Makrofotografia - cz.1
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lip 2007, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Na pewno każdy, kto ogląda fotki Krzysztofa "KaeR" zbiera szczękę z klawiatury , ja również i nie dziwię się, że nasz szanowny Admin również należy do grona ludzi zachwyconych zdjęciami Krzysztofa. Przy okazji GRATULKI KRZYSZTOFIE
W zasadzie to ja chciałem tylko podpowiedzieć szanownemu Adminowi (i nie tylko), że opisywałem już w tym wątku sposób na sprawdzenie parametrów (ustawień) aparatu podczas wykonywania zdjęcia. Znajduje się on na poprzedniej stronie (49) tego wątku w dwóch częściach TUTAJ i 2 posty niżej, czyli T U. Podam tylko w skrócie, że klikamy prawym przyciskiem myszy na fotce, której parametry nas interesują i wybieramy "Właściwości (obrazka)", w okienku powinny pojawić się interesujące nas informacje, ale sposób ten dostępny jest tylko w przeglądarce OPERA i w przypadku zdjęć Krzysztofa prawie zawsze skuteczny. ;)
W zasadzie to ja chciałem tylko podpowiedzieć szanownemu Adminowi (i nie tylko), że opisywałem już w tym wątku sposób na sprawdzenie parametrów (ustawień) aparatu podczas wykonywania zdjęcia. Znajduje się on na poprzedniej stronie (49) tego wątku w dwóch częściach TUTAJ i 2 posty niżej, czyli T U. Podam tylko w skrócie, że klikamy prawym przyciskiem myszy na fotce, której parametry nas interesują i wybieramy "Właściwości (obrazka)", w okienku powinny pojawić się interesujące nas informacje, ale sposób ten dostępny jest tylko w przeglądarce OPERA i w przypadku zdjęć Krzysztofa prawie zawsze skuteczny. ;)
Wszystkie zdjęcia ważek robiłem na jednakowych ustawieniach, są bardzo płochliwe i nawet nie miałem czasyAdministrator pisze:Rewelacyjne ujęcia ważek
...jestem pod wrażeniem - piękne !
Kaer napisz nam jakie parametry ustawiłeś /iso,f,czas,itd , ciekawi mnie przede wszystkim przysłona
ustawić statywu, musiałem więc robić z ręki, sporo poszło do kosza ale kilkanaście zostało.
Nie było czasu na ustawienia aparatu, właściwie to "łapałem" ostrość zbliżając i lub oddalając aparat.
Do zdjęć makro tego typu ustawiam ISO: 100, zdecydowana większość zdjęć ma parametry jak niżej.
Panasonic DMC-FZ8
Ekspozycja:
Czułość ISO: 100
Wartość przysłony: f/4.5
Czas ekspozycji: 0.004 sek (1/250)
Ogniskowa: 14.3 mm
Przybliżenie cyfrowe: 0/10
Zdjęcie ważki amfas ( to z wielkimi oczami) ma dane EXIF:
Ekspozycja:
Wartość przysłony: f/4
Czas ekspozycji: 0.0063 sek (1/160)
Ogniskowa: 72 mm
Jak widać zdecydowanie zmieniła się ogniskowa.
Przesyłam pozdrowienia z Mazur raju ważek i wszelkiego robactw i oczywiście żeglarzy, wędkarzy i grzybiarzy, Krzysztof.
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
KaeR pisze:....
Panasonic DMC-FZ8
Ekspozycja:
Wartość przysłony: f/4.5
Czas ekspozycji: 0.004 sek (1/250)
Ogniskowa: 14.3 mm
Zdjęcie ważki amfas ( to z wielkimi oczami) ma dane EXIF:
Ekspozycja:
Wartość przysłony: f/4
Czas ekspozycji: 0.0063 sek (1/160)
Ogniskowa: 72 mm
Jak widać zdecydowanie zmieniła się ogniskowa.
Przesyłam pozdrowienia z Mazur raju ważek i wszelkiego robactw i oczywiście żeglarzy, wędkarzy i grzybiarzy, Krzysztof.
Krzysztofie
... moje luźne rozważania...
Zastanawia mnie czemu nie ustawiasz wyższej przysłony np 8 lub 11 podwyższając ISO np do 400 lub 800 (szumów nie powinno być znacząco więcej )
Oczywiście z czasem za bardzo nie da się zjechać...
Uzyskałbyś wówczas (wiem, że wiesz , lecz czemu tak nie jest ?) większą głębie ostrości , jeszcze raz gratuluję fotek.
.
Gosiu, mój "super aparat" to Panasonic DCM FZ8, dziś nówka kosztuje trochę ponad 700złkoniczynka pisze:no proszę co to znaczy mieć super aparat
przepiękne
Administrator napisał:
Oczywiście, że wiem jak zwiększyć GO ale mój "super aparat" ma max przysłonę f/8, jak zauważyłeś wyższa wartośćKrzysztofie
... moje luźne rozważania...
Zastanawia mnie czemu nie ustawiasz wyższej przysłony np 8 lub 11 podwyższając ISO np do 400 lub 800 (szumów nie powinno być znacząco więcej )
Oczywiście z czasem za bardzo nie da się zjechać...
Uzyskałbyś wówczas (wiem, że wiesz , lecz czemu tak nie jest ?) większą głębie ostrości , jeszcze raz gratuluję fotek.
przesłony wiąże się z dłuższym czasem co przy fotkach z ręki daje małą szansę na ostre zdjęcie.
Przy fotografowaniu roślin i kwiatów ze statywem zawsze mam wyższą wartość przesłony.
Pozdrawiam, Krzysztof.