Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

No i super o to chodziło ;:215
Teraz to miejsce nie będzie rzucało się w oczy.
Jak ja bym chciał mieć takie miejsce na kompostowniki :roll:
Na razie z mojego jednego plastikowego udało mi sie wydobyć 2 taczki kompostu ;:138
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jak zwykle jestem pod wrażeniem ogromu pracy jaki wkładasz w swój ogród, ale efekty widać ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Joluś, zerknij tylko na ten ogród http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13 Właścicielka ma właśnie takie brzozy o jakich marzymy ;:oj . Otwarcie powiedziała, że wsadzali do jednego dołka kilka drzewek dla lepszego efektu ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Zwariowane ostatnie tygodnie w życiu zawodowym, nie pozwoliły zbytnio zajmować się ogrodem. Do tego przygotowania do świąt i masa gości. Odpoczywam, odsypiam i przykrywam co wrażliwsze rośliny bo mróz już narobił szkód. Niestety wszystkie moje bergenie straciły kwiaty. Szkoda, w tym roku najładniej kwitły a ponieważ nie mam wielu wiosennych kwiatów, były główną ozdobą. Były...

Maniolek/Mariuszu, Basiu, Sylvio, Alania, Cyma, Margo, Małgosiu, Sabinko bardzo Wam wszystkim dziękuję za odwiedziny i wszystkie słowa wsparcia. pomysły i podpowiedzi, i inne miłe komplementy.

Soniu, seslerię skubałam, ładnie przezimowała, ścinanie nie było potrzebne.

W zamieszaniu przedświątecznym udało mi się uwić tylko jeden nowy wianek na drzwi i posadzić trochę kwiatów w wiadrach cynowych.
Wianek na wewnętrznej stronie drzwi wejściowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I wianek na zewnętrznej stronie drzwi. Już zeszłoroczny ale na ciemnych drzwiach zamiast na białej ścianie, dopiero widać jaki jest fajny, mimo że kupny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aprilku piękne są Twoje donicowe kompozycje i koty. ;:167
A z wiankiem to już przegięłaś. Boski!!! Muszę kiedyś pokusić się o stworzenie czegoś podobnego.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aprilku śliczne nasadzenia, szczególnie w tych wiadrach, baliach (?) pełniki i fiołki tak cudnie się prezentują, piękne kolorki i wianuszki takie wdzięczne. ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jolu gdzieś sie zawieruszyłam ,a uwielbiam Twój ogród w lesie ,cudowności masz ,tulipany takie piękne i ciągle widzę jesteś w nim zapracowana ,ja posadziłam brzozy po dwie lub trzy i rosną ,zrobiłam taki lasek brzozowy ,żeby mi grzybki w nim rosły i te brzozy nawet dają radę tak posadzone,ale mnie tak na nich nie zależy,ja je wykopałam z obrzeży lasu takie siewki i brzozy zwykłe,ale fajnie tak razem wyglądają ,już są wysokie ,bo szybko rosną ,sadziłam je w odległości30 cm ale pnie zgrubły i teraz się złączyły,pozdrawiam świątecznie :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wszystko piękne, ale koty ;:oj niesamowite ;:63
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Przyłączam się do chóru komplementującego wianki, masz zdolne paluszki i oko estety.
Na cyklameny choruję i planuję je posadzić zamiast tradycyjnych bratków (jestem dopiero co po szybkiej wizycie w Rzymie, gdzie cyklameny o tej porze roku uprawia się donicach jak u nas pelargonie). Róże pięknie przycięte, ale całkiem sporo od kopca... aby przymrozek nie zaszkodził, cały czas z niepokojem spoglądam w kierunku termometru. A Święta mają to do siebie, że za szybko się kończą i de facto zawsze mi brakuje czasu, żeby odpocząć - zrobić coś dla siebie. A może tak ma być?
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Oba piękne.
Ja nawet przygotowałam podkład, ale jakoś weny nie miałam na żadne rękodzieło. Dól, czy co?
No, może gdybym miała taką pracownię jak Ty byłoby inaczej?
A tak to rozkładanie wszelkich materiałow na stole, a potem sprzątanie mnie drażni
Ja chciałbym miec takie miejsce, gdzie jak mam czas to wpadam porobie trochę i nie muszę sprzątać, czeka wszystko na nastepny wolny czas
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aniu bardzo dziękuję ;:196 Kompozycje w donicach trudno nazwać kompozycjami ;:306 Poszłam raczej w jednorodne nasadzenia. Miałam wetknąć jeszcze bazie ale M zapomniał kupić :wink:
Wianek męczyłam się półtorej godziny ;:224 Sama zrobiłam podkład z winobluszczu, który akurat likwidowałam. Kwiatki kupione na giełdzie. Zależało mi na wiosennej świeżości i chyba się udało.

