Winorośle i winogrona Cz.1
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Winorośle i winogrona :)
Zrobiłam dziś fotkę najbardziej wyrywnemu krzewowi w gruncie - to, co było nad ziemią ruszyło jak wściekłe i efekt jest taki (Frumoasa Albae):
To trzeci rok tego krzewu u mnie - w zeszłym roku były 2 małe gronka, w tym roku - jeśli nic złego się nie wydarzy - będzie już co pojeść (owoce ma pyszne). Ciekawe, kiedy dojrzeje - to dość późna odmiana, choć u mnie dojrzała jakoś wcześnie, ale może ze względu na małą ilość owoców.
To trzeci rok tego krzewu u mnie - w zeszłym roku były 2 małe gronka, w tym roku - jeśli nic złego się nie wydarzy - będzie już co pojeść (owoce ma pyszne). Ciekawe, kiedy dojrzeje - to dość późna odmiana, choć u mnie dojrzała jakoś wcześnie, ale może ze względu na małą ilość owoców.
Dominiko, u mnie sytuacja wygląda podobnie
Nie obeszło się jednak bez strat przez ostatnie przymrozki, a właściwie lekki mróz (-3*C)
Pamiętacie może dyskusję o wykorzystaniu dominacji wierzchołkowej w walce z przymrozkami?
Nie obeszło się jednak bez strat przez ostatnie przymrozki, a właściwie lekki mróz (-3*C)
Pamiętacie może dyskusję o wykorzystaniu dominacji wierzchołkowej w walce z przymrozkami?
pozdrawiam Roman
- dominikams
Romku - piękne kwiatostany Dominacja wierzchołkowa niestety nie zawsze się sprawdza
Dokładnie, u mnie w kwietniu jeszcze można próbować wykorzystać jej działanie, ale w maju to jużdominikams pisze: Dominacja wierzchołkowa niestety nie zawsze się sprawdza
na nic się nie przyda
pozdrawiam Roman
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje jednoroczniaki 4 dni temu odkryłem z kopców. Okazało się iż już zaczęły w tych kopczyków puszczać nieśmiało liście. Na pewno jest to dobry sposób aby opóźnić wegetacje. Jednak ważne jest aby ostrożnie rozgrzebywać z kopczyków bo przez nieuwagę można łatwo zniszczyć pąki.suzana pisze:U mnie jeszcze pąki nierozwinięte,nabrzmiałe i cieszę się bo w razie zimnych ogrodników będzie łatwiej okryć.Ale słyszałam opinie, że w tym roku nie będzie przymrozków majowych bo była teraz fala przymrozków i że zima wymroziła.Ciekawe czy spełni się.
Do Dominiki
Już wyjąłem swoje sztobry ze sławetnej ukorzeniarki w trocinach. Stwierdzam że marne efekty osiągnąłem jak na możliwości innych ukorzeniających. Przez 19 dni grzania tylko na dwóch dorobiłem się kalusa z korzonkiem. Pozostałe mają tylko kalusy. Ponownie dałem do pojemnika lecz już z ziemią i keramzytem. Już ich nie grzeje. Mają pąki rozwinięte za 3 dni podobno pousuwam zbędne pąki pozostawiając po jednym na sztobru. A z końcem maja prawdopodobnie wsadzę do gruntu w jakiejś grupce i chyba zostawię do przyszłej wiosny. Oczywiście nie zapominając o okryciu z kopczyka.
Pamiętajcie o ogrodach...
- dominikams
Zenku, ja swoją drugą partię grzałam tylko na podłogówce w łazience (tylko tam chodziła, przez 1/3 doby, kilka dni, może tydzień). Potem postawiłam całość na parapecie i tak sobie stały. Kilka dni temu pojawiły się korzenie. Kallusy zaczęły się tworzyć jeszcze jak stały na podłodze. Tak więc spokojnie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To rzeczywiście te trociny coś im nie służyły,jakie to były z drzew iglastych czy liściastych bo zdaje się daje się do iglastych ale nie jestem pewna.Zenon pisze: Przez 19 dni grzania tylko na dwóch dorobiłem się kalusa z korzonkiem. Pozostałe mają tylko kalusy. Ponownie dałem do pojemnika lecz już z ziemią i keramzytem. Już ich nie grzeje. Mają pąki rozwinięte za 3 dni podobno pousuwam zbędne pąki pozostawiając po jednym na sztobru. A z końcem maja prawdopodobnie wsadzę do gruntu w jakiejś grupce i chyba zostawię do przyszłej wiosny. Oczywiście nie zapominając o okryciu z kopczyka.
