Borówka amerykańska - choroby
Re: Borówka amerykańska - choroby
Torf kwaśny jak najbardziej nadaje się do szybkiego obniżenia pH podłoża pod rosnącymi borówkami. Pod średni krzew delikatnie rozgrabiam mały worek 20-litrowy i obffie podlewam.
Daje to szybki efekt, bo już po kilku tygodniach krzewy z chlorozą na liściach nabierają wigoru,a przebarwienia liści stopniowo zanikają.
Daje to szybki efekt, bo już po kilku tygodniach krzewy z chlorozą na liściach nabierają wigoru,a przebarwienia liści stopniowo zanikają.
Rozgarnąłbym ściółkę wokół pędów i sprawdził wilgotność podłoża i stan szyjki korzeniowej (kora nie powinna się łuszczyć). Najczęstszym powodem szybkiego zasychania borówek w upalne dni jest brak wody w strefie korzeniowej. U mnie niedawno, w ciągu zaledwie kilku dni uschła młoda Earliblue bo nie zauważyłem na czas podkopów nornic. Powodem zasychania może być też bliskie sąsiedztwo starego drzewa.
Infekcje grzybowe i wirusowe powodują powolne zasychanie, a w tym sezonie słońce i wysoka temperatura im nie sprzyjają.
Infekcje grzybowe i wirusowe powodują powolne zasychanie, a w tym sezonie słońce i wysoka temperatura im nie sprzyjają.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja sprawdzam wilgotność podłoża laską Egnera.
Mam dwie
Jedna ma długość 20 cm.
Druga ma długość 40 cm.
Mam dwie
Jedna ma długość 20 cm.
Druga ma długość 40 cm.
Jak zwalczyłeś nornice ?.Wroniarz pisze:Rozgarnąłbym ściółkę wokół pędów i sprawdził wilgotność podłoża i stan szyjki korzeniowej (kora nie powinna się łuszczyć). Najczęstszym powodem szybkiego zasychania borówek w upalne dni jest brak wody w strefie korzeniowej. U mnie niedawno, w ciągu zaledwie kilku dni uschła młoda Earliblue bo nie zauważyłem na czas podkopów nornic. Powodem zasychania może być też bliskie sąsiedztwo starego drzewa.
Jerzy
Koło borówek na razie nie ryją. Przypuszczam że to zasługa odstraszaczy dźwiękowych, które testuje od 2 miesięcy. Na jednej działce solarny, na drugiej na baterię. Nie dają się jednak wykurzyć z gniazd odległych o 2 metry (dwa gniazda mają pod czarnymi porzeczkami, jedno pod warzywami) i pojawiają się nowe kopczyki odległe od odstraszaczy o 3metry. Najskuteczniejszy jest szpadel, potem Nornit, a na obrzeżach działki małe petardy 20zł za 30 sztuk włożone do wylotu kopczyka lontem do góry (zasypać dopiero po odpaleniu, bo lont czasem gaśnie).
Borówki mogły być przeciążone. Mogło też brakować wody.
U mnie podobnie wyglądały resztki owoców na rachitycznych pędach z małą ilością liści (Bluecrop i Chanticleer). Jagody były miękkie, nieduże i długo dojrzewały. Niedawno przeprowadzając na kilku krzewach cięcie odmładzające wyciąłem przy okazji te stare pędy z takimi owocami.
U mnie podobnie wyglądały resztki owoców na rachitycznych pędach z małą ilością liści (Bluecrop i Chanticleer). Jagody były miękkie, nieduże i długo dojrzewały. Niedawno przeprowadzając na kilku krzewach cięcie odmładzające wyciąłem przy okazji te stare pędy z takimi owocami.
Dziękuje bardzo Wroniarz!
-
- 200p
Opisz jak zakładałeś stanowisko dla borówki wysokiej.MaSaKra pisze:czy ktoś wie, dlaczego owoce borówki tak wyglądają?
Czy przed jego założeniem dałeś ziemię do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej?
Jak i czym podlewasz?