Basiu w donicach są cyklameny i jaskry azjatyckie. Bardzo je lubię. Żałuję tylko że tych purpurowych cyklamenów nie było więcej. Załapałam się na ostatnią sztukę. Bardzo mi miło że się podoba ;:168

Marto, fajnie że zajrzałaś. Ja też ostatnio z trudem odwiedzam zaprzyjaźnione ogrody, brak czasu bardzo doskwiera. W ogrodzie ciągle coś działam ale nie jest to tyle ile bym chciała, niestety. Temat brzóz jeszcze nie zamknięty. Dumam, analizuję, więc każda opinia jest cenna.
Pozdrawiam ciepło mimo padającego śniegu ;:224

Alania, no tak, koty zawsze się wylansują i wysuną na pierwszy plan :;230 Ale jak im mieć to za złe? ;:209

Lesiu wielkie dzięki ;:180 No czasem coś mi się uda :;230 Ale przyznam się że z wianka jestem bardzo zadowolona. O to chodziło.
Przymrozek u mnie ściął bergenie. Róże wydają się ok. Kopce już mam w większości rozgarnięte. Oby nie okazało się że za wcześnie.
Ja wczoraj odpoczywałam, nawet się tym odpoczywaniem zmęczyłam :;230 tak mnie ciągnęło do ogrodu. Pocięłam tylko winobluszcz na rozsadzenie. Dzielnie oparłam się łopacie...

Margo, ja też miałam doła i chyba jeszcze z niego nie wyszłam. Kupiłam kwiatki na wianek i omal nie przeleżały w szufladzie. To był taki zryw, że udało mi się go jednak wykonać. I teraz bardzo się cieszę. To pierwszy wianek, który mi jakoś po ludzku wyszedł ;:306 Poprzednie były kiepskie. To była chwila bez zastanowienia, więc robiłam go w salonie na stoliku kawowym ;:306 Więc pracownia psu na budę... przynajmniej w tym przypadku :wink: Nic nie kleiłam, wszystko tylko plecione. Nawet dużo nie nabrudziłam.

To z rozpędu jeszcze kilka zdjęć dekoracji świątecznych.
Królik dostał jajko, niemal sama zniosłam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słabe mi zdjęcia w domu wychodzą, za dużo bieli....

Obrazek

Obrazek

Obrazek Stroik bardzo skromny z braku czasu

Obrazek Kupiłam bardzo fajne sukulenty na parapet. Już ich nie dam rady uśmiercić jak storczyków....

Obrazek

Obrazek

Obrazek A na zewnątrz klony startują. Uwielbiam je w tej fazie. Wyglądają jakby miały kwiaty

Miałam fajne bergenie, ale po mrozach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek trzcinniki ruszają bardzo wcześnie, za to je uwielbiam

Obrazek Hiacynty trochę chude ale oparły się mrozom, poza tymi które leżą leniwie na trawie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek tulipany tarda pochyliły się ale rano widziałam że próbują się podnosić

Obrazek sasanki też nie wyglądają na szczęśliwe na tym zimnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Nieliczne zeszłoroczne tulipany fioletowe. Niewiele z nich zakwitnie jeszcze raz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Zaczęłam przygotowania do budowy ogniska. Kicia myśli chyba że to taka wielka kuweta

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Jolu :wit . Genialne i cudowne ozdoby świąteczne wykonałaś ;:138 . Masz rękę do tego ;:108 . Moje tulipany wyglądały tak samo po przymrozku ale już wstały ;:333 . Pogoda nas nie rozpieszcza niestety ale cóż zrobić :( . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Aprilku!
Zaiste, diabli nadali ten mróz ;:188!
Niektóre rośliny (np. Twoje piękne bergenie) może się podniosą, ale mój dereń Controversa ma wszystkie świeże listki i pączki przezroczyste ;:145. A tak się ładnie zapowiadał...
Kotkom elegancką kuwetkę zrobiłaś, toteż skwapliwie korzystają ;:306.
Natomiast Zlatanek mało o zawał mnie nie przyprawił, przepadł na całe dwie doby!
Najgorzej, że w ogrodzie nic się nie da robić, ziąb łapie za co może...
Fajne te Twoje zajączki z jajami ;:218, wianuszki też.

Aby do wiosny - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jolu - dołączam się do peanów na temat wianka. Zresztą oba mi się podobają, ten kupny rzeczywiście też jest ładniutki, ale Twój prawdziwie świeży i świąteczny. Powiedz mi też, co to są za kuleczki przezroczyste w naczynku z 2 zajączkami i świecami, obok zdjęcia piszesz, że stroik jest skromniutki. Powiem , że wygląda elegancko.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U siebie odpisałam nt bergenii,a teraz widzę je u Ciebie-to jest ta drobna odmiana?Ma ciemniejsze i drobniejsze kwiatowe kiście ;:167
Z jasnymi tulipkami ;:333
U mnie dopiero w pąkach więc mam nadzieję,że się ostaną.
Pogoda wariuje,pada gruby mokry śnieg ;:222
Kocury piękne i dostojne,"kuweta" odpowiednia do rozmiaru kota ;:333 ;:131
Piękny wianuszek Ci wyszedł i kompozycje kwiatowe ;:108
Niech no tylko zimno już sobie pójdzie ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”