Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Ja z odmian rzodkiewek polecam "Riesen von Aspern". Rosną bardzo duże nadają się do produkcji "gigantów" i nie parcieją. Nasiona tej odmiany są teraz w Bidr.. coś za 1 zł za op. 4 g.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Obrazek

Obrazek

Rzodkiewka z rozsady zaczyna wiązać zgrubienia, ta siana bezpośrednio do gruntu w tunelu dopiero startuje.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już wkrótce pierwsze zbiory rzodkiewki z rozsady. Lubię rzodkiewki z tunelu bo dodatkowo mają jadalne, delikatne w smaku liście.

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Super rzodkiewki. Moje jeszcze malutkie. :)

A te pomarszczone liście to z nadmiaru azotu?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomarańczowe liście? ja tam sałatę widzę :D.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

No i doczekałem się pierwszego w tym roku zbioru rzodkiewek. Co prawda rzodkiewka z rozsady ma troszeczkę wydłużone zgrubienia ale w smaku jest rewelacyjna.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Kiedy siałeś? Bo jak widzę cały czas rosły w tunelu.
Moje wątki
Festina Lente
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

przemek1136 pisze:Obrazek

No i doczekałem się pierwszego w tym roku zbioru rzodkiewek. Co prawda rzodkiewka z rozsady ma troszeczkę wydłużone zgrubienia ale w smaku jest rewelacyjna.
Bardzo zgrabne rzodkiewki, tym bardziej, że z rozsady ;:215 . Jaka to odmiana? W przesadzanych rzodkiewkach (z rozsady), trudniej o zachowanie idealnego kształtu. U mnie w tym roku rozsada rzodkiewki wybiegła, zjadłam na listki. Z siewu wprost do ziemi w szklarni, jeszcze są małe.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od kilku lat uprawiam holenderską odmianę Rondar F1 i jestem z niej bardzo zadowolony. Ta z rozsady była kiełkowana 27 lutego w domu na wacikach a do multiplatu skiełkowane nasiona trafiły 28 lutego. Od 3 marca rosła przy oknie w nieogrzewanym pomieszczeniu a sądzę, że w tunelu wysadzałem ją 16 lub 18 marca. Moja rzodkiewka siana 18 marca bezpośrednio w gruncie w tunelu też jest jeszcze malutka a rzodkiewka wysiewana 17 marca w odkrytym gruncie jest zupełnie maleńka.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

A na siew letni jaką polecasz ? Dostałam od koleżanki nasiona rzodkiewki Donar ,siałam w tunelu pod koniec lutego .Od
tygodnia nadaje się do zbioru .Zamierzam ją kupić ,ale ona tylko na bardzo wczesny i bardzo póżny zbiór się nadaje i
chcę dokupić letnią .Obok tej Donar mam posiane rzodkiewki dla detalistów ,ale te gorzej sobie radzą .
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Rzodkiewka "18-dniowa" siana do gruntu pod włókniną 16 lutego, wczoraj została spróbowana :) . Na razie w wielkości paznokcia na moim palcu serdecznym :wink: .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulab Ja warzywa uprawiam amatorsko więc wybierając jakąś odmianę kieruję się przeważnie opisem producenta, czasami czytam jakieś relacje lub porównania odmian w czasopismach warzywniczych. Nie wiem czy jest sens kupować nasiona dla producentów typowo letnie. Taką odmianą jest np. Diego F1. Lepiej jednak chyba wybrać jakąś odmianę całoroczną, bo co zrobisz z resztą nasion? Opakowania są po 10 tys. nasion a niektórych nasion po aż 25 tys. szt. W opisie dobrze wypadają odmiany Celesta F1 (Enza Zaden), Charito F1 (nickerson-Zwaan) czy Melito F1 (Hazera). Jest na forum kilku zapaleńców więc można zrobić wspólny zakup i podzielić się nasionami).
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Przemku dzięki .No właśnie ta ilość i cena dość spora . ;:131 Wspólne zakupy to byłby super pomysł.Przemyślę sprawę i
pewnie jedno opakowanie kupię z polecanych przez Ciebie .W lipcu rzodkiewka mi kiepsko rosła ,myślałam że lepsze nasiona
to dobry pomysł .
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Pierwsza tura w tunelu, druga już w gruncie ale kiepsko wschodzi.

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Ja dziś między swoimi rzodkiewkami znalazłam stonkę ziemniaczaną, oby mi nie pożarły :?
Pozdrawiam ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”