Paków na razie nie usuwaj bo jak nie ma korzonków to niektóre pąki mogą obumrzeć, zawsze będziesz miał coś w rezerwie.U mnie to tylko Wiktoria bardzo spóżniona z korzonkami, widocznie potrzebuje wyższych temperatur przy ukorzenianiu, pozostałe już w doniczkach od jakiś 2 tygodni.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2009, o 23:45
Jak odróżnić kalus od korzenia? Może dziś wyjmę sztobry z trocin, żeby sprawdzić efekty- jeszcze tydzień temu nic nie było.
czas to .......ryba
Patrzysz i odróżniasz. Jak zobaczysz, będziesz wiedział.popiz pisze:Jak odróżnić kalus od korzenia? Może dziś wyjmę sztobry z trocin, żeby sprawdzić efekty- jeszcze tydzień temu nic nie było.
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Kochani, pilnie potrzebuję Waszej porady.
Dziś dostałam przesyłkę z e-sadzonka . Jestem w szoku bo zamawiałam przedwczoraj wieczorem mówili, że mają spore opóźnienia, wczoraj w nocy dopiero robiłam przelew a widać wysłali szybciej bo o 9 rano kurier dostarczył mi winorośle.
Są takie z korzeniami bez doniczek i jak je przetrzymać bo nie kupiłam jeszcze kompostu i dziś nie dam rady przygotować stanowiska itp.
Będę sadzić jutro i czy trzymać je w wodzie czy zakopać w ziemi ?
Dwie sadzonki są dla siostry i zobaczę się z nią za jakieś 3 dni więc też muszę je jakoś przechować czy może posadzić je do doniczek?
Proszę o odpowiedzi bo jestem w temacie winorośli zielona i wszystko co wiem wiem od Was.....
Pozdrawiam
Beata
Dziś dostałam przesyłkę z e-sadzonka . Jestem w szoku bo zamawiałam przedwczoraj wieczorem mówili, że mają spore opóźnienia, wczoraj w nocy dopiero robiłam przelew a widać wysłali szybciej bo o 9 rano kurier dostarczył mi winorośle.
Są takie z korzeniami bez doniczek i jak je przetrzymać bo nie kupiłam jeszcze kompostu i dziś nie dam rady przygotować stanowiska itp.
Będę sadzić jutro i czy trzymać je w wodzie czy zakopać w ziemi ?
Dwie sadzonki są dla siostry i zobaczę się z nią za jakieś 3 dni więc też muszę je jakoś przechować czy może posadzić je do doniczek?
Proszę o odpowiedzi bo jestem w temacie winorośli zielona i wszystko co wiem wiem od Was.....
Pozdrawiam
Beata
Wszystkie sadzonki "dla siebie" wsadź do wiadra z wodą (najlepiej miekką - deszczówką) i wymocz przez 24 godziny. Nie zamaczaj tylko samej główki sadzonki. Bezpośrednio przed sadzeniem zbierz korzenie każdej sadzonki w garść i przytnij ostrym, czystym sekatorem końcówki tak aby zostało 15-20 cm korzeni. Dołki trzeba wykopać takiej szerokości i głębokości aby korzenie nie podwijały się a miejsce szczepienia było kilka cm nad ziemią. Te sadzonki dla siostry zakop w ogródku w jak najbardziej przepuszczalnej glebie (jak masz gliniastą to możesz położyć sadzonki na glebie i przysypać zółtym piaskiem. Miejsce zakopania/przysypania osłoń od słońca (wystarczy położyc coś na wierzch) - 3 dni wytrzymają.
-
- 50p
Darku , bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Wszystko jasno mi opisałeś więc już nie mam wątpliwości. Ziemię w ogrodzie mam raczej piaszczystą więc jest przepuszczalna.
Beata
Beata
-
- 50p
Ale jestem gapa, zajrzałam do koszulki z zamówieniem a tam pod spodem szczegółowa instrukcja jak sadzić,przycinać, przechowywać itp. Gdyby ktoś potrzebował mogę ją udostępnić.
A czy ktoś ma lub zna odmianę Lakemont seedless (dostałam ją zamiast Einest Seedless bo się skończyła-uprzedzili mnie o tym). Kupiłam też 2 Arkadie i Nero oraz aurorę wcześniej w ogrodniczym . To mój początek.
Beata
A czy ktoś ma lub zna odmianę Lakemont seedless (dostałam ją zamiast Einest Seedless bo się skończyła-uprzedzili mnie o tym). Kupiłam też 2 Arkadie i Nero oraz aurorę wcześniej w ogrodniczym . To mój początek.
Beata