Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2

Post »

Gosiu.Dzisiaj trochę przeschło i rozsuwałem kopce mrówek. Już szykują się do wylotu, bo jest masę uskrzydlonych. Do zimy założą nowe rodziny i jak przyroda sama je nie zniszczy to będzie plaga.

Jolu. U mnie też jeszcze wszystkie tawułki nie zakwitły. Te bardziej w cieniu to dopiero mają pąki.
Akant ma 7-8 lat i u mnie szybko urósł do pokaźnych rozmiarów. Mam ich dwa w różnych miejscach i nawet nie przykrywam na zimę tyle co własnymi liśćmi same się okryją. Wypuszczają ponad 10 kwiatostanów co roku.

Teresko cieszę się,że rośliny ode mnie przyjęły się. Chyba masz piaszczysta ziemię, bo powinny być o wiele większe albo majowa susza je przyhamowała.

Jolu. To i u Ciebie też taka plaga mrówek? Ciekawy jestem czy są ekologiczne sposoby pozbywania się ich. Moja babcia posypywała solą ścieżki ale one raczej się przegrupowywały a nie zdychały.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie, właśnie dzisiaj mój M solą obsypywał mrówkowe ścieżki.
Znaczy dobrze ;:224 mój mądry M ;:196
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu. One zmienią sobie trasę :wink:
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to trzeba dalej sypać. Nie wiem skąd tyle ich się bierze ;:224
Jeszcze trochę preparatu na mrówki mamy :(
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja jak co wieczór, robię obchód u Ciebie ... masz taki piękny ogród - ciągle jestem nim zachwycona i podziwiam Cię ..

Ostatnio najbardziej urzekło mnie rojnikowisko pod pniem - coś niesamowitego :) :) Chętnie ukradłabym Ci kilka rojniczków mini ... ale za daleko mieszkasz :)
Biały dzwonek - tez piękny ... i ile jeszcze będzie miał kwiatów !!!
Tawułki - takie śliczne puszyste - ta na pierwszym planie zapowiada się świetnie ... oryginalny kolor :)
No i, oczywiście, paprocie .... ta srebrna jest cudna :)
Liliowiec i róże śliczne :)
A co rośnie obok wilczomlecza - taka roślina skalnicowata z opisem :)

Januszu - czy Ismeny powinny już kwitnąc ??? Bo u mnie cisza - a przecież kupiłam tych cebul dość dużo i to w 2 kolorach ... Tak o nie walczę ...
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

A już myślałam że wszystkie mrówki zamieszkały u mnie ,marna pociecha że też się z nimi borykacie -popieram obrzydlistwo
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadetto.
Dziękuję,że jeszcze nie znudziło Ci się oglądanie mojego ogrodu.Tylko nie zawstydzaj mnie swoim podziwem.
Ismeny powinny już kwitnąć.Swoje sadziłem późno,pod koniec maja i teraz są w pełni kwitnienia zdjęcie poniżej.
Roślina o którą pytasz to Narratka. Niziutka bylina biało kwitnąca wiosną
Ukradkiem robione zdjęcia między deszczami.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Całkiem pięne te kwitnienia i nie dziw, że nie musiałeś nic w Sitnie dokupować :)
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ismeny wyglądają prześlicznie. Janusz Twoje fuksje stoją na słońcu? Pięknie kwitną.
Pozdrawiam Ida
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Trochę u Ciebie zmian od maja, wszystko podrosło :P .
Zakwitł mi dzwonek karpacki - biały :lol: .
Czy metalowe podpory dla pnączy robisz sam?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula ma rację, skkro wszystko z oferty w Sitbne już kwitnie w ogrodzie po co kolejne zakupy :wink:
Pięknie i kolorowo u Ciebie Januszu. Ja się zachwycę tunbergią, a wiesz, że zakupiłam w tym roku czerwoną?
Jeśli tylko będą nasienniki z chęcią się podzielę.
Mam nadzieje, że ona nie tak jak niebieska, daje się rozmnażać.

