W moim ogródku cz. 3
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku cz. 3
Iwonko, a jak Twoje delospermy ? Moje nie przeżyły ani w ogródku, ani na parapecie. Nie udało mi się również przechować w tym roku portulaki z okrągłymi listkami i jej najbardziej mi żal, bo jeszcze nigdzie jej nie spotkałam w sprzedaży, a delo myślę, że gdzieś kupię.
- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Beatko z tamtych kolorowych delosperm nie mam już żadnej została mi tylko żółta d. congestum i w doniczce mam jakąś białą którą dostałam od Janusza ze dwa lata temu, a nawet d. cooperi mi nie przetrwała a ja nie zrobiłam też z niej jesienią żadnej sadzonki
Takie portulaki jak ta Twoja to widziałam jednego roku w centrum ogrodniczym na Choinach tym koło Biedronki, to pewnie i w tym roku będą mieli.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Naprawdę już masz kwitnące iryski? Fantastycznie. I w ogóle dużo kwitnących rozmaitości widzę u ciebie na rabatach, bo u mnie to roślinki skalne dopieo ledwie zaczynają pokazywać piewsze kwiatki.
Muszę ci powiedzieć Iwonko, że niesamowicie wypiękniały Twoje rabatki i wszystko tak ładnie dobrane kolorystycznie
Muszę ci powiedzieć Iwonko, że niesamowicie wypiękniały Twoje rabatki i wszystko tak ładnie dobrane kolorystycznie

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Iwonko ta rabata z żurawkami rzeczywiście lepiej wygląda wysypana korą.
Co do miłka to Ci powiem że i tak nie pobił rekordu, ja mam szachownicę perską rośnie u mnie od 15lat i w tym roku ma zamiar zakwitnąć, piszę że ma zamiar bo widać paczki ale widziałam u Janusza już kwitnącą więc z ta moją to jeszcze różnie może być.
Mam nadzieję że szybko doczekam się takich pięknych kwiatów u mojej sangwinarii.
Co do miłka to Ci powiem że i tak nie pobił rekordu, ja mam szachownicę perską rośnie u mnie od 15lat i w tym roku ma zamiar zakwitnąć, piszę że ma zamiar bo widać paczki ale widziałam u Janusza już kwitnącą więc z ta moją to jeszcze różnie może być.
Mam nadzieję że szybko doczekam się takich pięknych kwiatów u mojej sangwinarii.
- IWONA1311
Aniu serduszka ładna tylko szkoda że tak słabo mi rośnie, ma aż jeden kwiatek, mam nadzieję że w tym roku się zadomowi i w przyszłym sezonie ładniej zakwitnie.
Wandziu naprawdę iryski zaczynają już kwitnąć najpierw zakwitły te najniższe dziś już pokazał się pierwszy kwiatek tych średnich. Bardzo dziękuję Ci za miłe słowa pod adresem moich rabatek, staram się jak mogę ogarnąć jakoś ten nieład na rabatach, ale do Twoich kompozycji to mi jeszcze daleko.
Jolu nawet nie wiedziałam że masz szachownicę perską i to już 15 lat, ja też ją miałam w pierwszym roku się pokazała ale nie zakwitła a w drugim nie było już po niej śladu i więcej już nie kupowałam, ale trzymam kciuki żeby Twoja wreszcie zakwitła. Twoja sangwinaria już w przyszłym roku powinna zakwitnąć, a jak kupowałaś to nie miała kwiatka?
zakwitły kolejne szafirki

epimedia

ciemiernik

tiarella?

?

corydalis ophiocarpa

corydalis ochroleuca

prymulki

tulipanek

żonkile

floks kanadyjski

floks rozłogowy

prymulka

serduszka wspaniała

irys

karagana syberyjska

bez koralowy Plumosa Aurea

aukuba

Wandziu naprawdę iryski zaczynają już kwitnąć najpierw zakwitły te najniższe dziś już pokazał się pierwszy kwiatek tych średnich. Bardzo dziękuję Ci za miłe słowa pod adresem moich rabatek, staram się jak mogę ogarnąć jakoś ten nieład na rabatach, ale do Twoich kompozycji to mi jeszcze daleko.
Jolu nawet nie wiedziałam że masz szachownicę perską i to już 15 lat, ja też ją miałam w pierwszym roku się pokazała ale nie zakwitła a w drugim nie było już po niej śladu i więcej już nie kupowałam, ale trzymam kciuki żeby Twoja wreszcie zakwitła. Twoja sangwinaria już w przyszłym roku powinna zakwitnąć, a jak kupowałaś to nie miała kwiatka?
zakwitły kolejne szafirki

epimedia

ciemiernik

tiarella?