Witam,
dziękuję za zainteresowanie. Borówka (Bonus) została kupiona ze szkółki (niestety przez internet) w marcu/kwietniu tego roku jako 5 letni krzew. Byla dosc zabiedzona jak na 5-letnia roslinke. Wytworzyła też mało owoców. Została posadzona w dużej donicy (50L). Donica zakopana w ziemi. Na dno dałam kamienie jako drenaż, korzenie zostały zanurzone w mikoryzie. Na to mieszanka torfu kwaśnego i ziemi do borówek z worka. Dodatkowo jako materia organiczna przekompostowane kolki z sosny. Podlewane raczej regularnie w 90% deszczówka, jak nie było woda z kanalizacji. Dostała też nawóz organiczny dedykowany dla borówek. Zauważyłam u siebie ślady chorób grzybowych na innych krzewach więc pomyślałam, ze to moze jednak nie niedobory a objawy choroby grzybiczej na owocach? Sama nie wiem Nigdy do tej pory nie mialam takich owoców.
dziękuję za zainteresowanie. Borówka (Bonus) została kupiona ze szkółki (niestety przez internet) w marcu/kwietniu tego roku jako 5 letni krzew. Byla dosc zabiedzona jak na 5-letnia roslinke. Wytworzyła też mało owoców. Została posadzona w dużej donicy (50L). Donica zakopana w ziemi. Na dno dałam kamienie jako drenaż, korzenie zostały zanurzone w mikoryzie. Na to mieszanka torfu kwaśnego i ziemi do borówek z worka. Dodatkowo jako materia organiczna przekompostowane kolki z sosny. Podlewane raczej regularnie w 90% deszczówka, jak nie było woda z kanalizacji. Dostała też nawóz organiczny dedykowany dla borówek. Zauważyłam u siebie ślady chorób grzybowych na innych krzewach więc pomyślałam, ze to moze jednak nie niedobory a objawy choroby grzybiczej na owocach? Sama nie wiem Nigdy do tej pory nie mialam takich owoców.
-
- 200p
MaSaKra,
Typowa ziemia z ogródka przydomowego, czy z działki w Rodzinnym Ogrodzie Działkowym nie nadaje się do borówki wysokiej.
Moje borówki wysokie plonują bardzo dobrze i są zdrowe.
Można powiedzieć że to co robię to jest "dobra praktyka".
Aby móc uprawiać borówkę na działce przez kilka lat robiłem prace przygotowawcze.
Teraz zbieram żniwo z tych prac.
Te prace przygotowawcze opisałem na tym forum.
Wejdź na mój Profil.
Znajdź posty użytkownika.
Jak postąpisz tak jak ja, będziesz miała borówki wysokie plonujące bardzo dobrze i zdrowe.
Uprawiając borówkę wysoką nie opłaca się chodzić na skróty.
Lepiej pójść ścieżką, którą ktoś już szedł i doszedł do celu.
Powodzenia!
Typowa ziemia z ogródka przydomowego, czy z działki w Rodzinnym Ogrodzie Działkowym nie nadaje się do borówki wysokiej.
Moje borówki wysokie plonują bardzo dobrze i są zdrowe.
Można powiedzieć że to co robię to jest "dobra praktyka".
Aby móc uprawiać borówkę na działce przez kilka lat robiłem prace przygotowawcze.
Teraz zbieram żniwo z tych prac.
Te prace przygotowawcze opisałem na tym forum.
Wejdź na mój Profil.
Znajdź posty użytkownika.
Jak postąpisz tak jak ja, będziesz miała borówki wysokie plonujące bardzo dobrze i zdrowe.
Uprawiając borówkę wysoką nie opłaca się chodzić na skróty.
Lepiej pójść ścieżką, którą ktoś już szedł i doszedł do celu.
Powodzenia!
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
MaSaKra
To nie jest choroba grzybowa na owocach.
Dwie przyczyny mogą być:
1- skutki żerowania roztoczy na młodziutkich zielonych owocach
2- niedobory jakichś mikropierwiastków, może boru
Jeśli borówka rośnie we właściwym podłożu, praktycznie na nic nie choruje
i nic jej nie dolega. To nie jest roślina z wielkimi wymaganiami,
jednak jest jeden warunek podstawowy.
To kwaśny odczyn gleby.
To nie jest choroba grzybowa na owocach.
Dwie przyczyny mogą być:
1- skutki żerowania roztoczy na młodziutkich zielonych owocach
2- niedobory jakichś mikropierwiastków, może boru
Jeśli borówka rośnie we właściwym podłożu, praktycznie na nic nie choruje
i nic jej nie dolega. To nie jest roślina z wielkimi wymaganiami,
jednak jest jeden warunek podstawowy.
To kwaśny odczyn gleby.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie