Kalanchoe - problemy w uprawie (choroby, szkodniki)

ODPOWIEDZ
ajlona31
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2011, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: kalanchoe choruje, jak mu pomóc?

Post »

No ale spryskiwanie wodą nie zaszkodzi na kwiatki?
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Tę roślinę często wystawia się, lub w ogóle uprawia na zewnątrz, jest stale podatna na deszcz i kwiatom jakoś nic się nie dzieje. Jednak najważniejsze to pryskać po liściach, bo na nich lubią żerować szkodniki.
Życzę miłego dnia
Tomek.
ajlona31
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2011, o 13:28

Post »

A to moje więdnięcie liści? Z czego to może być? Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p
Od: 4 lis 2011, o 13:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Brązowe plamy na liściach

Post »

witam,mam problem, od kilku tygodni zaczęło pokazywać się na lisciach coś żółtego i kwiaty więdną(na razie inne odrastają,ale czemu tamte więdną?)Czy to jest możliwe ze to przez to iż trzymam go na południowym parapecie gdzie dosięga go większość dnia?
Obrazek
Obrazek

Od kilku dni kwiaty zaczęły odrastać,ale z liściami jest problem bo zaczynają się zwijać i żółknąć.
Obrazek
Obrazek
Drobiazgi sprawiają, że niepostrzeżenie i cicho wchodzi wielkie szczęście
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Re: Co może dolegać kalanchoe?

Post »

Wszystkie kalanchoe kończą właśnie w sposób, który pokazałeś ;:223 U mnie było to samo, więc obcięłam do zera. Odrośnie.
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p

Post »

Ale co z liścmi?pierwszy raz mi sie zaczęło tak robić wygladają jakby obumierały.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Post »

Ja moją bidulkę przelałam :? i listki wyglądały podobnie. Robiły się żółte i zaczynały się zwijać :shock: . Generalnie jak z listkami dzieją się takie "cuda" to albo roślinka jest przelana albo ma za sucho :|
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p

Post »

Aha,no to ją trochę przesusze i zobaczymy.Tylko teraz jest na parapecie gdzie grzeje kaloryfer,więc nie wiem zaś czy to też czegoś nie zmieni.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p

Post »

Ja w ogrodniczym dowiedziałam się żeby roslinkę trzymać w jasnym i ciepłym miejscu. I dostałam taką radę :D : wyjąć roślinę z doniczki,bryłę korzeniową owinąć gazetą (ja przed tym oczyściłam moją z ziemi) i pozostawić na 1 do 2 dni,a potem wyciąć brązowe korzenie, przyciąć pędy i liście z objawami gnicia i wsadzić do świeżej ziemi. Potym zabiegu mój kwiatek starcił te przycięte listki(po kilku dniach same zaczynają odpadać),ale dochodzi do siebie :D ! Zauważyłam,że pojawiły się nowe listki :tan . Moja Calandivia też stoi na parapecie nad grzejnikiem na wschodzie :),z kolei Kalanchoe mojej mamy stoi również nad grzejnikiem,ale na zachodzie (rośnie jak na drożdżach,ale mama nie jest tak szczodra :lol: w podlewaniu jak ja :wink: ).
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p

Post »

sprawdziłam,troche pogrzebałam w doniczce i ziemia do połowy jest sucha a dalej wilgotna plus grzejacy kaloryfer,na razie nie ma żadnych dodatkowych "gości" przy nim.Obserwuje tylko to ze przez jakiś czas był spokój a teraz nowe liscie które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć zaczynają tak schnąć jak te duże na zdjęciu,bo kwiatku to mogą usychać z powodu gorąca w domu i na parapecie,ostatnio ciągle mam słońce w oknie.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja kupiłam 6 sztuk kalanchoe, wszystkie stoją w jasnym i ciepłym miejscu, nie na parapecie i jeden osobnik zaczyna "strajkować" w ten sam sposób. Jedyne co go wyróżnia to to, że po przyniesieniu ze sklepu trzymałam go jeszcze kilka dni w folii.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p

Post »

Karolina__ pisze:A ja kupiłam 6 sztuk kalanchoe, wszystkie stoją w jasnym i ciepłym miejscu, nie na parapecie i jeden osobnik zaczyna "strajkować" w ten sam sposób. Jedyne co go wyróżnia to to, że po przyniesieniu ze sklepu trzymałam go jeszcze kilka dni w folii.
To może się tam zapocił :wink: ? Postaw go w jasne i ciepłe miejsce(tylko nie bardzo blisko grzejnika,bo nie lubi). I sprawdź czy ziemia nie jest za mokra,bo jak już pisałam listki tego koloru świadczą o tym,że roślina ma albo za sucho albo za mokro :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p

Post »

borygo27 pisze:sprawdziłam,troche pogrzebałam w doniczce i ziemia do połowy jest sucha a dalej wilgotna plus grzejacy kaloryfer,na razie nie ma żadnych dodatkowych "gości" przy nim.Obserwuje tylko to ze przez jakiś czas był spokój a teraz nowe liscie które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć zaczynają tak schnąć jak te duże na zdjęciu,bo kwiatku to mogą usychać z powodu gorąca w domu i na parapecie,ostatnio ciągle mam słońce w oknie.
Może przelanie(o ile to to :wink: ) było dośc duże i roślinka jeszcze nie doszła do siebie? Proponuje wyciągnąć kwiatek z doniczki i wysuszyć bryłę korzeniową. Nadmiar światła też może jej szkodzić,bo to w końcu roślina dnia krótkiego :wink: . Spróbuj ograniczyć dostęp bezpośredniego światła. A jeśli masz w domu suche powietrze to polecam sprawdzony sposób: doniczkę z kwiatkiem postaw na podstawce z wysypanymi do okoła kamyczkami i wlej wody(gdy wyparuje dolej) :D. Mam pytanie: czy kalanchoe było spryskiwane lub nabłyszczane?
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p

Post »

Nabłyszczane na 100% nie,natomiast co do spryskiwania to dokładnie nie pamiętam.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p

Post »

Pytałam o spryskiwanie i nabłyszczanie,bo kalanchoe tych zabiegów nie lubi :wink:,szkodzą jej. A jak z wilgotnością powietrza? Może rzeczywiście Twoja roślinka ma za dużo światła i stąd ten problem. Podobno kalanchoe jest proste w "obsłudze" :lol: ,ale jak tak przeglądałam różne fora to masa ludzi ma z nią problemy :shock:. Najczęściej jest przelewana; ja nie wiedziałam,że to sukulent i nie zmieniłam swoich nawyków podlewania wraz ze zmianą pogody...i klops ;:223 . Ale mam jeszcze nadzieje,że uda mi sie moją bidulke odratować :) . Czego i Tobie życzę :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”