Witam, jestem tu nowa. Od niedawna mam małą działkę i równie małe doświadczenie ogrodnicze. Niestety brak wiedzy odbija się na moich roślinach. Jesienią nie zrobiłam oprysku brzoskwini ale wczesną wiosną przy dodatnich temperaturach potraktowałam ją Silitem dwukrotnie. Niestety liście mojego drzewka są poskręcane. Czy można jeszcze teraz zrobić jakiś oprysk? Czy będzie skuteczny?
Już za późno na opryski. Zerwij chore liście. Polecam temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... E6+li%B6ci
Oprysk chyba wykonałaś za późno lub niedokładnie spryskałaś drzew. Pamiętaj, że jesienią trzeba opryskać brzoskwinię przynajmniej dwukrotnie Miedzianem. Jeden oprysk nie wystarcza jak twierdzą niektórzy specjaliści z Instytutu Sadownictwa ... .
Moja piękna brzoskwinia znowu ma kędzieżowate liście. Oprysk zrobiłam już w styczniu i nic nie pomogło. Czy teraz można coś z tym zrobić, aby nie zmarnować drzewka i zebrać owoce?
karo369 pisze:...Oprysk zrobiłam już w styczniu...
O tej porze roku nie ma jeszcze pąków-a to w nich siedzi choroba. Z tego względu wskazane jest nawet kilkakrotnie pryskać-choć z większości opisów wynikałoby że wystarczy tylko raz w okresie bezlistnym.