?

corydalis ophiocarpa

corydalis ochroleuca

prymulki

tulipanek

żonkile

floks kanadyjski

floks rozłogowy

prymulka

serduszka wspaniała

irys

karagana syberyjska

bez koralowy Plumosa Aurea

aukuba

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Iwonko ależ masz piękne kwiaty, epimedia cudnie kwitną, te białe, to Niveum? Mój miał jakieś śladowe kwiaty.
Aucuba zakwita? Ona zimuje w ogrodzie?

Aucuba zakwita? Ona zimuje w ogrodzie?

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Iwonko moja sangwinaria nie była kwitnąca.
Epimedia masz cudne i to białe obsypane kwiatami i to żółte, ale co tam moje też kwitną i nawet Zbyszek wczoraj zachwycał się tymi kwiatami.
Aukubę widziałam u leszczyny zakwitła jej dwoma kolorami kwiatów piękna jest.
Epimedia masz cudne i to białe obsypane kwiatami i to żółte, ale co tam moje też kwitną i nawet Zbyszek wczoraj zachwycał się tymi kwiatami.
Aukubę widziałam u leszczyny zakwitła jej dwoma kolorami kwiatów piękna jest.
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- IWONA1311
Tajeczko epimedia są śliczne niestety nie mam pojęcia co to za odmiana tego białego epimedium, zresztą u mnie tylko jedno jest nazwane reszta (całe 3
) to nn. zimowała już u mnie trzecią zimę, tylko że wiosną jej liście robią się brzydkie, schną i opadają ale już pokazują się nowe ładne. Pierwszy raz zobaczyłam jej kwiatki które są bardzo małe i niepozorne. Podobno łatwo się ukorzenia więc jeśli chcesz spróbować uprawy to zrobię jutro dla Ciebie sadzonkę.
Jolu cieszę się że i Twoje epimedia kwitną, u mnie białe i żółte mają dużo kwiatków za to różowe miało aż jedną gałązkę z kwiatkami i nie zdążyłam mu zrobić zdjęcia bo szybko przekwitło, czekam jeszcze na Lilafe to też będzie ładnie kwitło, ma dużo pączków. Z ciekawości zajrzałam do leszczyny i faktycznie u niej aukuba zakwitła dwoma rodzajami kwiatków ciekawe czemu, u i niej te kwiatostany są większe.
Agnieszko
wiosna to najpiękniejsza i najbardziej kolorowa pora roku.
Dzisiaj rano pojechałam do ogrodniczego po obrzeże bo musiałam wyznaczyć nową rabatę, bo M będzie siał trawę no i oczywiście nie obeszło się bez roślinek ale wzięłam tylko dwie maleńkiego goździczka

i żurawkę, takiej jeszcze nie mam a ona oczywiście bez nazwy ...

A nowa rabata będzie mniej więcej taka

Wąż już się trochę poprzesuwał ale rabata będzie od strony ogrodzenia a po prawej stronie będzie siana trawka, ciekawa jestem co mój M powie jak to zobaczy
Miejsce na nowe nasadzenia jest teraz trzeba pomyśleć o nowych roślinkach 

Jolu cieszę się że i Twoje epimedia kwitną, u mnie białe i żółte mają dużo kwiatków za to różowe miało aż jedną gałązkę z kwiatkami i nie zdążyłam mu zrobić zdjęcia bo szybko przekwitło, czekam jeszcze na Lilafe to też będzie ładnie kwitło, ma dużo pączków. Z ciekawości zajrzałam do leszczyny i faktycznie u niej aukuba zakwitła dwoma rodzajami kwiatków ciekawe czemu, u i niej te kwiatostany są większe.
Agnieszko

Dzisiaj rano pojechałam do ogrodniczego po obrzeże bo musiałam wyznaczyć nową rabatę, bo M będzie siał trawę no i oczywiście nie obeszło się bez roślinek ale wzięłam tylko dwie maleńkiego goździczka

i żurawkę, takiej jeszcze nie mam a ona oczywiście bez nazwy ...

