Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nasturcja ( (Tropaeolum ) w uprawie
To na kompost z nią
Tylko nie mam kompostu na balkonie . Na razie się moczą dalej w kubku, ale pomieszałam kilka odmian i teraz nie odróżnię, która jest kanaryjska . Część z tych nasturcji jest hodowana tylko jako pułapka na mszyce więc kanaryjskie pójdą na działkę
Tylko nie mam kompostu na balkonie . Na razie się moczą dalej w kubku, ale pomieszałam kilka odmian i teraz nie odróżnię, która jest kanaryjska . Część z tych nasturcji jest hodowana tylko jako pułapka na mszyce więc kanaryjskie pójdą na działkę
Wczoraj wysiałam resztę nasionek tej kanaryjskiej (dokładnie 10szt- 4 do dwóch kubeczków a 6 do gruntu-zaryzykowałam). Teraz czekam, jeśli nic nie wzejdzie to już nowych nasion kanaryjskiej nie kupię.
Zakochałam się w nasturcjach!
Kupiłam pakiet nasionek "nasturcji niskiej" spontanicznie, pamiętam tą roślinę z dzieciństwa i zakup miał podłoże sentymentalne. Wyhodowałam jedynie 6 sadzonek, które na chwilę obecną są jednak pięknie rozrośnięte i kwitną i już planuję w przyszłym roku obsadzić tymi roślinami cały balkon Czy łatwo jest zebrać własne nasiona?
W moim miksie kolorów najbardziej podobają mi się te pastelowe kwiaty z ciemniejszymi żyłkami:
Kupiłam pakiet nasionek "nasturcji niskiej" spontanicznie, pamiętam tą roślinę z dzieciństwa i zakup miał podłoże sentymentalne. Wyhodowałam jedynie 6 sadzonek, które na chwilę obecną są jednak pięknie rozrośnięte i kwitną i już planuję w przyszłym roku obsadzić tymi roślinami cały balkon Czy łatwo jest zebrać własne nasiona?
W moim miksie kolorów najbardziej podobają mi się te pastelowe kwiaty z ciemniejszymi żyłkami:
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moją nasturcję zaatakowały mrówki, jak się ich pozbyć?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mrówki prawdopodobnie 'hodują' mszyce. Opryskaj na mszyce to pozbędziesz się jednych i drugich.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Popryskałam preparatem na mszyce, ale nie pomogło. Kupiłam taki proszek na mrówki i go rozpuściłam w wodzie i tym roztworem popryskałam. Ale szkody wyrządzone niestety są tak duże, że prawdopodobnie moje nasturcje pójdą na kompost.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie w ogrodzie trwa wojna pomiędzy mszycami i biedronkami... Już wiele kolonii mszyc biedronki mi wyeliminowały i to do zera... Niestety ciągle pojawiają się jakieś nowe... Ale nim cokolwiek opryskam, dam jeszcze szansę wykazać się biedronkom.
A tu nasturcje:
Pozdrawiam!
LOKI
A tu nasturcje:
Pozdrawiam!
LOKI
Wieczorni goście nasturcji:
Locutus, co to za "robal" na kwiatku-na ostatnim zdjęciu? Pytam, bo u mnie też je zauważyłam (nie na nasturcji akurat, tylko na różach). Wiesz może czy to szkodnik, czy "ktoś" pożyteczny?
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Ninia ? jest to zalęszczyca (Oedemera nobilis). Dorosłe owady żywią się pyłkiem i nektarem i biorą aktywny udział w zapylaniu kwiatów. Larwy rozwijają się głównie w zaschniętych pędach ostrożni (Cirsium).
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
A próbowałaś pryskać?
Po moim balkonie chodzą mrówki, ale nasturcji (6 sadzonek) się nie czepiają, wszystkie łażą do rącznika.
Po moim balkonie chodzą mrówki, ale nasturcji (6 sadzonek) się nie czepiają, wszystkie łażą do rącznika.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dagg - piękne te łososiowe. Jaka to odmiana?
U mnie zaczęły kwitnąć moje ulubione Lady Bird:
Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
U mnie zaczęły kwitnąć moje ulubione Lady Bird:
Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Agneska - to ze zwykłej mieszanki nasion, jedna sadzonka ma takie piękne kwiaty Jeśli chcesz, to pod koniec sezonu mogę się podzielić nasionkami, bo na pewno będę zbierać przez całe lato