Nic tylko pogratulować. Ciekawe, że milczą dyżurni ekolodzy.danutka66 pisze:Bób na własny użytek czy na handel?
Pozdrawiam
Oczywiście ,że rozgraniczam...na handlowców i działkowiczów,ja jestem tym drugim.A pytanie jest proste,ale widać nie każdy to zrozumie..jakoś mnie to nie dziwiforumowicz pisze:Tak, tak.
Tu są sami ekolodzy za wyjątkiem mnie. Skąd w ogóle takie pytanie ?. Widocznie Ty rozgraniczasz te dwie rzeczy : dla siebie i dla białych murzynów/ czytaj na handel/.
Pozdrawiam
To mnie pociesza.glohal pisze:Ja mój posiałam 27 marca i też go jeszcze nie widać. Posiany w tym samym dniu groszek już wychodzi. Natomiast robiąc w domu rozsady wyszedł po 5 dniach i to bez namaczania
Na chwasty jednoliścienne (np. chwastnica jednoliścienna, owies głuchy, wiechlina roczna a nawet perz) jest cała masa herbicydów ofecjalnie dopuszczonych do stosowania powschodowego w bobie (tzw. gramminocydy) - nie będę podawał nazw handlowych bo mnie wykasują za reklamę - poszukaj w internecie lub w sklepie. Jeżeli chodzi o chwasty szerokolistne (tzw. dwuliścienne) to niestety obecnie w Polsce żaden herbicyd do stosowania w bobie powschodowo nie jest dopuszczony. Kilka lat temu można było stosować preparaty oparte na bentazonie w fazie jak bób miał 5-10 cm jednorazowo lub w dawkach dzielonych.wojtekman pisze:jaki jest oprysk na chwasty, chodzi mi już po wschodach. dużo mam tego bobu i coś z chwastami trzeba zrobić. pomożecie?