Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Dorotko, takich zmian jeszcze nie widziałam, wydają mi się jakieś takie "inne" niż to, co było u mnie. Mogę się oczywiście mylić, choć wolałabym nie. Dobrze, że się od razu wzięłaś za niego- trzymam kciuki, żeby się walka udała. Pokaż plamki za jakiś czas, może coś się zmieni w ich wyglądzie i będzie łatwiej rozpoznać..?

Ewo, witam Cię w moim wątku i cieszę się, jeśli coś Ci się przydało z jego treści :)

Dziękuję za wszystkie miłe słowa w imieniu moich kwiatków! Miło mi, że Wam się podobają :)
Phal. parishii polecam; jest chyba dość łatwy: kupiłam go rok temu jak NFS (w nast. sezonie zdolny do kwitnienia) i dokładnie po roku jak w zegarku zakwitł (tyle, że pędzik rósł w ślimaczym tempie od jesieni ;:65 ). Ma jeszcze drugi pędzik (trzeci też był, ale usechł- wyrósł b. nisko w podłożu, może dlatego).

Kolorków będzie przybywało; w kolejce kilka następnych pędzików, w tym już 4 kolejne u klatkowych "niespodzianek" (dziś odkryłam najnowszy ;:138 ) oraz na kilku innych, głownie hybrydach phal., z czego w dodatku wszystkie już znacie, bo to głównie odbicia, przedłużenia i kolejne pędy.
Masdevalia ma kolejnego łabądka. I jedyna roślinka, której kwiatków jeszcze nie pokazywałam (bo i sama nie widziałam)- to nowsze keiki od Eweliny ma już maleńkie pączki ;:65
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zainfekowany był jeden liść i już go wycięłam. Wydaje mi się, że lekkie zarysy plam, ma jeszcze jeden, ale jak na razie się nie powiększyły.
Oby to się nie rozniosło, dzisiaj viola zostanie przeniesiona do mamy :cry:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam kciuki, Dorotko!
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, ja miałam podobne plamy jak te na dwóch pierwszych zdjęciach. Po Biochikolu i Grevicie (mycie liści i przelewanie podłoża) nowe liście są już OK ale ciągle są one pod obserwacją i za jakiś czas powtórzę operację z Biochikolem. Mam nadzieję,że zmiana na lepsze jest już trwała i nie wróci to "coś' bezwzględu na nazwę. Mam nadzieję,że Twoja walka też zakończy się sukcesem.
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Małgosiu dziękuję ;:196
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Agnieszko, wiedziałam, że Parishii jest mały, ale nie przypuszczałam, że aż taki malusi :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ piękniutki mikrusek- parishii, słodziak ;:108

Ale...Ascocenda jest the best. Zachwyca pięknymi kwiatami i przyciaga wzrok, by ciągle patrzeć w jej stronę. Brawa dla niej ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę troszkę jakie u mnie zmiany... W sumie nic nowego, pokazuję ciągle te same rośliny, jedynie ilość kwiatów się zmienia- nudy! :;230

Zastanawiałam się, czy doczekam takiego widoku- wydawało mi się, że phal. parishii szybko zrzuca kwiatki, a jednak nie- trzyma wszystkie do dziś! I całkiem przyjemnie pachnie; takim "kwiaciarnianym" zapachem- nie wiem, frezja czy coś w tym stylu... :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Masdevalia Falcons Gold- kwiatki na początku są pomarańczowe, po jakimś czasie środek bieleje:

Obrazek

Czekałam na równoczesne kwitnienie trzema kwiatkami, niestety pierwszy nie wytrzymał napięcia :lol: Pokazuję za to kwiatki na wszystkich etapach rozwoju; pączek, kwiat rozwijający się, kwiat w pełni kwitnienia i kwiat zasychający :) :

Obrazek

Odratowana klatkowa (była) niespodzianka robi już konkurencję mojemu "ciapatemu", a jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa ;) :

Obrazek

Co do "ciapatego" jeszcze- to bardzo ciekawy okaz, straaasznie długo trzyma kwiaty. Poprzednie- sklepowe- kwitnienie trwało dokładnie pół roku, teraz pobija rekord; na dowód zdjęcie z 19 listopada 2010, kiedy zaczynał kwitnienie, i te same dwa kwiaty dzisiaj- po blisko 7-u miesiącach. Dla mnie to jakiś ewenement. Oczywiście bardzo pozytywny, oby takich jak najwięcej więcej :D :

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Agnieszko śliczna ta Twoja konkurencja, zawsze podziwiam hybrydki, potrafią prześlicznie i tak obficie kwitnąć, takich kwitnień jak Twoje można tylko pozazdrościć ;:180
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Agnieszko cudowne te Twoje hybrydy, obfite kwitnienia. Cudny jest parishii ;:224
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Agnieszko,faktycznie nudno u Ciebie:phal. parishii ma tylko 4 kwiatki,kwitnienie Masdevali od narodzin do śmierci,po 50 kwiatów na hybrydach...życzę sobie takich nudów.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Agnieszko, żeby jak to mówisz "nie nudzić" trzeba by było non stop wymieniać kolekcje, a to przecież chyba nie o to chodzi :uszy
Masz cudowne kwitnienia ;:92 Phal. parishii wygląda ślicznie - taki ukwiecony :D Masdevallia, hybrydki... No nie, to na pewno nie nuda :wink:
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Agnieszko przecudna ta Twoja nuda :wink: ;:138
Phal. parishii śliczniutki ;:224 a hybrydki wcale nie gorsze ;:138
Powiedz jak Ty to robisz, że te pędy masz takie niskie i tyle kwiatów na nich? :shock: ;:180
No i masdevallia cudna Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”