A nowa rabata będzie mniej więcej taka

Wąż już się trochę poprzesuwał ale rabata będzie od strony ogrodzenia a po prawej stronie będzie siana trawka, ciekawa jestem co mój M powie jak to zobaczy

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 gru 2011, o 14:04
Nowa rabata
, a kto u Was kosi? Nie będzie awantury o te fale
?
Co zamierzasz na niej sadzić? Bo wiesz, ja mam ciągle sporo nadwyżek
, jak byś przyjechała, to od razu mogłaby być obsadzona
.Chyba, że lubisz powolutku, pomalutku gromadzić 

Co zamierzasz na niej sadzić? Bo wiesz, ja mam ciągle sporo nadwyżek

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Ja ścinam liście epimediów albo przy ostatniej wizycie na działce jesienią albo wiosną jak jestem pierwszy raz wtedy ładnie widać kwiatki bo one pierwsze wychodzą ,a liście później
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
O Dawno u ciebie nie byłam Iwonko
a tu tak ładnie kolorowo, mnóstwo kwiecia ładnego.
Ten jagodowiec wygląda bardzo ciekawie
Tulipanki, iryski piękne.
Nowa rabata... hmmmładne plany.Trochę pracy i już gotowe
Powodzenia w realizacji.pozdrawiam

a tu tak ładnie kolorowo, mnóstwo kwiecia ładnego.
Ten jagodowiec wygląda bardzo ciekawie

Tulipanki, iryski piękne.
Nowa rabata... hmmmładne plany.Trochę pracy i już gotowe

Powodzenia w realizacji.pozdrawiam

Jakaś moda na zmiany
, noooooooooo w sumie to i nas dopadła. Fajnie to wszystko już wygląda, trzeba w końcu w realu zobaczyć a i widzę że aparat "ogarnięty" 

- IWONA1311
Martunia u nas kosi mój M, ja jak dotąd tylko raz musiałam kosić w tamtym roku, ale on nic nie mówi na te fale przynajmniej na razie. Na nowej rabacie chciałabym jakieś drzewka, jeszcze do końca nie wiem jakie, ale mam już jeden miłorząb i biały bez, hortensje bukietowe, piwonie, trawy, żurawki i nie wiem co tam jeszcze. Z wielką chęcią bym się do Ciebie wybrała tylko nie wiem kiedy ale jakoś musimy się umówić, choć teraz to bardziej Twoje odwiedziny u mnie by się przydały może byś mi pomogła wymyślić jakie drzewka tam posadzić, bo miejsca to za wiele tam nie ma a i dom dość blisko.
Dorotko u mnie tylko na jednym epimedium liście zostają u reszty i tak trzeba ściąć.
Aniu Ty jak zawsze pięknie wszystko chwalisz bardzo dziękuję za te miłe słowa jak zawsze budujące i od razu chce się iść do ogródka dalej pracować, a dziś mam wolne to coś na pewno uda się zrobić.
Andrzej nie wiem czy to moda na zmiany, po prostu muszę to w końcu ogarnąć żeby to jakoś wyglądało, ale jeszcze ogrom pracy przede mną. W odwiedzinki zapraszam jak najbardziej, dziś mam wolne a potem pierwszą zmianę więc popołudniami będę już w domu i w drodze powrotnej możecie zajechać. Co do aparatu to raczej jeszcze nie ogarnięty to metoda prób i błędów, i wstawiane zdjęcia tylko te które się raczej udały.
Dorotko u mnie tylko na jednym epimedium liście zostają u reszty i tak trzeba ściąć.
Aniu Ty jak zawsze pięknie wszystko chwalisz bardzo dziękuję za te miłe słowa jak zawsze budujące i od razu chce się iść do ogródka dalej pracować, a dziś mam wolne to coś na pewno uda się zrobić.
Andrzej nie wiem czy to moda na zmiany, po prostu muszę to w końcu ogarnąć żeby to jakoś wyglądało, ale jeszcze ogrom pracy przede mną. W odwiedzinki zapraszam jak najbardziej, dziś mam wolne a potem pierwszą zmianę więc popołudniami będę już w domu i w drodze powrotnej możecie zajechać. Co do aparatu to raczej jeszcze nie ogarnięty to metoda prób i błędów, i wstawiane zdjęcia tylko te które się raczej udały.