Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
Moje doświadczenie z koktajlówkami jest raczej mizerne ale Cytrynek jest słodki i ma cienką skórkę.W tym roku będę miał kilka odmian więc będę mógł porównać.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To jest jeden krzak,a doniczka, to wiadro 10 litrowe....pomidor rośnie jak szalony w szerz...owoce dojrzewają ,a on dalej obficie kwitnie...owoce są a zasadzie na bieżąco...co do twardej skórki ,fakt ma takową,ale słodki ,mocno pomidorowy smak to wynagradza...mi to absolutnie nie przeszkadzało. Koralik też ma twardą skórkę, ale, że to pomidor nie do zdarcia ,na stale zagoscił w moim ogródku. Red kurand też zostanie. Tak po jednym krzaku - styknieAmanita pisze:Piękny ten red currant na poprzedniej stronie! Marzyłam o nim, mam nadzieję, że załapałam się na niego z akcji.
Spodobał mi się, jak przeczytałam w necie, że na łyżeczce zmieszczą się 4 takie pomidorkiA że mam malutkie dziecko, to bym bardziej zapragnęłam mieć tego pomidorka! Aby synek miał co podjadać!
Pelasia, ile sadzonek tego pomidorka jest w doniczce/wiadrze na zdjęciu? Czy to jest jedna aż tak krzaczasta sztuka, czy kilka?
Asia
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Ja również polecę bezproblemowego cytrynka groniastego i jeszcze odmianę Snow White:). No i megagroniastego, dla efektu "wow" 

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Moje Maskotki rosną jak na drożdżach, a dziś do ziemi trafiły ostatnie już 2 podkiełkowane nasionka

ps. U mnie Koralik zupełnie się nie udał... ale to chyba dlatego, że zapomniałam go puścić samopas i namiętnie obrywałam mu wszelkie wilki

ps. U mnie Koralik zupełnie się nie udał... ale to chyba dlatego, że zapomniałam go puścić samopas i namiętnie obrywałam mu wszelkie wilki

Jejku podziwiam , mnie nikt/nic nie namówi do wczesnego siania. Pomidory wysiewam zawsze na początku kwietnia. Wkurzają mnie zawalone parapety i wieczne latanie z konewką.
Aga
Tak trzymaj 

Witam wszystkich
Jako że uwielbiam pomidory, zamierzam zacząć uprawę koktajlowych na balkonie, w tym celu przeczytałam trzy części tego wątku i zebrałam rozumki i będę latem polegiwała w pomidorowym raju
Mam zamiar kupić: Koralik (do donicy 25l), Maskotkę (to samo + planter wiszący), Malinowy Kapturek (donica 25l) i do typowych skrzynek balkonowych Vilmę albo Gardenperle - tutaj nie umiem zdecydować. Doradzicie ? I jeszcze jedno: podobno dobrze jest sadzić obok pomidorów bazylię lub czosnek, więc pomyślałam sobie, że do donic 25l wsadzę jedną sadzonkę pomidora i jedną bazylii lub czosnku, a do skrzynek po 2 sadzonki pomidora a między nimi bazylię lub czosnek. Czy to dobry pomysł ? Pozdrawiam, Monika

Nie sądzę by był to dobry pomysł w przypadku pojemników gdzie korzenie pomidora maja ograniczone możliwości wzrostu. Korzenie czosnku czy bazylii będą zabierały miejsce korzeniom pomidora a poza tym będą z nim konkurować o pokarm i wodę.
Nie radzę sadzić Vilmy i Gartenperle obok siebie w skrzynce, bo Gartenperle krzaczy się i zwisa i na dodatek rośnie wyżej jak Vilma. Jak posadzisz za blisko, to ci Gartenperle tą Vilmę zarośnie i zacieni.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
A ja bym się jeszcze odniosła do tej bazylii. Pomidorki bedziesz musiała nawozić.
Nie wiem czy ten sam nawóz co do pomidorów bedzie pasowal do ziół

Nie wiem czy ten sam nawóz co do pomidorów bedzie pasowal do ziół

Ok, dam sobie spokój z bazylią. Ja chciałabym w skrzynkach albo Vilmę, albo Gardenperle, nie obydwie odmiany. Które są smaczniejsze i ładniej wyglądają, które polecacie ?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W gruncie zawsze sadzę bazylię obok pomidorów i papryki. Wszystkie roślinki rosną zdrowo i są zadowolone, natomiast w donicy nie ryzykowałabym.
Bazylię i pomidora podchodowuję w donicach zanim wysadzę do gruntu. Zauważyłam że bazylia potrzebuje dużo wody ( czasami podlewam 2 razy dziennie) a pomidor niekoniecznie aż tyle. Poza tym pomidory nie tolerują bliskiego sąsiedztwa innych roślin, misy pod krzakiem nie zarastają u mnie chwastami. Chwasty pojawiają się dopiero poza nimi. Myślę, że korzenie pomidora coś wydzielają.
To są moje spostrzeżenia a Ty możesz zrobić jak chcesz. Tylko nie zapomnij zdać relację z uprawy
Bazylię i pomidora podchodowuję w donicach zanim wysadzę do gruntu. Zauważyłam że bazylia potrzebuje dużo wody ( czasami podlewam 2 razy dziennie) a pomidor niekoniecznie aż tyle. Poza tym pomidory nie tolerują bliskiego sąsiedztwa innych roślin, misy pod krzakiem nie zarastają u mnie chwastami. Chwasty pojawiają się dopiero poza nimi. Myślę, że korzenie pomidora coś wydzielają.
To są moje spostrzeżenia a Ty możesz zrobić jak chcesz. Tylko nie zapomnij zdać relację z uprawy

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Też mi się wydaje, że korzenie pomidora wytwarzają jakiś związek, który hamuje wzrost innych roślin. Kiedyś nawet czytałem jakiś artykuł, w którym napisane było, iż pomidory pomagają w zniszczeniu perzu na działce
Sugerowali aby sadzić pomidory w miejscach w których nie możemy sobie z nim poradzić 

Dziękuję za pomoc
Jeszcze jedno wpadło mi do głowy. Chciałabym gdzieniegdzie posadzić jakiegoś kwiatka. Które mogę wybrać, żeby nie przenosiły chorób na pomidory ?

- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt: