Identyfikacja róż - część 5
Re: Identyfikacja róż - część 5
Wygląda na Jubile du Prince de Monaco
Dokładnie, wygląda na Monaco (bo i taka skrócona nazwa funkcjonuje). W początkowej fazie kwitnienia kwiat jest biały, a później nabiera rumieńców od brzegów płatków do środka. Mam taką i wygląda tak jak na zdjęciu Rzepka
Kacper90 trudno powiedzieć czy to róża pnąca, czy inna. Takie długie pędy potrafią wypuścić w sezonie i róże rabatowe, i parkowe. Co do drugiej róży trudno stwierdzić, bo słabo widać ją na tym zdjęciu, jest bardzo jaskrawe. Zrób zdjęcie jak możesz o innej porze lub z innego ujęcia. Jak na moje oko na tym zdjęciu wygląda na jakąś różę okrywową... Poza tym zlituj się nad tymi biednymi krzaczkami i usuń koniecznie trawę wokół krzewów. Ona jest zbędną konkurencją dla róż, zabiera wodę i składniki pokarmowe, utrudnia pielęgnację róż i zwyczajnie brzydko to wygląda. Usuń trawę i ewentualnie wysyp korę wokół krzewów, która zapobiegnie wyrastaniu chwastów, ale i utrzyma na dłużej wilgotność podłoża.
Kacper90 trudno powiedzieć czy to róża pnąca, czy inna. Takie długie pędy potrafią wypuścić w sezonie i róże rabatowe, i parkowe. Co do drugiej róży trudno stwierdzić, bo słabo widać ją na tym zdjęciu, jest bardzo jaskrawe. Zrób zdjęcie jak możesz o innej porze lub z innego ujęcia. Jak na moje oko na tym zdjęciu wygląda na jakąś różę okrywową... Poza tym zlituj się nad tymi biednymi krzaczkami i usuń koniecznie trawę wokół krzewów. Ona jest zbędną konkurencją dla róż, zabiera wodę i składniki pokarmowe, utrudnia pielęgnację róż i zwyczajnie brzydko to wygląda. Usuń trawę i ewentualnie wysyp korę wokół krzewów, która zapobiegnie wyrastaniu chwastów, ale i utrzyma na dłużej wilgotność podłoża.
Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję bardzo za pomoc, teraz już jestem pewna, co zamówić.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
- firletka80
- 10p - Początkujący
- Od: 7 mar 2018, o 11:33
- firletka80
- 10p - Początkujący
Dziękuję za przeniesienie mojego postu do odpowiedniego działu
Nie sądzę, że to Afrodyta, nie ten kolor i ona ponoć nie pachnie a moja tak. Przeglądałam dużo zdjęć i jedyna, którą jako tako dopasowałam to New Dawn.
Dziękuję za odzew
Nie sądzę, że to Afrodyta, nie ten kolor i ona ponoć nie pachnie a moja tak. Przeglądałam dużo zdjęć i jedyna, którą jako tako dopasowałam to New Dawn.
Dziękuję za odzew
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
firletka80 - zerknij Royal Kopenhagen
Taką różę dostałam pomyłkowo ze szkółki:
Początkowo miała jeden duży kwiat na grubym sztywnym pędzie: kremowy w lekko żółto różowym odcieniu.
Następnie na cienkich pędach tuż nad ziemią rozkwitły dwa piękne kwiaty o nieco innym kształcie.
Pędy są sztywne, grube, kwitnie oszczędnie, wysokość po dwóch latach około 150 cm.
Szukałam w szkółce podobnej z wyglądu, najbardziej kolorystycznie pasuje mi Gloire de Dijon / Old Glory (Jacotot 1853)
Czy ma ktoś tę odmianę, żeby porównać fotki, a może to inna odmiana?
W ubiegłym roku przesadziłam ją na słoneczne stanowisko i kolory były żywsze. Nadal jednak kwitnienie oszczędne.
Teraz Gloire de Dijon mi już nie pasuje.
Teraz do ostatniej fotki bardziej mi pasuje Alexandrine, a może Abraham Darby ?
Początkowo miała jeden duży kwiat na grubym sztywnym pędzie: kremowy w lekko żółto różowym odcieniu.
Następnie na cienkich pędach tuż nad ziemią rozkwitły dwa piękne kwiaty o nieco innym kształcie.
Pędy są sztywne, grube, kwitnie oszczędnie, wysokość po dwóch latach około 150 cm.
Szukałam w szkółce podobnej z wyglądu, najbardziej kolorystycznie pasuje mi Gloire de Dijon / Old Glory (Jacotot 1853)
Czy ma ktoś tę odmianę, żeby porównać fotki, a może to inna odmiana?
W ubiegłym roku przesadziłam ją na słoneczne stanowisko i kolory były żywsze. Nadal jednak kwitnienie oszczędne.
Teraz Gloire de Dijon mi już nie pasuje.
Teraz do ostatniej fotki bardziej mi pasuje Alexandrine, a może Abraham Darby ?
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ela151:To jest moim zdaniem Alhymist, kwitnie tylko raz choć u mnie pokazal powtornie kilka kwiatków, pnąca lub Concerto rabatowa
Aniu, kurczę, Ty masz talent rozpoznawania.
Chyba ta druga opcja najbardziej pasuje, a w szkółce ją mają, więc może być ona.
Alchymist właśnie dokupiłam, więc będzie szansa porównać. Dziękuję.
Chyba ta druga opcja najbardziej pasuje, a w szkółce ją mają, więc może być ona.
Alchymist właśnie dokupiłam, więc będzie szansa porównać. Dziękuję.
- firletka80
- 10p - Początkujący
Ja też dziękuję tara. Myślę, że masz rację. To może być Royal Kopenhagen
Hej, to na pewno nie ten wątek, ale nie mam pojęcia gdzie indziej mogłabym zadać to pytanie. Mianowicie chodzi mi o różnice między odmianami Austina Lady of Shalott oraz Lady Emma Hamilton. Na Help Me Find doczytałam o jednej jedynej różnicy, mianowicie takiej, że Lady of Shalott dorasta o 110 cm a Lady Emma Hamilton do 120 cm. Ale czy to jest rzeczywiści jedyna różnica? Może ktoś z was miał przypadkiem obie odmiany i zauważył czym się różnią?
(Podają też kolory, że LoS jest bardziej w pomarańcz, a LEH ma różowe rumieńce, ale na zdjęciach LoS też widuję różowe muśnięcia...)
Dziękuję!
(Podają też kolory, że LoS jest bardziej w pomarańcz, a LEH ma różowe rumieńce, ale na zdjęciach LoS też widuję różowe muśnięcia...)
Dziękuję!