutro spokojnie możesz włożyć do podłoża .Napisz w co wkładasz to dostaniesz dalsze instrukcje .
Korzeni nie zamaczaj ,cynamon ewentualnie otrzep ale może zostać tak jak jest -nic się nie powinno dziać .Przynajmniej u siebie nic złego nie zauważyłam .
A to może się Tobie przydać
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &t=35814&p
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=11739
Korzeni nie zamaczaj ,cynamon ewentualnie otrzep ale może zostać tak jak jest -nic się nie powinno dziać .Przynajmniej u siebie nic złego nie zauważyłam .
A to może się Tobie przydać
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &t=35814&p
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=11739
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
W innym temacie Jovanka (ekspert w storczykach) napisała:
Jovanka pisze:...myślę,ze trzeba racjonalnie podchodzić do sprawy-
tzn.bez nadmiaru cynamonu i stosować w miejscach...tam, gdzie trzeba.
Nikt nie oceni ilości mg - wiadomo,że mokra powierzchnia przyjmie więcej, sucha pozostanie ledwie zapudrowana.
Cynamon jest korą ; sproszkowany, stanie się wizualnie wiekszą ilością w warunkach wilgoci.
Więc trudno zgadywać ,czy na częściach pudrowanych jest nadmiar, czy jeszcze nie.
Praktycznie :warto nałożyć na cięte i mokre końcówki korzenia ; inaczej ...spadnie.Nadmiar wydmuchać![]()
Podłoże... nigdy nie może być absolutnie suche przy przesadzaniu.Więc, można w takie wsadzać ostrożnie.Tak aby nie spadło opudrowanie.
Z trzonem... bym się mniej obawiała.On jest przy granicy powierzchni - cynamon łatwo przy kąpieli spłynie w dół.
Głównie i wyłącznie stosuje się na zranione miejsca.....
- ja nie mam watpliwości ,że zranioną częścią jest również ucięty kikut po resekcji korzeni.
Tyle ,ze lepszy jest w przy korzeniach węgiel apt., bo unika się możliwej penetracji cynamonu na zdrowe korzenie.
pozdrawiam JOVANKA
-
- 0p - Nowonarodzony
Storczyk jest w coraz gorszym stanie - liście zwiotczały i zaczynają żółknąć - umieściłem go w keramzycie - ale nie podlewałem. Co dalej?
Trochę informacji o warunkach: w mieszkaniu mam w miarę ciepło i wilgotno - rano nawet gorąco
Z powodu dużej ilości słońca na parapecie storczyk stoi na półce przy ścianie (nie jest narażony na słońce bezpośrednie)
Nie wiem co to za storczyk - nie znam jego nazwy, ale przy kwitnieniu wydaje jeden bardzo duży kwiat - wielkości dużej dloni.

Trochę informacji o warunkach: w mieszkaniu mam w miarę ciepło i wilgotno - rano nawet gorąco
Z powodu dużej ilości słońca na parapecie storczyk stoi na półce przy ścianie (nie jest narażony na słońce bezpośrednie)
Nie wiem co to za storczyk - nie znam jego nazwy, ale przy kwitnieniu wydaje jeden bardzo duży kwiat - wielkości dużej dloni.

- Patrycja91
- 50p
- Od: 6 lut 2012, o 12:35
Witaj, nie mam stu procentowej pewności, ale to chyba grzyb.
Przeczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=33737
Przeczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=33737
Paphiopedilum, często zwany sabotkiem.
To nie jest grzyb, niektóre z nich mają takie przebarwienie przy spodzie rozety.
Żółkną liście starej rozety, kiedyś cała obumrze. Masz wyrośniętą nową, i na ostatnim zdjęciu chyba też kluje się nowa. Doniczka ma dziurki na spodzie? Pytam, bo keramzyt stosuje się zwykle w naczyniach /wazon, kufel/ bez odpływu, nalewając wody na dno, tak aby nie dotykała korzeni.
Martwi mnie to 'białe coś' - może wełnowiec?
To nie jest grzyb, niektóre z nich mają takie przebarwienie przy spodzie rozety.
Żółkną liście starej rozety, kiedyś cała obumrze. Masz wyrośniętą nową, i na ostatnim zdjęciu chyba też kluje się nowa. Doniczka ma dziurki na spodzie? Pytam, bo keramzyt stosuje się zwykle w naczyniach /wazon, kufel/ bez odpływu, nalewając wody na dno, tak aby nie dotykała korzeni.
Martwi mnie to 'białe coś' - może wełnowiec?
-
- 0p - Nowonarodzony
doniczka czarna ma otwory.
jeśli chodzi o to biale to paproch.
nadal ponwiam pytanie co teraz...
jeśli chodzi o to biale to paproch.
nadal ponwiam pytanie co teraz...
- grazka2211
Normalnie po takich cięciach i przesadzaniu storczyka się nie podlewa przez dwa tygodnie .Ponieważ doniczka ma otwory proponuję postawić ją na podstawku z wodą -zwiększysz wilgotność wokół rośliny .Możesz spróbować również spryskiwać karmazyt od góry .W każdym bądź razie jak spryskasz z rana wszystko zdąży obeschnąć do wieczora -nie zalewaj zbyt mocno z początku tylko delikatnie.
Przepraszam że tak późno ale wieczorami pracuję -troszkę wolnego czasu mam tylko do południa .
Przepraszam że tak późno ale wieczorami pracuję -troszkę wolnego czasu mam tylko do południa .
Ratunku - przelany storczyk
Niestety parę dni temu odkryłam że mój storczyk stoi w wodzie
Nowy listek zaczął żółknąć i więdnąć, teraz widzę, że reszta liści powoli też żółknie. Przed sekundą odpadł duży potężny liść. Co robić? jak go ratować?

Nowy listek zaczął żółknąć i więdnąć, teraz widzę, że reszta liści powoli też żółknie. Przed sekundą odpadł duży potężny liść. Co robić? jak go ratować?

Pozdrawiam Ania 

- grazka2211
Re: Ratunku - przelany storczyk
Witaj .Storczyk przelany czy go spryskiwałeś iwoda dostała się do stożka wzrostu -to może być powodem takiego stanu liści.
Storczyka wyjmij z doniczki -usuń zgniłe ,miękkie korzenie zasyp cynamonem lub węglem leczniczym .Zostaw na 24 godzinki ,wsadź do nowego podłoża ,przezroczystej doniczki .Nie podlewaj .I uzbrój się w cierpliwość
Poczytaj również wątki o reanimacji storczyka i o przelaniu storczyka -na forum jest tego sporo .
Storczyka wyjmij z doniczki -usuń zgniłe ,miękkie korzenie zasyp cynamonem lub węglem leczniczym .Zostaw na 24 godzinki ,wsadź do nowego podłoża ,przezroczystej doniczki .Nie podlewaj .I uzbrój się w cierpliwość
Poczytaj również wątki o reanimacji storczyka i o przelaniu storczyka -na forum jest tego sporo .
Zależy co masz na myśli pisząc, że 'storczyk stoi w wodzie'? Stoi cały w wodzie czy tylko woda zakrywa dno czy może cały stał we wodzie po same brzegi?
Na pierwszy rzut oka mogę powiedzieć, że twoje liście storczyka na pewno nie żółkną z powodu stania we wodzie tylko albo jest chory albo zalany został stożek wzrostu, bo liście żółkną od góry.
Co trzeba teraz zrobić to nie wiem... Najgorsza wiadomość to taka, że chyba (ale nie jestem pewna) gdy storczyka ma zalany stożek wzrostu to po prostu umiera.
Spróbuj reanimacji czytając forum.
Na pierwszy rzut oka mogę powiedzieć, że twoje liście storczyka na pewno nie żółkną z powodu stania we wodzie tylko albo jest chory albo zalany został stożek wzrostu, bo liście żółkną od góry.
Co trzeba teraz zrobić to nie wiem... Najgorsza wiadomość to taka, że chyba (ale nie jestem pewna) gdy storczyka ma zalany stożek wzrostu to po prostu umiera.
Spróbuj reanimacji czytając forum.
- grazka2211
Rosario nie zawsze storczyk musi umrzeć z powodu zalanego stożka wzrostu .Mam jednego delikwenta takiego -zalany stożek -został jeden liść a jednak zaczyna żyć .Mimo że miałam zamiar go wyrzucić .
Faairy napisz jeszcze proszę jak storczyka podlewałaś i jak często .
Faairy napisz jeszcze proszę jak storczyka podlewałaś i jak często .
Woda była w osłonce na jakieś 0.5cm
Raz na miesiąc robię moim storczykom "wodowanie". Nalewam ostałą wodę do osłonki do pełna. Dodaje trochę odżywki do storczyków i zamaczam w tym storczyk na jakieś 15 minut. Wyciągam. Jak osączą się z wody wstawiam w osłonki i na parapet. Ostatnio nie miałam czasu i podlałam je kilka razy prosto z konewki. Wydawało mi się że malutko lałam tak dosłownie z 50ml na oko. Może faktycznie przez nieuwagę woda dostała się do stożka wzrostu
Raz na miesiąc robię moim storczykom "wodowanie". Nalewam ostałą wodę do osłonki do pełna. Dodaje trochę odżywki do storczyków i zamaczam w tym storczyk na jakieś 15 minut. Wyciągam. Jak osączą się z wody wstawiam w osłonki i na parapet. Ostatnio nie miałam czasu i podlałam je kilka razy prosto z konewki. Wydawało mi się że malutko lałam tak dosłownie z 50ml na oko. Może faktycznie przez nieuwagę woda dostała się do stożka wzrostu

Pozdrawiam Ania