Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"
San Marzano super do suszenia, poza tym na pewno Lima i Black Plum.
Rumba się nie nadaje.
Rumba się nie nadaje.
Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Hmmm ja miałam swoje nasiona z owoców z zeszłorocznej wymiany nasion więc musisz poczekać do przyszłego roku - bo ja swoje nadmiary nasion już zutylizowałam .PaulaPola pisze:Chudziak pomidory polecone przez Ciebie podobno rewelacja do suszenia, tylko nie wiem gdzie je kupie, nawet na all tylko jedna aukcje znalazlam.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może byc i późny, pod folią będe miała pomidorki. Nie wszystkie oczywiście bo sie nie zmieszczą. W tym roku wszystkie nasiona kupuje z PlantiCo, miał ktoś Sam marzano z tej firmy. To powiedzcie mie jeszcze dobrzy ludzie co ja moge zrobić z tych odmian co mam? Tj. Bawole serce, faworyt, Ondraszek i pokusa czereśniowa(koktajlowe)
- cantati
Bawole najlepsze na surowo ;) ale i na przeciery się nada, Ordnaszek na wszystkie przetwory - nawet w całości możesz konserwować w zalewie lub w przecierze, bo nie ma bardzo wielkich owoców, a szczególnie dobry jest na soki. Pokusa też w całości może być do zapraw. Faworyt i do bezpośredniego spożycia i na przeciery
Pozdrawiam, Dorota
- PaulaPola
Cantati dzięki za wskazówki, nie pozostaje mi nic innego jak nauczyć sie robić soki i przeciery
- cantati
No koniecznie Hihi! Potem jak w zimie otworzysz taki domowy przecier i zrobisz pomidorową, to w całym domu aż pachnie.. Nie to co te sztuczne koncentraty, które tylko w nazwie pomidora mają. A M to Cię na rękach nosił będzie
Pozdrawiam, Dorota
- PaulaPola
Mój M jak zobaczył pełną szufladę nasion i ok 150 krzaków pomidorów w pokoju to się w głowę popukał i zapytał czy zamierzam z tego zupę dla połowy miasteczka ugotować. Ogólnie twierdzi że mi w tym roku odbiło na punkcie kupowania nasion i planowania działki. I choć rzadko to robię to trochę racji mu przyznam... ale ogórasa kiszonego do wódeczki albo starte buraczki do mielonego kotleta to aż skamle żeby mu dać.
-- 12 kwi 2012, o 23:19 --
To chyba kupie jutro te San Marzano. Może coś z tego będzie...
-- 12 kwi 2012, o 23:19 --
To chyba kupie jutro te San Marzano. Może coś z tego będzie...
- cantati
Hihi! No ale przynajmniej Ci pomaga, mój nie dość, że kręci nosem na widok domu obstawionego rozsadą, to jeszcze najczęściej próbuje się wymigać udając ciężko zmęczonego jak tylko wypowiem słowo "ogródek" albo "posadzić".. A jak usłyszy "łopata" to nagle musi coś załatwić albo przypomina sobie, że trzeba zrobić zakupy.. Ech..
Pozdrawiam, Dorota
- PaulaPola
Wiesz, mój M to chyba tylko dlatego taki do roboty chetny bo na połowie działki chce piekny trawnik zrobic (nie wiem po jaką cholere bo można to inaczej wykorzystac) i jak moja połowa pod warzywa bedzie nie zrobiona dobrze to trawnik jego bedzie szpeciło. A niech robi co chce byle moje zrobione było a za rok i tek mu ten trawnik przerobie po swojemu
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie dobrze robisz z San Marzano, a od biedy też bym próbował suszyć Bawole Serce, bo rżównież zawiera dużo suchej masy.
pozdrawiam, Gunnar
- PaulaPola
Dziś wysiałam San Marzano
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj! Kochani!!!
Kusicie mnie!!! na co? na suszone pomidory oczywiście! i chyba zakupię nasiona san marzano do tego experymentu
Nasionka watermelon i sweete cherry już wysiałam i czekam na rezultaty. Dokupię san marzano i będzie gicior.
Uwielbiam suszone pomidory w zalewie z oliwy, w każdej ewentualności. Czy do mięsa, czy do sałatek... i zapytam Was czy próbowaliście takiej wspaniałości jaką są gołąbki z suszonymi pomidorami w farszu??? To nie żadna nowinka, choć sama pierwszy raz zrobiłam takie gołąbki - i dalej robię ! To smak takiego gołąbka jest nieziemski!!! SMACZNEGO !!!
Kusicie mnie!!! na co? na suszone pomidory oczywiście! i chyba zakupię nasiona san marzano do tego experymentu
Nasionka watermelon i sweete cherry już wysiałam i czekam na rezultaty. Dokupię san marzano i będzie gicior.
Uwielbiam suszone pomidory w zalewie z oliwy, w każdej ewentualności. Czy do mięsa, czy do sałatek... i zapytam Was czy próbowaliście takiej wspaniałości jaką są gołąbki z suszonymi pomidorami w farszu??? To nie żadna nowinka, choć sama pierwszy raz zrobiłam takie gołąbki - i dalej robię ! To smak takiego gołąbka jest nieziemski!!! SMACZNEGO !!!
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
To i ja pokażę swoje pomidorki . Wysadzonych mam 12 szt. po jednym z każdej odmiany: Kalman , 133, malinowy 36, Malinowy Olbrzym, San Marzano , Purple Pear Brandewine, Orange Stawberry , 155, 150, Megagroniasty oraz Kmicic.
Za tydzień dosadzę jeszcze ze 20 a reszta 5 dni temu pikowane więc jeszcze same maluszki. Planuję wysadzać je dopiero po 10 maja.
Za tydzień dosadzę jeszcze ze 20 a reszta 5 dni temu pikowane więc jeszcze same maluszki. Planuję wysadzać je dopiero po 10 maja.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .