Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Winorośle i winogrona :)

Post »

Zrobiłam dziś fotkę najbardziej wyrywnemu krzewowi w gruncie - to, co było nad ziemią ruszyło jak wściekłe i efekt jest taki (Frumoasa Albae):

Obrazek

To trzeci rok tego krzewu u mnie - w zeszłym roku były 2 małe gronka, w tym roku - jeśli nic złego się nie wydarzy - będzie już co pojeść (owoce ma pyszne). Ciekawe, kiedy dojrzeje - to dość późna odmiana, choć u mnie dojrzała jakoś wcześnie, ale może ze względu na małą ilość owoców.
Awatar użytkownika
Dziadek2
50p
50p
Od: 30 maja 2006, o 21:21

Post »

Dominiko, u mnie sytuacja wygląda podobnie

Obrazek

Obrazek

Nie obeszło się jednak bez strat przez ostatnie przymrozki, a właściwie lekki mróz (-3*C)

Obrazek

Pamiętacie może dyskusję o wykorzystaniu dominacji wierzchołkowej w walce z przymrozkami?

Obrazek
pozdrawiam Roman
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romku - piękne kwiatostany ;:63 Dominacja wierzchołkowa niestety nie zawsze się sprawdza :wink:
Awatar użytkownika
Dziadek2
50p
50p
Od: 30 maja 2006, o 21:21

Post »

dominikams pisze: Dominacja wierzchołkowa niestety nie zawsze się sprawdza :wink:
Dokładnie, u mnie w kwietniu jeszcze można próbować wykorzystać jej działanie, ale w maju to już
na nic się nie przyda :)
pozdrawiam Roman
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

suzana pisze:U mnie jeszcze pąki nierozwinięte,nabrzmiałe i cieszę się bo w razie zimnych ogrodników będzie łatwiej okryć.Ale słyszałam opinie, że w tym roku nie będzie przymrozków majowych bo była teraz fala przymrozków i że zima wymroziła.Ciekawe czy spełni się.
Ja swoje jednoroczniaki 4 dni temu odkryłem z kopców. Okazało się iż już zaczęły w tych kopczyków puszczać nieśmiało liście. Na pewno jest to dobry sposób aby opóźnić wegetacje. Jednak ważne jest aby ostrożnie rozgrzebywać z kopczyków bo przez nieuwagę można łatwo zniszczyć pąki.
Do Dominiki
Już wyjąłem swoje sztobry ze sławetnej ukorzeniarki w trocinach. Stwierdzam że marne efekty osiągnąłem jak na możliwości innych ukorzeniających. Przez 19 dni grzania tylko na dwóch dorobiłem się kalusa z korzonkiem. Pozostałe mają tylko kalusy. Ponownie dałem do pojemnika lecz już z ziemią i keramzytem. Już ich nie grzeje. Mają pąki rozwinięte za 3 dni podobno pousuwam zbędne pąki pozostawiając po jednym na sztobru. A z końcem maja prawdopodobnie wsadzę do gruntu w jakiejś grupce i chyba zostawię do przyszłej wiosny. Oczywiście nie zapominając o okryciu z kopczyka.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zenku, ja swoją drugą partię grzałam tylko na podłogówce w łazience (tylko tam chodziła, przez 1/3 doby, kilka dni, może tydzień). Potem postawiłam całość na parapecie i tak sobie stały. Kilka dni temu pojawiły się korzenie. Kallusy zaczęły się tworzyć jeszcze jak stały na podłodze. Tak więc spokojnie :uszy
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zenon pisze: Przez 19 dni grzania tylko na dwóch dorobiłem się kalusa z korzonkiem. Pozostałe mają tylko kalusy. Ponownie dałem do pojemnika lecz już z ziemią i keramzytem. Już ich nie grzeje. Mają pąki rozwinięte za 3 dni podobno pousuwam zbędne pąki pozostawiając po jednym na sztobru. A z końcem maja prawdopodobnie wsadzę do gruntu w jakiejś grupce i chyba zostawię do przyszłej wiosny. Oczywiście nie zapominając o okryciu z kopczyka.
To rzeczywiście te trociny coś im nie służyły,jakie to były z drzew iglastych czy liściastych bo zdaje się daje się do iglastych ale nie jestem pewna.
Paków na razie nie usuwaj bo jak nie ma korzonków to niektóre pąki mogą obumrzeć, zawsze będziesz miał coś w rezerwie.U mnie to tylko Wiktoria bardzo spóżniona z korzonkami, widocznie potrzebuje wyższych temperatur przy ukorzenianiu, pozostałe już w doniczkach od jakiś 2 tygodni.
popiz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 gru 2009, o 23:45

