MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
No dobra , a powiedzcie jeszcze jak z tą minimalną średnicą rurki ? Bo na moje oko to 5mm powinno zupełnie starczyć , widziałem te murarki , nie są grubsze przecież ... A może te kokony są grubsze ?
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Z tego co wyczytalem w tym wątku to powinny miec 6,5 do 7,5 mm
-
- 100p
- Od: 13 mar 2009, o 21:59
Witam
Można spotkać zasiedlone trzciny o otworze 5 mm ale pewnie to już nie murarki ale jakiś inny gatunek.
Można spotkać zasiedlone trzciny o otworze 5 mm ale pewnie to już nie murarki ale jakiś inny gatunek.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Trzciny jest mnóstwo , ale grubszej niewiele - trzeba szukać .. Przypuszczam ,że to jest związane z tym że rośnie w zbyt wielkim zagęszczeniu , i dlatego taka cienka ... Nikt tego nie przecina i nie kosi ,a potem tak jest . Aha , jak tniecie to uważajcie na oczy , bo łatwo sobie coś zrobić ... I ubranie musi byc robocze jakieś , bo cały się oblepiłem tymi nasionami . Piękna pogoda dziś była , a na powierzchni kilkunastu ha trzcinowiska ani jednej duszy
, nawet tak pomyślałem ,że wiara siedzi w domu przed telewizorami - oglądają właśnie modę na sukces , zamiast wyjść naturze naprzeciw , porobić trochę domków dla murarki , przyczynić się do wzrostu urodzaju w sadach itd . E tam , szkoda gadać
. Kilkanaście - kilkadziesiąt osób w kraju całego problemu nie rozwiąże , a przecież można np. młodzież szkolną zaszczepić ideą , albo harcerzy .. Zresztą nieważne kto , mogą byc nawet niewiasty z koła gospodyń . Ja się zobowiązuję uciąć jutro nie mniej niz 500 trzcin
, a z każdej będzie kilka rurek .
![Confused :?](./images/smiles/icon_confused.gif)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
No u mnie trzcina rosła dośc rzadko może dlatego jest dużej średnicy bo ma od 6 do 8 mm.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja niedawno szukałem odpowiedniej trzciny i dopiero niepozorna kępka w rowie melioracyjnym miała odpowiednią średnicę.. cała reszta max 4 - 5 mm ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
U mnie murarka zajęła 7 - 8 mm rurki, a w takich 5 mm zamieszkał nieznany mi dotąd gatunek.
Mam sporo rurek rdestowca, ale z nich cieżko się składa gniazdo bo mało która jest prosta..
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
U mnie murarka zajęła 7 - 8 mm rurki, a w takich 5 mm zamieszkał nieznany mi dotąd gatunek.
Mam sporo rurek rdestowca, ale z nich cieżko się składa gniazdo bo mało która jest prosta..
Pozdrawiam, Maciek.
Spotkałam dziś znajomego, który w gminie pracuje w takich ekipach interwencyjnych- opalony i katar do pasa...
Skąd ten katar? Bo trawy tak dają popalić...
Jakie trawy? O tej porze roku?
No wycinamy wszelkie chwasty wokół stawów- polecenie gminy.
...
Trochę się zdenerwiłam
Gdzie moje trzciny i rurki dla pszczółek?
- Spaliliśmy po wycięciu kilka dni temu.
...
Zdenerwiłam się jeszcze bardziej!
Bo właśnie we w ten weekend miałam iść z dzieciami i ciąć.
Ale mi mówią, że jest inna roślina- chwast straszny! Rozrasta się jak głupi- ma liście podobne do topoli, tylko nie takie szkliste i są podbarwione na czerwono. Ma to-to ponad 2 m wysokości i węzły- ale rurki z tego wychodzą, bo draństwo jest jak dalia- zdycha nad ziemią, a od nowa rusza na wiosnę- tyle, ze nie trza chwasta wykopywac na zimę.
Moje pytanie: jak się to to nazywa i czy naprawdę nie truje pszczółek? Nadaje się na rurki?
Skąd ten katar? Bo trawy tak dają popalić...
Jakie trawy? O tej porze roku?
No wycinamy wszelkie chwasty wokół stawów- polecenie gminy.
...
Trochę się zdenerwiłam
Gdzie moje trzciny i rurki dla pszczółek?
- Spaliliśmy po wycięciu kilka dni temu.
...
Zdenerwiłam się jeszcze bardziej!
Bo właśnie we w ten weekend miałam iść z dzieciami i ciąć.
Ale mi mówią, że jest inna roślina- chwast straszny! Rozrasta się jak głupi- ma liście podobne do topoli, tylko nie takie szkliste i są podbarwione na czerwono. Ma to-to ponad 2 m wysokości i węzły- ale rurki z tego wychodzą, bo draństwo jest jak dalia- zdycha nad ziemią, a od nowa rusza na wiosnę- tyle, ze nie trza chwasta wykopywac na zimę.
Moje pytanie: jak się to to nazywa i czy naprawdę nie truje pszczółek? Nadaje się na rurki?
Pozdrawiam.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Coś mi się wydaje, że mowa o tym 'potworze' :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rdestowiec ... 5%84czysty
http://fujarek.ovh.org/Rdest%20ostroko%F1czysty.html
Czy się nadaje, nie wiem . Chętnie też się dowiem .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rdestowiec ... 5%84czysty
http://fujarek.ovh.org/Rdest%20ostroko%F1czysty.html
Ja mieszkam w Warszawie i nie mam problemu z nacięciem rurek. U nas w tych spalinach ładnie rosną
.Niektóre osiągają średnice nawet 12-13m. Jest z czego wybierać zatem.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
tak na oko dokładnie to jest ten chwast i w linku, który podałeś, piszą, że ma puste łodygi!- teraz czekam na opinię od tych co maja już pszczółki, czy to sie nadaje?Amlos pisze:Coś mi się wydaje, że mowa o tym 'potworze' :
Pozdrawiam.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Chyba rdestowiec nadaje się, bo gdzieś czytałam o jego walorach leczniczych, więc nie truje. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to można zainstalować trochę rurek i zobaczyć, czy spodobają się murarkom. Dzikie zwierzątka same najlepiej wiedzą, co dla nich jest dobre, a co może zaszkodzić.
Ja w tym roku poszukuję, po obejrzeniu paru filmików, wszelakich desek i pieńków, bo mam nadzieję,że syn nawierci domki dla murarek.
Ja w tym roku poszukuję, po obejrzeniu paru filmików, wszelakich desek i pieńków, bo mam nadzieję,że syn nawierci domki dla murarek.
Waleria
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
No właśnie ten rodzaj roślin miałem na myśli, czemu miałby się nie nadawać?
Pisaliśmy już wielokrotnie o rdestowcu w tym wątku, u mnie pszczółki zamieszkały i nie narzekały.
Rurki zrobione z rdestowca są twarde i wytrzymalsze od trzciny, ale większość jest powyginana.
![Shocked :shock:](./images/smiles/icon_eek.gif)
Pisaliśmy już wielokrotnie o rdestowcu w tym wątku, u mnie pszczółki zamieszkały i nie narzekały.
Rurki zrobione z rdestowca są twarde i wytrzymalsze od trzciny, ale większość jest powyginana.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Suppa. Tutaj również natknęłam się na podobną opinię --> http://magazyn.salamandra.org.pl/m20a04.html
"Pszczoły zakładają komórki dla potomstwa w rozmaitych otworach: dziurkach w zabudowie, gliniastych zboczach, korytarzach wyrytych przez chrząszcze w drewnie czy pustych łodygach roślin. W praktyce można je przywabić do trojakiego rodzaju konstrukcji: glinianych bloków z przygotowanymi otworami, drewnianych klocków z nawierconymi dziurkami oraz do pęczków pustych łodyg roślin, takich jak trzcina, rdest czy barszcz."
"Pszczoły zakładają komórki dla potomstwa w rozmaitych otworach: dziurkach w zabudowie, gliniastych zboczach, korytarzach wyrytych przez chrząszcze w drewnie czy pustych łodygach roślin. W praktyce można je przywabić do trojakiego rodzaju konstrukcji: glinianych bloków z przygotowanymi otworami, drewnianych klocków z nawierconymi dziurkami oraz do pęczków pustych łodyg roślin, takich jak trzcina, rdest czy barszcz."
też dziękuję :*Amlos pisze:Dzięki Suppa.
idę jutro na spacer pod tytułem "cięcie rdestowca"
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
To zdradź gdzie je tniesz, ja na stawach przy Smrótce na Dolince Służewieckiej.murarz81 pisze:Ja mieszkam w Warszawie i nie mam problemu z nacięciem rurek. U nas w tych spalinach ładnie rosną.Niektóre osiągają średnice nawet 12-13m. Jest z czego wybierać zatem
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne