Dowiedziałam się o tym na targach w Walencji. Cytrusöw była tam masa. Te drzewka, o ktörych piszecie röwnież.

No właśnie, ciekawe czy etykiety nie bywają pomylone. Widziałem w Obi mandarynkę, której kwiaty maiły po 4 płatki. Nie powinny mieć po 5? po 4 płatki ma cytryna , a mandarynka (przynajmniej moja) ma 5.Sahe pisze:Każde drzewko z OBI było zaopatrzone w etykiety na ten temat, moje miało ze 3 takie ...
Cześmisiek432 pisze:Witam. Wczesną wiosną zakupiłem cytrynkę skierniewicką, banana i mandarynkę. I właśnie z mandarynką mam problem. Miała ona bardzo dużo kwiatów i się wszystkie owoce zawiązały, ale ziemia strasznie gniła więc postanowiłem przesadzić bo ziemi dla cytrusów substral. Okazało się że w doniczce siedzą 2 roślinki a nie jedna (jak wcześniej myślałem). Jedna roślinka jest rozkrzewiona i ma silne korzenie, natomiast druga ma tylko łodygę i krótkie korzenie. Po przesadzeniu ta roślinka ze słabszymi korzeniami zaczęła schnąć, opadły jej wszystkie liście i nie wiem co robić. Oberwałem jej owocki i zostawiłem tylko największy i proszę o porady... Już myślałem żeby uciąć ją tak na wysokości 5-6 cm a górę spróbować ukorzenić. Jest jeszcze opcja szczepienia bo mam 2 duże grejfruty i cytrynę siane z pestki (grejfruty jakieś 8-10 lat a cytryna nie wiem). Cóż robić?
http://zapodaj.net/b7a62368f14c7.jpg.html