Post »

Jak odróżnić kalus od korzenia? Może dziś wyjmę sztobry z trocin, żeby sprawdzić efekty- jeszcze tydzień temu nic nie było.
czas to .......ryba :)
DarekRz

Post »

popiz pisze:Jak odróżnić kalus od korzenia? Może dziś wyjmę sztobry z trocin, żeby sprawdzić efekty- jeszcze tydzień temu nic nie było.
Patrzysz i odróżniasz. Jak zobaczysz, będziesz wiedział.
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43

Post »

Kochani, pilnie potrzebuję Waszej porady.
Dziś dostałam przesyłkę z e-sadzonka :shock: . Jestem w szoku bo zamawiałam przedwczoraj wieczorem mówili, że mają spore opóźnienia, wczoraj w nocy dopiero robiłam przelew a widać wysłali szybciej bo o 9 rano kurier dostarczył mi winorośle.
Są takie z korzeniami bez doniczek i jak je przetrzymać bo nie kupiłam jeszcze kompostu i dziś nie dam rady przygotować stanowiska itp.
Będę sadzić jutro i czy trzymać je w wodzie czy zakopać w ziemi ?
Dwie sadzonki są dla siostry i zobaczę się z nią za jakieś 3 dni więc też muszę je jakoś przechować czy może posadzić je do doniczek?
Proszę o odpowiedzi bo jestem w temacie winorośli zielona i wszystko co wiem wiem od Was.....
Pozdrawiam
Beata
DarekRz

Post »

Wszystkie sadzonki "dla siebie" wsadź do wiadra z wodą (najlepiej miekką - deszczówką) i wymocz przez 24 godziny. Nie zamaczaj tylko samej główki sadzonki. Bezpośrednio przed sadzeniem zbierz korzenie każdej sadzonki w garść i przytnij ostrym, czystym sekatorem końcówki tak aby zostało 15-20 cm korzeni. Dołki trzeba wykopać takiej szerokości i głębokości aby korzenie nie podwijały się a miejsce szczepienia było kilka cm nad ziemią. Te sadzonki dla siostry zakop w ogródku w jak najbardziej przepuszczalnej glebie (jak masz gliniastą to możesz położyć sadzonki na glebie i przysypać zółtym piaskiem. Miejsce zakopania/przysypania osłoń od słońca (wystarczy położyc coś na wierzch) - 3 dni wytrzymają.
Acia30
50p
50p

Post »

Darku , bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Wszystko jasno mi opisałeś więc już nie mam wątpliwości. Ziemię w ogrodzie mam raczej piaszczystą więc jest przepuszczalna. :wit
Beata
Acia30
50p
50p

Post »

Ale jestem gapa, zajrzałam do koszulki z zamówieniem a tam pod spodem szczegółowa instrukcja jak sadzić,przycinać, przechowywać itp. Gdyby ktoś potrzebował mogę ją udostępnić.
A czy ktoś ma lub zna odmianę Lakemont seedless (dostałam ją zamiast Einest Seedless bo się skończyła-uprzedzili mnie o tym). Kupiłam też 2 Arkadie i Nero oraz aurorę wcześniej w ogrodniczym . To mój początek.
Beata
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”