Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie
Wszystkie punkt są spełnione co do spryskania topsinem to tylko liście spryskać? Czy także jak podeschnie ziemia to ziemię podlać topsinem?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2020, o 15:53 przez norbert76, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu
Powód: Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wystarczy tylko część nadziemną, Topsin jest preparatem systemicznym.
W jakiej odległości stoi od okna?
W jakiej odległości stoi od okna?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Drzwi balkonowe.
https://images90.fotosik.pl/446/1fd15d6c1a70e035.jpg
https://images90.fotosik.pl/446/1fd15d6c1a70e035.jpg
Ostatnio zmieniony 25 lis 2020, o 16:24 przez norbert76, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Znowu za duże zdjęcie, max rozmiar to 500px.
Powód: Znowu za duże zdjęcie, max rozmiar to 500px.
- norbert76
Rośliny żywe, nie sztuczne muszą dostawać bezpośrednie światło. Wszelkie żaluzje, zasłony, firanki, itp. odpadają. Postaw na parapecie.
Przez ciekawość, doniczka na pewno ma odpływ? Dlaczego nie stoi na podstawce?
Przez ciekawość, doniczka na pewno ma odpływ? Dlaczego nie stoi na podstawce?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czarna oblamówka jak widać na zdjęciu wyżej to jest wkład do doniczki , który ma cztery otwory pod spodem i ten wkład jest w doniczce, drenaż jest zrobiony w tym wkładzie a ziemia uniwersalna jest wymieszana z perlitem i trochę drobnego keramzytu dodałem.
https://sklep-kwiecisty.pl/environment/ ... c67135.jpg
https://sklep-kwiecisty.pl/environment/ ... c67135.jpg
- norbert76
Nie, tak nie może być. Do korzeni musi docierać powietrze, podłoże musi równomiernie przesychać, a w tym wkładzie jest utrudnione.
Wyjmij z wkładu i postaw na podstawce albo przesadź jeszcze raz do normalnej doniczki. Inaczej próba reanimacji pozbawiona jest większego sensu.
Wyjmij z wkładu i postaw na podstawce albo przesadź jeszcze raz do normalnej doniczki. Inaczej próba reanimacji pozbawiona jest większego sensu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kurczę a jak zrobię w tej doniczce od spodu 4 otwory w tych samych miejscach co są te otwory w wkładzie a pod spód dam kwadratową podstawkę ?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2020, o 17:29 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisz starannie i poprawnie po polsku, nie będę moderować każdego Twojego postu.
Powód: Pisz starannie i poprawnie po polsku, nie będę moderować każdego Twojego postu.
- norbert76
Jak napisałem, postaw wkład na podstawce. Jeśli są w nim otwory, to problem się rozwiązuje - proste.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam ponownie , mam dwa pytania:
może być stosowany do wymieszania podłoża taki żwirek:
lub akwarystyczny:
Oraz czy można rozrobiony topsin przechować w bezpieczny sposób i użyć za tydzień czy trzeba go zużyć do końca tego samego dnia?
może być stosowany do wymieszania podłoża taki żwirek:
lub akwarystyczny:
Oraz czy można rozrobiony topsin przechować w bezpieczny sposób i użyć za tydzień czy trzeba go zużyć do końca tego samego dnia?
- norbert76
Napisałem, żwirek kwarcowy/rzeczny jak np. do akwarium. Czyli opcja nr. 2. Żwirek dla kota tutaj w ogóle się nie nadaje.
Można przechować rozrobiony przez określony czas, ale najlepiej niezbyt długo. Tydzień będzie ok.
Można przechować rozrobiony przez określony czas, ale najlepiej niezbyt długo. Tydzień będzie ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 lut 2021, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc. Mam skrzydłokwiat który ciągle jest zwiędły, jak go dostałam liście nie "sterczały" tylko od razu były opadnięte. Kwiat żył, kwitł, wypuszczał nowe liście aż nagle zaczął żółknieć. Przeniosłam go w miejsce bardziej nasłonecznione, zraszam, zmieniłam nawet ziemię i dałam keramzyt na dno i nic. Liście łamią się pod własnym ciężarem, nie przelewam. Co mogę jeszcze zrobić?
Bardzo proszę o pomoc. Mam skrzydłokwiat który ciągle jest zwiędły, jak go dostałam liście nie "sterczały" tylko od razu były opadnięte. Kwiat żył, kwitł, wypuszczał nowe liście aż nagle zaczął żółknieć. Przeniosłam go w miejsce bardziej nasłonecznione, zraszam, zmieniłam nawet ziemię i dałam keramzyt na dno i nic. Liście łamią się pod własnym ciężarem, nie przelewam. Co mogę jeszcze zrobić?
- norbert76
Nie zrasza się roślin, bo nic nie daje oprócz ryzyka załapania infekcji grzybowej.
Zacznij od lektury tego wątku, znajdziesz wszystkie odpowiedzi w kwestii prawidłowego podłoża, stanowiska i podlewania.
Na pewno rośnie w złym podłożu i pewnie był zbyt często podlewany.
Zacznij od lektury tego wątku, znajdziesz wszystkie odpowiedzi w kwestii prawidłowego podłoża, stanowiska i podlewania.
Na pewno rośnie w złym podłożu i pewnie był zbyt często podlewany.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 lut 2021, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobiłam zgodnie z wytycznymi z tego właśnie forum. Podłoże dopasowane do uprawy skrzydłokwiatów. Trudno, dziękuję za odpowiedź