Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
Re: Passiflora
Moczyłam chyba z 8 nasion, ten nalot był na 3 mimo to wysiałam wszystkie a nasiona zamawiałam z allegro, zobaczymy czy coś wyrośnie:) niby 2-3 tygodnie...
Otóż kupiłam go w Tesco - takim największym u nas w Szczecinie. Zdziwiłam się, bo pierwszy raz spotkałam. Kosztował zaledwie 2,50, a świeżutkich nasion cała moc...SunFlower pisze:Kasiu, a gdzie można dostać taki świeży owoc?
Pozdrawiam, Kasia.
Naprawdę w TESCO?- sam się zdziwiłem, muszę poszperać w moim czy czasem nie ma marakuji- to bardzo tanio 2,50zł.Dzięki :P
Kochani, niespodzianka specjalnie dla Was - passiflora zakwitła wczoraj! u mojego znajomego. Dał mi taką samą, ale nie wiem, jaki to gatunek. Może ktoś wie? Na pewno Mely. Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Kasia.
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładny kwiat.
Ja czekam na swoją aby zakwitła ma 3 lata od wysiania nasionka i rośnie cudnie ale jeszcze nie kwitła....
Ja czekam na swoją aby zakwitła ma 3 lata od wysiania nasionka i rośnie cudnie ale jeszcze nie kwitła....
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Kontakt:
Moja passiflora zrobiła mi wiosenną niespodziankę i zakwitła 11 marca - chociaż za oknem było biało, a ona sama (jak to w zimowym okresie) straciła sporo liści i była dość mizerna.
Dzisiaj natomiast w RCMB/Majstrze (chciałam o tym napisać w wątku z ogłoszeniami, ale jako że nie posiadam sprzętu firmowego, to nie dam rady ;)) kupiłam passiflorę Incense, chociaż kusiła mnie też Alata, Citrina i Purple Haze. No i nie wiem, czy w końcu po nie nie wrócę. ;)
Dzisiaj natomiast w RCMB/Majstrze (chciałam o tym napisać w wątku z ogłoszeniami, ale jako że nie posiadam sprzętu firmowego, to nie dam rady ;)) kupiłam passiflorę Incense, chociaż kusiła mnie też Alata, Citrina i Purple Haze. No i nie wiem, czy w końcu po nie nie wrócę. ;)
Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
No pięknie, niedługo passi zrobią nam się całoroczne... Gratuluję i pozdrawiam!
Pozdrawiam, Kasia.
Hejka
Super Wam kwitną!!! - hehe no wyglada na to, że rzeczywiście staną się całoroczne
Katia jeśli o mnie chodzi to jest to purple haze
Super Wam kwitną!!! - hehe no wyglada na to, że rzeczywiście staną się całoroczne
Katia jeśli o mnie chodzi to jest to purple haze
pozdrawiam, Gosiek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 maja 2009, o 20:47
Witam
Chce zamówić nasiona Męczennicy Olbrzymiej i w związku z tym mam pytanie, czy ktoś posiada lub posiadał tą odmianę?
Czy rośnie w mieszkaniu? A może ktoś z Was posiada sadzonki tej rosliny
I jeszcze jedna sprawa. Znalazłam kiedyś przypadkiem zdjęcie takie oto passiflory:
Spotkał ktoś kiedyś coś takiego??
Chce zamówić nasiona Męczennicy Olbrzymiej i w związku z tym mam pytanie, czy ktoś posiada lub posiadał tą odmianę?
