Kawon ( arbuz ) - część 2
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
Piotrek to niepowinno zaszkodzić o ile będziesz miał tą gnojówkę dobrze rozcięczoną chociaż podlewanie szkrzypem ma podobno działanie anty grzybowe tak że ja bym radził podlać pokrzywą bo ma dużo azotu a to na pewno przyda się arbuzą dla lepszego wzrostu i popryskać miedzianem na choroby grzybowe choć z doświadzczenia wiem że od miedzianu lepiej działa amistar. A z dolistnym zasilaniem pokrzywicą nie wiem ale słyszałęm że można tylko słabszym roztworem
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobra dzisiaj tylko miedzian, już nie było siły na pokrzywę czy tam skrzyp, wiem wiem że miedzian jest słaby bo on ma zapobiegać a np. amistar leczyć ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja z początku rozcieńczałam wg przepisu ale potem widziałam, że nic się nie dzieje roślinom to rozcieńczenie gnojówek pod korzeń było 50/50 ale lałam na całą powierzchnię grządki, żeby nie upalić korzeni. Czasem było to przed spodziewanym deszczem więc szła czysta gnojówka a deszcz rozcieńczył.
- piotrek7725
- 200p
suzana a ile mniej więcej rozlewasz na 1m2? Albo ile na raz wylewasz na jaka pow?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Na 1 arbuz 1 l zrobionej gnojówki+ wody ile trzeba do nawodnienia grządki, to tak na oko bo potem to już nigdy nie mierzyłam, rozlane tak 20cm od krzaczka i dalej. Powierzchnia pod arbuzami powinna być stale wilgotna aby arbuzy były potem w środku całe wypełnione a nie z pustymi przestrzeniami.
- piotrek7725
- 200p
Dobra dziękuję za porady ale dzisiaj zastałem okropny widok obok moich roślin żyją też zwierzęta (krowy) które wtargnęły na przestrzeń mojego ogródka i zrobiły z niego poligon ;/ Ocaliłem tylko trochę pomidorków cukinię pepino kabaczka oberżynę kilka papryk parę melonów i arbuzów zobaczę czy będą jeszcze rosnąć, już wcześniej wszystko rosło na wszystkim a teraz już całkiem nie można było tego ogarnąć, na szczęście miałem jeszcze trochę dyniowatych w innym miejscu ale te z kolei słabo zawiązały owoce właściwie dopiero zaczynają zawiązywać owoce, po prostu załamka a najgorsze jest to że 2 lata temu miałem to samo wtedy zwierzęta rozwaliły ogrodzenie tym razem mama nie zamknęła furtki - ZAŁAMKA, pozostaje mi tylko czekać na kolejny sezon ;/
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Współczuje wkłada się w coś co się kocha dużo serca a potem zdarzy się nie miły wypadek i po ptakach
Ale będzie dobrze :P
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
Ale będzie dobrze :P
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- piotrek7725
- 200p
Będzie dobrze bo jeszcze kilka miesięcy i nowy sezon nowe siły nowe chęci ^^
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Dokładnie nowy sezon nowe plany i nadzieje przebudowa szklarni na większą więcej arbuzów więcej odmian ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Na razie to ślimaki mi podgryzają owoce : (
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Na razie to ślimaki mi podgryzają owoce : (
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- piotrek7725
- 200p
Ja mam zamiar zrobić tunel 6x10 a boku prostym 1,8 pod pomidora i arbuzy i inne eksperymenty zastanawiam się co ile dać przęsła co 2 metry nie będzie za dużo? I zastanawiam się co będzie tańsze rurki z PCV czy metalowe?
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Najlepiej by było gdyby rury nie były koloru czarnego bo inaczej szybko słońce przepali folię ![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
Cześć! Jestem tu nowy. Od ubiegłego roku próbuje uprawiać arbuzy odmiany bingo. W tamtym roku nie powiodło sie ponieważ za późno je zasiałem. W tym roku jest lepiej mam już 2 arbuzy o średnicy 10 cm i kilka mniejszych. Chciałbym się dowiedzieć czy dojrzeją do września? Jaka odmiana jest najlepsza do uprawy w gruncie? i w ogóle chciałbym dostaćkilka rad odnośnie uprawy arbuzów bingo?? ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Karol
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Piotrek, kest kilka wątków o tunelach. Istna skarbnica wiedzy.
Pierwszy jaki podwinął mi sie pod rękę:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=40268
Zważyłam dziś arbuza - 1,85kg. Złoto Wolicy.
Swoją drogą to nie jest normalne latać z wagą po grządkach.
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Prazyn, a powiedz tak szczerze - przeczytałeś obie części tego wątku?![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pierwszy jaki podwinął mi sie pod rękę:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=40268
Zważyłam dziś arbuza - 1,85kg. Złoto Wolicy.
![heja :heja](./images/smiles/heja.gif)
Swoją drogą to nie jest normalne latać z wagą po grządkach.
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
Prazyn, a powiedz tak szczerze - przeczytałeś obie części tego wątku?
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Rewi
- 1000p
- Kontakt:
Witamy !
Ja posiadam odmianę Bingo i jestem bardzo zadowolona uprawiam w szklarni bo najlepiej udają się pod osłonami
moje mają średnicę około 16 cm i rosną sobie powoli i do przodu lubią zdecydowanie ciepłe noce wtedy ładnie rosną dobrze pod nawożone dadzą spory plon arbuzami interesuje się już około 4 lat zawsze uprawiam w szklarni ale przez te wszystkie lata hodowana była tylko odmiana Bingo ponieważ w sklepach ogrodniczych nie mogłam dostać innych . Dokładne ale "umiarkowane" podlewanie też pomoże w hodowli owocu. Najlepiej podlewaj deszczówką lub wodą z oczka jeśli takową posiadasz bo chlor to śmierć dla arbuzków. Ja podlewam deszczówką bo mam spore zapasy ale zauważyłam ostatnio że, woda z oczka w której mam dużo ryb jest o niebo lepsza być może mają wpływ na to odchody ryb. Dobrze też jest podlewać je gnojówką ze skrzypu który uchroni je w jakimś stopni od chorób ale też pod nawozi roślinę
Jak masz więcej pytań to pisz z chęcią odpowiem![cheers ;:136](./images/smiles/cheers.gif)
Ja posiadam odmianę Bingo i jestem bardzo zadowolona uprawiam w szklarni bo najlepiej udają się pod osłonami
moje mają średnicę około 16 cm i rosną sobie powoli i do przodu lubią zdecydowanie ciepłe noce wtedy ładnie rosną dobrze pod nawożone dadzą spory plon arbuzami interesuje się już około 4 lat zawsze uprawiam w szklarni ale przez te wszystkie lata hodowana była tylko odmiana Bingo ponieważ w sklepach ogrodniczych nie mogłam dostać innych . Dokładne ale "umiarkowane" podlewanie też pomoże w hodowli owocu. Najlepiej podlewaj deszczówką lub wodą z oczka jeśli takową posiadasz bo chlor to śmierć dla arbuzków. Ja podlewam deszczówką bo mam spore zapasy ale zauważyłam ostatnio że, woda z oczka w której mam dużo ryb jest o niebo lepsza być może mają wpływ na to odchody ryb. Dobrze też jest podlewać je gnojówką ze skrzypu który uchroni je w jakimś stopni od chorób ale też pod nawozi roślinę
![heja :heja](./images/smiles/heja.gif)
Jak masz więcej pytań to pisz z chęcią odpowiem
![cheers ;:136](./images/smiles/cheers.gif)
Ogród rewii cz.III !
Ogród rewii cz.III !
- piotrek7725
- 200p
BRZOSKWINKA daj chłopakowi spokój bardzo dobrze że napisał mi tez się nie chciało by czytać całego wątku i szukać wśród niego ciekawych porad, a więc chłopcze owoc będzie dochodził póki będzie ciepło i póki będzie żyć roślinka ale musisz jej w tym pomóc więc musisz pryskać na grzybka bo inaczej ten szybko skonsumuje twoje roślinki zapobiegać można np. skrzypem/miedzianem,a leczyć amistarem albo topsinem takie przykłady środków na choroby grzybowe, idź do ogrodniczego i zaopatrz się w jakiś środek na grzyba pryska się kiedy jest chłodno wcześnie rano lub wieczorem ja jestem bardziej za pryskaniem wieczorkiem wtedy oprysk się wchłania a nie paruje, nie można pryskać przed deszczem bo z kolei wtedy wszystko zostanie zmyte ;/
Arbuzy dobrze sadzić na czarnej agro - to na przyszłość ;-)
Arbuzów lepiej nie przysrywaj mają iść na dziko, jeśli przepisowy odstęp wydaje ci się za duży (1m x 1m) masz rację wydaje Ci się : ) ja już 2 razy posadziłem za gęsto i nie polecam...
Arbuz rośnie kiedy ma ciepło i lubi wodę nigdy nie lej po roślinie tylko kolo korzeni, bo jak będziesz podlewać po roślince to szybciej dostanie grzyba. Podlewać lepiej często a w mniejszych dawkach i lepiej wieczorem. Ciepło stworzysz okrywając folią/włókniną tylko żebyś ich nie ugotował ;-)
Arbuz lubi próchnicę więc jak sadzisz wykop dołek na spód rzuć oborniku/kompostu czegoś tam, na to ziemię z 5 cm i posadź sadzonkę.
teraz możesz je dodatkowo dowieść skrzypem/pokrzywą obornikiem granulowanym albo sztucznym nawozem czy tez dolistnie.
resztę Sb doczytasz ;-)
Arbuzy dobrze sadzić na czarnej agro - to na przyszłość ;-)
Arbuzów lepiej nie przysrywaj mają iść na dziko, jeśli przepisowy odstęp wydaje ci się za duży (1m x 1m) masz rację wydaje Ci się : ) ja już 2 razy posadziłem za gęsto i nie polecam...
Arbuz rośnie kiedy ma ciepło i lubi wodę nigdy nie lej po roślinie tylko kolo korzeni, bo jak będziesz podlewać po roślince to szybciej dostanie grzyba. Podlewać lepiej często a w mniejszych dawkach i lepiej wieczorem. Ciepło stworzysz okrywając folią/włókniną tylko żebyś ich nie ugotował ;-)
Arbuz lubi próchnicę więc jak sadzisz wykop dołek na spód rzuć oborniku/kompostu czegoś tam, na to ziemię z 5 cm i posadź sadzonkę.
teraz możesz je dodatkowo dowieść skrzypem/pokrzywą obornikiem granulowanym albo sztucznym nawozem czy tez dolistnie.
resztę Sb doczytasz ;-)