Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
Anna11 ciasta ,ucierane oraz drożdżowe piekłam w nagrzanym już piekarniku, i też wychodziły idealne ,a u Ciebie co stanowi problem ,że te akurat te ciasta nie wychodzą???
ja drożdżowe piekłam ok,35 minut a babkę 45 minut
ja drożdżowe piekłam ok,35 minut a babkę 45 minut
marzena06 nie mam ,,ręki'' do takich ciast. Jeśli możesz wrzuć jakiś przepis na babkę i napisz jak,,blondynce'' po kolei jakie produkty najlepiej się nadają, mąka mące też nie równa...tłuszcz też chyba trzeba dobrać odpowiedni. Proszę podaj ile czasu trzeba ucierać takie ciasto Nigdzie w żadnym przepisie czas jest nie podany...pisze zawsze ,, utrzeć na puch''. Ile takie ucieranie na puch powinno trwać to nie wiem...nie cierpię ucierać wałkiem bo jest za ciężko Chyba w tym tkwi problem, w ucieraniu... zamiast wyrosnąć do góry, wychodząc z blaszki. Rośnie tylko do wysokości blaszki. Przecież ciasto biszkoptowe też trzeba ubijać do odpowiedniej gęstości żeby się udało...takie wiadomości na pewno przydadzą się nie jednej osobie
- marzena06
Anna11 najprostsza ,najzwyklejsza ...
Babka na oleju
4 jajka
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki wrocławskiej - typ 500
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/5 łyżeczki p.d.p
13 łyżek oleju (ja używam kujawskiego)
1 łyżka octu
1 łyżka wody
olejek zapachowy (parę kropli,obojętnie jaki lubisz)
Sp.wyk. mąki wraz z pdp.przesiej przez sitko ,przygotuj w szklance odmierzony olej,
Jajka rozbij i ubij białka na pianę dodaj cukier i nadal ubijając dodawaj kolejno po jednym żółtku ( 4 ) następnie powoli dodaj przesiane mąki oraz olej ocet i wodę ,olejek zapachowy , wszystko dokładnie wymieszaj .Włącz piekarnik aby się nagrzał .Korytko do pieczenia babki wysmaruj dokładnie tłuszczem ,wysyp bułką tartą i wylej ciasto ,wstaw do piekarnika i piecz 40- 45 minut.
PS
W trakcie pieczenia babki ,głównie w fazie wyrastania ciasta staraj się nie otwierać drzwiczek piekarnika - bo ciasto opadnie
Smacznego
Babka na oleju
4 jajka
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki wrocławskiej - typ 500
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/5 łyżeczki p.d.p
13 łyżek oleju (ja używam kujawskiego)
1 łyżka octu
1 łyżka wody
olejek zapachowy (parę kropli,obojętnie jaki lubisz)
Sp.wyk. mąki wraz z pdp.przesiej przez sitko ,przygotuj w szklance odmierzony olej,
Jajka rozbij i ubij białka na pianę dodaj cukier i nadal ubijając dodawaj kolejno po jednym żółtku ( 4 ) następnie powoli dodaj przesiane mąki oraz olej ocet i wodę ,olejek zapachowy , wszystko dokładnie wymieszaj .Włącz piekarnik aby się nagrzał .Korytko do pieczenia babki wysmaruj dokładnie tłuszczem ,wysyp bułką tartą i wylej ciasto ,wstaw do piekarnika i piecz 40- 45 minut.
PS
W trakcie pieczenia babki ,głównie w fazie wyrastania ciasta staraj się nie otwierać drzwiczek piekarnika - bo ciasto opadnie
Smacznego
Marzenko, dziękuję za przepis...przepisałam do zeszytu...ubijana Babka powinna mi wyjść. Jak upiekę to napiszę czy mi wyszła czy nie. Ostatnio nazbierało mi się kilka ciast do wypróbowania w każdym wątku jest coś fajnego.
- marzena06
Hi,hi ale rodzina się cieszy że Forum potrafi zmotywować...ciasto wygląda pysznie...przypomniałam sobie że coś podobnego niedawno robiłam, tylko jako spód do ciasta...pamiętałam bo mi bardzo smakowało. Wczoraj przejrzałam przepisy które ostatnio próbowałam i znalazłam. Ciasto z krakersami,,3 Bit''. Przepisy na babkę i spód w 3 Bit są prawie identyczne... babeczkę na 100 procent zrobię już wiem że jest pyszna. Olejek pamiętam że dawałam rumowy.
Ciasta zaczęłam piec ale to nie za dobry pomysł...znowu przytyłam
Ciasta zaczęłam piec ale to nie za dobry pomysł...znowu przytyłam
Marzenko wczoraj upiekłam Babkę...wyrosła ponad blaszkę, w smaku też jest bardzo dobra...fotki nie mam, jak stygła trafiły się goście...poszła cała do kawy. W moim piekarniku czas pieczenia musiałam skrócić do ok.30 min...zaczęło ją podłapywać na górze, nie chciałam żeby się podpaliła. Komisyjnie stwierdzono że posypana cukrem będzie lepsza niż polana polewą
Przepis na Babeczkę poszedł do następnych kuchni
Czekoladowa szarlotka...lubię ciasta z jabłkami...przepiszę do zeszytu, na pewno wypróbuję... gorzej z foceniem, wszystko znika zanim dobrze wystygnie.
Na prośbę wstawiającej, przepis na Czekoladową szarlotkę przeniosłam do Jej wątku.
Znajduje się on teraz: tutaj.
babuchna
Przepis na Babeczkę poszedł do następnych kuchni
Czekoladowa szarlotka...lubię ciasta z jabłkami...przepiszę do zeszytu, na pewno wypróbuję... gorzej z foceniem, wszystko znika zanim dobrze wystygnie.
Na prośbę wstawiającej, przepis na Czekoladową szarlotkę przeniosłam do Jej wątku.
Znajduje się on teraz: tutaj.
babuchna
- marzena06
Aniu bardzo się cieszę ,że zdecydowałaś się wypróbować przepis , a babeczka masz rację najlepsza posypana cukrem pudrem.
PS .dziwnie się składa bo ja jak ją piekę to też zawsze mam niespodziewanych gości, telepatia czy co???
Po prostu jak ją zamierzasz piec to najpierw sprawdź czy masz kawę w domu
PS .dziwnie się składa bo ja jak ją piekę to też zawsze mam niespodziewanych gości, telepatia czy co???
Po prostu jak ją zamierzasz piec to najpierw sprawdź czy masz kawę w domu
Hi,hi gości wabi chyba wspaniały zapach ciasta
ooo jeżu kolczasty jaki ładniutki.Jak to zrobiłaś?
-
- 50p
- Od: 16 gru 2010, o 21:00
Upiekłam biszkopt na blasze, potem wykroiłam cztery łezki, każda mniejsza od następnej. Przekładając kremem i marmoladą układałam jeden biszkopt na drugi, posmarowałam kremem całą piramidę, powkładałam kolce z migdałów, oczka i buzię z lentilek i gotowe.
Irena