Wszystko o pomidorach cz. 17
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Czy do oprysków powinno się dodawac jakiegos środka zmiękczającego? Moja tryskawka tworzy grube pojedyncze krople na liściach i nie wiem czy to cokolwiek pomaga.
Czy należy opryskiwac liście od góry i od dołu?
Widziałam że Kristalon ma niektóre pierwiastki chelatowane. Czy to ma znaczenie tylko przy opryskach czy również przy podlewaniu?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co to znaczy ,że są pierwiastki chelatowane
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poczytaj tu np. https://royalbrinkman.pl/bank-wiedzy/pi ... -chelatami
Dorota
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Artykuł bardziej reklamowy niż merytoryczny . Zabrakło w nim informacji , że chelaty mogą
być niestabilne np. w twardej wodzie . Nie zawsze też taka informacja jest na opakowaniu
nawozów . A szkoda .
być niestabilne np. w twardej wodzie . Nie zawsze też taka informacja jest na opakowaniu
nawozów . A szkoda .
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Ja daję mocznik 5g/litr - pomaga przy wchłanianiu przy opryskach wgłębnych.inga_beta pisze:Czy do oprysków powinno się dodawac jakiegos środka zmiękczającego? Moja tryskawka tworzy grube pojedyncze krople na liściach i nie wiem czy to cokolwiek pomaga.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Ile powinno się dawkowac nawozu wieloskłądnikowego? Ja mam zapisane że 1g/l na tydzień. Ja sama sobie zwiększyłam do 2g/l na tydzień, bo mi się to wydawało za mało i w ten sposób nawoziłam pomidory w donicach.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Kochani moje pomidory po posadzeniu do tunelu 6.05 (dołki wypełnione kompostem) i oprysku saletrą wapniową kilka dni później (zgodnie z zaleceniem ekopom) wyglądają tak:
Moim zdaniem bardzo się poprawiły, górne listki są już w normalnym zielonym kolorze Przestały się pokładać. Czy powinnam im jeszcze podsypać coś nawozu?
Moim zdaniem bardzo się poprawiły, górne listki są już w normalnym zielonym kolorze Przestały się pokładać. Czy powinnam im jeszcze podsypać coś nawozu?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Doczytałam że fertygacja to podawanie nawozu 1g/l. Czyli wychodzi że na tydzien powinnam dawać do jednego pomidora 7 g nawozu. W zeszłym roku moje 4 dwarfy uschły w sierpniu a reszta marniała powoli. Widocznie umarły z głodu mimo że na lisciach nie było widocznych braków.
-
- 50p
- Od: 23 cze 2020, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hej hej!
Pierwszy raz w tym roku wysiałem własną rozsadę pomidorów. Za namową internetów wysiałem dość wcześnie i widze, że coraz im trudniej jest doczekać do 18-19tego gdy planuje je przesadzić do gruntu...
Czy moge Was prosić o rzucenie okiem na zdjęcia i opinie co jest z nimi nie tak? Tak jak napisałem - nie mam doświadczenia. Wydaje mi się, że te zmiany na nich to albo za mało nawozu, albo przenawożenie
Po kliknięciu na zdjęcie zobaczycie je w pełnym rozmiarze.
dziekuje i pozdrawiam!
Pierwszy raz w tym roku wysiałem własną rozsadę pomidorów. Za namową internetów wysiałem dość wcześnie i widze, że coraz im trudniej jest doczekać do 18-19tego gdy planuje je przesadzić do gruntu...
Czy moge Was prosić o rzucenie okiem na zdjęcia i opinie co jest z nimi nie tak? Tak jak napisałem - nie mam doświadczenia. Wydaje mi się, że te zmiany na nich to albo za mało nawozu, albo przenawożenie
Po kliknięciu na zdjęcie zobaczycie je w pełnym rozmiarze.
dziekuje i pozdrawiam!
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uff jak gorąco puff jak gorąco.
Zapewne to, a jeszcze bardziej to ze w nocy zimno i szybko gorąco od samego ranka w tunelu.
Zapewne to, a jeszcze bardziej to ze w nocy zimno i szybko gorąco od samego ranka w tunelu.