Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- Mille
- 10p - Początkujący
- Od: 25 sie 2011, o 09:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lawenda - część 1.
Mam jeszcze jedno pytanie, robię właśnie plan rabaty i nie wiem ile miejsca zarezerwować dla lawendy. Jaką mniej więcej będzie miała średnicę po kilku (no nie przesadzajmy, niech będzie 3) latach ??
Przepraszam za pytanie, ale chyba nigdy nie widziałam jej na żywo, nie licząc doniczek i sklepów ogrodniczych
Przepraszam za pytanie, ale chyba nigdy nie widziałam jej na żywo, nie licząc doniczek i sklepów ogrodniczych
Przez pierwszych kilka lat przygody z ogrodem człowiek uczy się głównie tego... czego nie robić w przyszłości;)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Chyba co pół metra sadzi się lawendę na żywopłot, więc pewnie tyle miejsca jej wystarczy.
A nie wiecie, czy pszczoły pobierają pożytek z lawendy? Interesuje mnie produkcja miodu lawendowego, którego chyba w Polsce w ogóle nie ma.
A nie wiecie, czy pszczoły pobierają pożytek z lawendy? Interesuje mnie produkcja miodu lawendowego, którego chyba w Polsce w ogóle nie ma.
- Mille
- 10p - Początkujący
- Od: 25 sie 2011, o 09:23
Ciekawe jest to, że na opakowaniu sadzonek, które kupiłam było napisane, a raczej narysowane 6 roślinek na 1 metr Nie znam sie, ale to chyba nieporozumienie.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy kora pod lawendą (młode sadzonki) może zaszkodzić? pH kory według etykiety jest nie wyższe niż 6... lawenda musiała by wytrzymać takie towarzystwo tylko do następnego sezonu, ale boję się, że to właśnie młode sadzonki moga być bardziej wrażliwe, szkoda byłoby je zmarnować:(
Mam jeszcze jedno pytanie, czy kora pod lawendą (młode sadzonki) może zaszkodzić? pH kory według etykiety jest nie wyższe niż 6... lawenda musiała by wytrzymać takie towarzystwo tylko do następnego sezonu, ale boję się, że to właśnie młode sadzonki moga być bardziej wrażliwe, szkoda byłoby je zmarnować:(
Przez pierwszych kilka lat przygody z ogrodem człowiek uczy się głównie tego... czego nie robić w przyszłości;)
- kwiatulek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 cze 2011, o 19:09
Czy ktoś mi powie jak ją podlewać by pięknie rosła w doniczce?
Pozdrawiam serdecznie, kwiatulek
-
Kochani, gdyby ktoś z Was wiedział, gdzie można kupić nasiona lawendy wąskolistnej różowej i białej, to pięknie proszę o namiary
Z nasion rozmnaża się tylko gatunek o kwiatach fioletowych.Różowa i biała lawenda to odmiany uzyskiwane z sadzonek.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Selli, nie byłabym pewna stwierdzenia dotyczącego białych Lawend, bo wokół moich białych jest pełno młodych sadzonek. Okaże się jak będą kwitły ...
-
Będę musiała chyba jednak kupić sadzonki, a wolałabym z nasion, bo ładniejsze wychodzą, no i można zaszaleć z ilością
Rośliny uzyskane z nasion różnią się pokrojem i kolorem kwiatów.
-
Ale tylko białe i różowe? Bo przecież fioletowe wysiewamy z nasion.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lawenda jest dobrą roślinę miododajną. Uzyskanie czystego miodu odmianowego może być trudne.MaGorzatka pisze:A nie wiecie, czy pszczoły pobierają pożytek z lawendy? Interesuje mnie produkcja miodu lawendowego, którego chyba w Polsce w ogóle nie ma.
Wydajność miodowa oceniana jest na 150-300 kg/ha.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam dużo Lawend. Przez cały sezon obserwowałam tylko trzmiele oblegające je bez opamietania
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam sporo pszczół. Wielokrotnie obserwowałem jak zbierają pyłek i nektar z lawendy. Pszczoły na lawendzie.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin