Trawy w pytaniach i odpowiedziach
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Mam dwa prosa: Prairie Sky i właśnie Rehbraun.. Tym pierwszym jestem zachwycona. Kolor srebrno popielaty, bardzo obficie kwitnie, perełki grube przez to z daleka widoczne, jest sztywny , krępy. Natomiast Rehbraun jest bardziej zwiewne, delikatne, słabiej kwitnie Tzn kwiatostany są mniej widoczne przez to, że perełki są bardzo drobniutkie a sama wiecha jest mniej rozgałęziona. Kolor faktycznie burgund, ale trzeba się dobrze temu przyjrzeć by zobaczyć. Mam go posadzony przy miskancie, który jest dużo od prosa mniejszy, ale prosa przy nim nie widać. Nie wiem może na innym stanowisku byłby efektowniejszy. Poczekaj na inne opinie. Jeżeli szukasz prosa które ma byś widać to szukaj taką odmianę, która ma grube perełki bo one wszystkie ładnie się wybarwiają.
-- 27 sty 2015, o 21:23 --
Przepraszam, nie wiedziałam, ze Mariusz odpowiedział.
-- 27 sty 2015, o 21:23 --
Przepraszam, nie wiedziałam, ze Mariusz odpowiedział.
Właśnie szukam prosa, które chcę skomponować z miskantami. Ale teraz zaczynam się zastanawiać, czy faktycznie nie jest za delikatne
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Według mnie proso Rehbraun nie nadaje się na łączenie go z miskantem. Nie jest to katastrofa( jak w wypadku połączenia Arundo z śmiałkami), ale wygląda nijak. Chyba że prosa będzie większy obszar. Proso jest piękną trawą, ale ciężko się komponuje ( wiem to z innego tematu.) Najlepiej się czuje same z sobą.
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie masz racji... oczywiście to moja opinia Trawy mgiełkowate pasują świetnie do "dostojnych" (czyli np. miskantów). Otulają je, dodają lekkości. Proso przy miskancie powinno być niższe, tak z pół metra co najmniej, by go nie przykrywało. I oczywiście nie w stosunku 1 :1. Czyli najpierw wybór odmiany miskanta - i w zależności od jego wysokości należy wybrać odpowiednio mniejszą odmianę prosa rózgowatego.
Reasumując - napisz jaki miskant a ja zaproponuje jakiś kultywar prosa.
Reasumując - napisz jaki miskant a ja zaproponuje jakiś kultywar prosa.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
emalia112 proszę o poradę. Chciałabym wiosną stworzyć trawiastą rabatę z miskantami w roli głównej. Zależy mi na tym,żeby miskanty stanowiły tło i jednocześnie zasłonę( będą rosły przy płocie sąsiadów- stanowisko słoneczne) Przed nimi chciałabym posadzić niższe trawy o ciekawym pokroju i kolorystyce. Cały czas główkuję jaki odmiany dobrać do tej kompozycji
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Mariusz_S
- Kontakt:
Uzupełnienie - zimowanie odmian prosa rózgowatego bez zastrzeżeń.
Co do łączenia - liczą się nie tylko odmiany ale też proporcje. Duża roślina musi mieć większą ilość mniejszego "towarzystwa". towarzystwo nie może być piękniejsze, ma uzupełniać, wydobywać, podkreślać bo dominanta kompozycji już jest.
'Rehbarun' wybarwia się świetnie, podejrzewam że masz inna odmianę.
O prosach napisałem artykuł: http://trawyozdobne.com/grupy-traw/prosa.html
W mojej Encyklopedii traw ozdobnych omówione jest kilkanaście odmian: http://trawyozdobne.com/dzialy-2/encykl ... wne-2.html
Fotki pojawią się wkrótce, część jest już w galerii traw ozdobnych: http://trawyozdobne.com/galeria-traw-1.html
Co do łączenia - liczą się nie tylko odmiany ale też proporcje. Duża roślina musi mieć większą ilość mniejszego "towarzystwa". towarzystwo nie może być piękniejsze, ma uzupełniać, wydobywać, podkreślać bo dominanta kompozycji już jest.
'Rehbarun' wybarwia się świetnie, podejrzewam że masz inna odmianę.
O prosach napisałem artykuł: http://trawyozdobne.com/grupy-traw/prosa.html
W mojej Encyklopedii traw ozdobnych omówione jest kilkanaście odmian: http://trawyozdobne.com/dzialy-2/encykl ... wne-2.html
Fotki pojawią się wkrótce, część jest już w galerii traw ozdobnych: http://trawyozdobne.com/galeria-traw-1.html
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Myślałam o Malepartus, Rotsilber, Zebrinus i 1 sztuce giganteus z boku na szczycie rabaty. Co do nich dobrać? Jakie niższe piętra?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Mariusz_S
- Kontakt:
Każda piękniejsza. Po co tyle? Chyba że w rzędzie po kilka sztuk. Brak zróżnicowania wysokościowego (1,8-2 m), kolorystycznego (czerwień kwiatostanów) i czasu kwitnienia (wrzesień - bo 'Zebrinus nie kwitnie). Zrób może rysunek rabatki bo takie doradzanie do niczego nie prowadzi. W wątku o żywopłotach zamieszczałem zdjęcie żywopłotu z 3 miskantów. zobacz jak może to dobrze wyglądać.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Rabata jest długości około 6m i 3 m szeroka. Na całej długości ogranicza ją płot, a od strony działki ma pofalowane brzegi.
-- 27 sty 2015, o 22:27 --
Myślałam,żeby wyższe miskanty posadzić w rzędzie pod płotem na całej długości rabaty, a od strony działki dać niższe piętra
-- 27 sty 2015, o 22:27 --
Myślałam,żeby wyższe miskanty posadzić w rzędzie pod płotem na całej długości rabaty, a od strony działki dać niższe piętra
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Mariusz_S
- Kontakt:
Zakładając że będzie to jeden rząd - maksymalnie dwa miskanty, np. w środku M. giganteus i z boków 'Malepartus'. Ja bym osobiście dał jeszcze cos wyższego niż Malepartus - o wys. 2,5 m i bladym kwiatostanie i liściach przechodzących w pomarańcze a nie czerwienie (np. 'Lenda'). A przed Panicm 'Sguaw' - 1,5 m o liściach i kwiatostanach zbliżonych do purpury. Do tego duże ilości cebulowych by była wiosna. I będzie pięknie:)
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mariusz, na długości 6 m w rzędzie wystarczą 3 szt?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Mam 'Shenandoah' blisko Mis. Silberspinne.....i proso jest takie niewidzialneatena40 pisze:Właśnie szukam prosa, które chcę skomponować z miskantami. Ale teraz zaczynam się zastanawiać, czy faktycznie nie jest za delikatne
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Mariusz_S
- Kontakt:
Bo jest jedno. To nie jest kompozycja, to kolekcja. Proso musi być w masie
Panicum virgatum 'Squaw'
Tak to ma wyglądać...
Panicum virgatum 'Squaw'
Tak to ma wyglądać...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach