W moim ogródeczku ... Halina 2010 /cz.5
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2010 /cz.5
HALINKO!
Zdjęcia z działeczki piękne. Oczko super.
Zdjęcia z działeczki piękne. Oczko super.
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Halinko, długo Cię nie ma
- karina1
- 1000p
- Od: 19 sty 2010, o 12:00
Halinko gdzie się podziewasz pewnie zapracowana w ogrodzie
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj ślicznie jest u Ciebie pozdrawiam
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Kochani, jestem, jestem wreszcie znalazłam czas na forum
Pięknie dziękuję, za odwiedzinki mojego ogrodu i jeszcze raz bardzo przepraszam, że tak rzadko tu zaglądam, poprawię się od września, bo teraz ciągle czasu brakuje
Trochę zdjęć z zakątków mojego ogrodu
Na powitanie lata
http://www.youtube.com/watch?v=eaHbjnXItXc
http://www.youtube.com/watch?v=ch-M1zjCR7Y
LATO
Pora w której w pełni można się cieszyć z posiadania choćby najmniejszego ogródka.
Jeśli rosną w nim drzewa i krzewy jagodowe to pod koniec czerwca i w lipcu możemy cieszyć się pierwszymi plonami.
Rozkwitają teraz kwiaty letnie, ale też niektóre krzewy.
Na początek lata przypada najobfitsze kwitnienie róż, w czerwcu kwitną irysy, w lipcu zaczynają kwitnąć wilce, ostróżki, lędźwiany a później pod koniec lipca i w sierpniu hortensje.
Przez całe lato kwitną aksamitki, pelargonie, werbeny.
Prace niezbędne do wykonania:
Przycinanie żywopłotów, nawożenie jeśli jest to konieczne, zbiór pierwszych plonów (np. truskawek).
Na początku lata w czerwcu można rozmnażać wiele gatunków krzewów ozdobnych przez ukorzenienie wierzchołków pędów.
W tym czasie można również rozmnażać byliny i wysiewać kwiaty dwuletnie takie jak bratki, stokrotki i malwy.
W czasie upałów oraz suszy należy pamiętać o częstym podlewaniu roślin.
Przycinanie pędów przekwitniętych kwiatów i usuwanie kwiatostanów przekwitających krzewów (nie jest to praca niezbędna, ale warto to robić nie tylko ze względów estetycznych; w niektórych przypadkach może spowodować powtórne kwitnienie (np.ostróżki).
Warto też zadbać o rabaty bylinowe.
Jeżeli ziemia na rabatach jest mocno wyschnięta i spękana to należy jej wierzchnią warstwę rozkruszyć i spulchnić. Najlepiej posłużyć się przy tej pracy pazurkami lub wąską motyką.
Ważne jest również systematyczne pozbywanie się chwastów, które zabierają roślinom ogrodowym wodę i składniki pokarmowe.
W przypadku uciążliwych chwastów, jeżeli nie pomaga pielenie, można usuwać je stosując chemiczne środki chwastobójcze.
Większość bylin ma z reguły dobrze rozwinięty system korzeniowy i może być rzadziej podlewana niż kwiaty jednoroczne ale w okresach bezdeszczowych byliny też podlewa się obficie, najlepiej wcześnie rano.
W sierpniu jest najlepsza pora na sadzenie roślin cebulowych takich jak tulipany, przebiśniegi, krokusy czy narcyzy.
Można też posadzić lilie, irysy i byliny wcześniej kwitnące.
Jest to też dobra pora na sadzenie drzew i krzewów iglastych i roślin wiecznie zielonych.
Informacje ściągnięte z @
A teraz lecę podziwiać Wasze ogrody
Pięknie dziękuję, za odwiedzinki mojego ogrodu i jeszcze raz bardzo przepraszam, że tak rzadko tu zaglądam, poprawię się od września, bo teraz ciągle czasu brakuje
Trochę zdjęć z zakątków mojego ogrodu
Na powitanie lata
http://www.youtube.com/watch?v=eaHbjnXItXc
http://www.youtube.com/watch?v=ch-M1zjCR7Y
LATO
Pora w której w pełni można się cieszyć z posiadania choćby najmniejszego ogródka.