Czy rośnie w mieszkaniu? A może ktoś z Was posiada sadzonki tej rosliny
I jeszcze jedna sprawa. Znalazłam kiedyś przypadkiem zdjęcie takie oto passiflory:
Spotkał ktoś kiedyś coś takiego??
hej
EwaCisak passi o którą Ci chodzi to quadranqularis, mam taką sadzonkę, bo dostałam od Wandy - poczytaj posty będziesz wiedzieć o kogo chodzi, niestety na razie nie ma ona więcej niż 50cm, można ją chodować w domu choć potrzebuje dużo słońca i ciepła
Jeśli chodzi o przedstawione zdjęcie to jest to passi membranacea, pochodzi z Meksyku, Panamy, więc jest wybitnie ciepłolubna ma kwiat średnicy do 5cm, minimalna temperatura zimą jaką wytrzymuje to +10, najlepiej +12 st. C
EwaCisak passi o którą Ci chodzi to quadranqularis, mam taką sadzonkę, bo dostałam od Wandy - poczytaj posty będziesz wiedzieć o kogo chodzi, niestety na razie nie ma ona więcej niż 50cm, można ją chodować w domu choć potrzebuje dużo słońca i ciepła
Jeśli chodzi o przedstawione zdjęcie to jest to passi membranacea, pochodzi z Meksyku, Panamy, więc jest wybitnie ciepłolubna ma kwiat średnicy do 5cm, minimalna temperatura zimą jaką wytrzymuje to +10, najlepiej +12 st. C
pozdrawiam, Gosiek
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Moja Qadrangularis późną jesienią wypuściła pąki, ale część uschła, a częśc jest do dzis. Tyle, że jakoś nie chce zakwitnąć.
Mely, kiedy ja mogę wystawić na loggie południowo zachodnią?
Mely, kiedy ja mogę wystawić na loggie południowo zachodnią?
witajcie
Wanda ponieważ quadranqularis jest ciepłolubna to radzę poczekać aż w maju miną przymrozki - zimna zośka czy cosik takiego, ja w każdym bądź razie tak zrobię z tą od Ciebie. A propos prześlij mi na pw swój adres to co prawda nie w tym tygodniu po świętach, bo mnie nie ma ale w następnym czyli po 10 kwietnia wyślę Ci ukorzenione i obiecane w zeszłym roku sadzonki passi
Wanda ponieważ quadranqularis jest ciepłolubna to radzę poczekać aż w maju miną przymrozki - zimna zośka czy cosik takiego, ja w każdym bądź razie tak zrobię z tą od Ciebie. A propos prześlij mi na pw swój adres to co prawda nie w tym tygodniu po świętach, bo mnie nie ma ale w następnym czyli po 10 kwietnia wyślę Ci ukorzenione i obiecane w zeszłym roku sadzonki passi
pozdrawiam, Gosiek
Hej
a ja z powodu wiosny będę nieskromna i się pochwalę swoimi passi, tymi co trochę od zeszłego roku urosły i całkiem nowymi nabytkami sprezentowanymi przez narzeczonego
nowe pędy trifasciaty , granadilla czyli passi ligularis - z nasion
flavicarpa - miała wolno rosnąć a jednak , piękna quadranqularis od Wandy
trudna w uprawie - cuprea co wypuści liście to zaraz je zrzuca ,
oraz całkiem nowe nabytki:
incarnata - , amethyst - , jamesonii - , incense - , violetta -
ech musiałam to zrobić teraz czekam na maj żeby je przesadzić i wystawić na balkon i czekać aż zakwitną
reszta mojej "zieleni" powoli się budzi
a ja z powodu wiosny będę nieskromna i się pochwalę swoimi passi, tymi co trochę od zeszłego roku urosły i całkiem nowymi nabytkami sprezentowanymi przez narzeczonego
nowe pędy trifasciaty , granadilla czyli passi ligularis - z nasion
flavicarpa - miała wolno rosnąć a jednak , piękna quadranqularis od Wandy
trudna w uprawie - cuprea co wypuści liście to zaraz je zrzuca ,
oraz całkiem nowe nabytki:
incarnata - , amethyst - , jamesonii - , incense - , violetta -
ech musiałam to zrobić teraz czekam na maj żeby je przesadzić i wystawić na balkon i czekać aż zakwitną
reszta mojej "zieleni" powoli się budzi
pozdrawiam, Gosiek