A ismenki cudne, moje wcale nie chcą kwitnąć ;:224 może to właśnie skutek pędzenia, poszły w liście :?
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Ismenki prześliczne. Mnie odstraszyło oczywiście to że nie zimują w gruncie, ale chyba jednak zmienię zdanie i zakupię.... Bardzo fajne masz te podpory do pnączy... skąd się takie bierze?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Januszu :D
Już bardzo dawno nie zaglądałam... nieustannie jednak jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu- wspaniałych roślin i udanych kompozycji. Hosta od Ciebie zrobiła się gigantyczna i stanowi wspaniałe tło dla lilii- bardzo dziękuję!!
Serdecznie Cię pozdrawiam i proszę przekazać ukłony dla Małżonki ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula. Miałem tak w przelocie kupić wielkokwiatową ostróżkę za 20 zł. Był kwitnący okaz a do sprzedania maleńkie sadzonki. Gdy zapytałem czy z tego maleństwa wyrośnie to samo zaklinał się na Boga a znam te zaklęcia sprzedających przeważnie są nieprawdziwe.
Ido Ismenom udało mi się zrobić zdjęcie zaraz po rozkwicie i w dzień bez deszczu teraz już nie ma na co patrzeć. Zostały tylko białe fragmenty kwiatu. Właśnie przeszła największa burza tego roku. Przyznam,że miałem 'pietra'. Tylko patrzyłem na dachy czy nie zaczną fruwać. Na szczęście obyło się bez strat - trochę w roślinach.
Elu. Zmiany byłyby bardziej znaczne gdyby nie "pora deszczowa" bo chyba tak już można nazwać jak 3 tygodnie leje.
Podpory do pnączy to efekt zimowych dni. Nie ma co robić to w cieplejsze dni klei się takie cudaki a wiosną 'jak znalazł' tylko powbijać.
Jolu Przesadziłbym bardzo gdybym twierdził,że wszystko mam z oferowanych tam roślin ale nie wiele z nich chciałbym mieć w swoim ogrodzie przynajmniej nie za taką cenę.Wole kupić coś droższego z kwiatem niż tanie nie wiadomo co.
Przyznam się, że o niebieskiej i czerwonej Tunbergii nie wiedziałem,że istnieje. U mnie są jakieś trzy odmiany. Jedna bez czarnego oczka a inne dwie różnią się odcieniem pomarańczu. Z wielką chęcią przyjmę nasionka. W zimie zrobię dla niej gęściejszą konstrukcje a niższą.
Dziwne,że Ismeny nie kwitną. Sadziłem przybyszowe na rozsadniku i jedna z większych( a były one jak włoski orzech) wypuściła pęd kwiatowy.
Jagusiu. Z Ismenami nie ma kłopotu. Najbardziej z wykopaniem, bo korzenie ma 4 razy większe niż cebula ale nic się nie stanie jak trochę się skróci. Po wysuszeniu układam jedną na drugiej warstwami i tak leżą do wiosny w spiżarni.
Kłaniam się Moniko.
Faktycznie długo nie odwiedzaliśmy się. Postaram się to nadrobić. Warunki pogodowe sprzyjają wirtualnym spacerom po ogrodach co w rzeczywistości przychodzi z trudem chyba,że w dobrych kaloszach. Wiedziałem,że hosta trafi w dobre ręce przecież wcześniej oglądałem Twój wątek. Niech dalej ładnie się rozrasta. Może nie jest rewelacją ale kwiat ma ładny i do tego pachnący.
Dziękujemy za pozdrowienia. Również serdecznie pozdrawiamy i dużo słonecznych ;:3 dni.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Januszu piękne widoczki ogólne ;:108 .A moja Ismenka od ciebie już przekwitła .Zostawić nasienniki czy ściąć ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”