Jeśli rosną w nim drzewa i krzewy jagodowe to pod koniec czerwca i w lipcu możemy cieszyć się pierwszymi plonami.
Rozkwitają teraz kwiaty letnie, ale też niektóre krzewy.
Na początek lata przypada najobfitsze kwitnienie róż, w czerwcu kwitną irysy, w lipcu zaczynają kwitnąć wilce, ostróżki, lędźwiany a później pod koniec lipca i w sierpniu hortensje.
Przez całe lato kwitną aksamitki, pelargonie, werbeny.
Prace niezbędne do wykonania:
Przycinanie żywopłotów, nawożenie jeśli jest to konieczne, zbiór pierwszych plonów (np. truskawek).
Na początku lata w czerwcu można rozmnażać wiele gatunków krzewów ozdobnych przez ukorzenienie wierzchołków pędów.
W tym czasie można również rozmnażać byliny i wysiewać kwiaty dwuletnie takie jak bratki, stokrotki i malwy.
W czasie upałów oraz suszy należy pamiętać o częstym podlewaniu roślin.
Przycinanie pędów przekwitniętych kwiatów i usuwanie kwiatostanów przekwitających krzewów (nie jest to praca niezbędna, ale warto to robić nie tylko ze względów estetycznych; w niektórych przypadkach może spowodować powtórne kwitnienie (np.ostróżki).
Warto też zadbać o rabaty bylinowe.
Jeżeli ziemia na rabatach jest mocno wyschnięta i spękana to należy jej wierzchnią warstwę rozkruszyć i spulchnić. Najlepiej posłużyć się przy tej pracy pazurkami lub wąską motyką.
Ważne jest również systematyczne pozbywanie się chwastów, które zabierają roślinom ogrodowym wodę i składniki pokarmowe.
W przypadku uciążliwych chwastów, jeżeli nie pomaga pielenie, można usuwać je stosując chemiczne środki chwastobójcze.
Większość bylin ma z reguły dobrze rozwinięty system korzeniowy i może być rzadziej podlewana niż kwiaty jednoroczne ale w okresach bezdeszczowych byliny też podlewa się obficie, najlepiej wcześnie rano.
W sierpniu jest najlepsza pora na sadzenie roślin cebulowych takich jak tulipany, przebiśniegi, krokusy czy narcyzy.
Można też posadzić lilie, irysy i byliny wcześniej kwitnące.
Jest to też dobra pora na sadzenie drzew i krzewów iglastych i roślin wiecznie zielonych.
Informacje ściągnięte z @
A teraz lecę podziwiać Wasze ogrody
Piękne te Twoje zakątki, ale żywopłot z tuj i berberysów odjazdowy
- EdytaB
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
o takGrzegorz B pisze:Piękne te Twoje zakątki, ale żywopłot z tuj i berberysów odjazdowy
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko. Gdzieś tam dojrzałam hamaczek - nie dziwię się, że nie ma Cię na forum. Piękny wypielęgnowany ogród pokazujesz - wyobrażam sobie ile przy nim pracy.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Halinko pięknie u ciebie
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat cz.1, cz. 2
Zapraszam
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
O Kurde!!! Jestem powalona!!!!Cudownie! A hamaczek też mi się śni, tylko miejsca nie mam Masz co robić , nie ma co!!!!Ale pięknie!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Grzegorz B pisze:Piękne te Twoje zakątki, ale żywopłot z tuj i berberysów odjazdowy
ale Halinko super
wyobrażam sobie to zobaczyć w realu,
jeszcze raz pięknie, miłego dnia
- karina1
- 1000p
- Od: 19 sty 2010, o 12:00
Ślicznie tu u Ciebie,i nawet hamaczek jest do odpoczynku ,bardzo ładna ta druga melodia pięknie wprowadza w letni nastrój Pozdrawiam Cię cieplutko
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina