Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- Działkowiec
- 50p
- Od: 23 kwie 2008, o 10:54
Cóż to za kwiat?
Witam. Kupiłem bardzo ładnego kwiata, ale nie wiem jak on się nazywa, ile powinno się podlewać gdzie powinien stać. Proszę o szybką odpowiedź
http://extramusic.pl/users/~dawko/pliki/DSCN0124.jpg
Nie daję zdjęcia, ponieważ jest za duże a miniaturki nie potrafiłem zrobić.
Pozdrawiam
http://extramusic.pl/users/~dawko/pliki/DSCN0124.jpg
Nie daję zdjęcia, ponieważ jest za duże a miniaturki nie potrafiłem zrobić.
Pozdrawiam
Działkowiec z Warmi
- Działkowiec
- 50p
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To z pewnością jest monstera dziurawa lecz jest to młody egzemplarz,
wtedy jego liście są w większości całobrzegie i sercowate. Z wiekiem rozwijają się liście o bardzo głębokich wcięciach.
Rośnie silnie ,wytwarza grube korzenie podporowe,których nie wolno obcinać,ponieważ roślina pobiera przez nie składniki pokarmowe.
Idealna dla niej byłaby podpora pokryta mchem,w który mogłyby wrastać te korzenie.
Lubi ciepło,nawet w zimie w granicach 20*C, stanowisko cieniste.Starsze liście trzeba regularnie czyścić z kurzu.
Jest bardzo żąrłoczna ,powinna więc byc każdej wiosny przesadzana do dobrej ziemi inspektowej i w ciągu lat zasilana co 2 tygodnie .
Podlewać należy obficie a nawet spryskiwać .
wtedy jego liście są w większości całobrzegie i sercowate. Z wiekiem rozwijają się liście o bardzo głębokich wcięciach.
Rośnie silnie ,wytwarza grube korzenie podporowe,których nie wolno obcinać,ponieważ roślina pobiera przez nie składniki pokarmowe.
Idealna dla niej byłaby podpora pokryta mchem,w który mogłyby wrastać te korzenie.
Lubi ciepło,nawet w zimie w granicach 20*C, stanowisko cieniste.Starsze liście trzeba regularnie czyścić z kurzu.
Jest bardzo żąrłoczna ,powinna więc byc każdej wiosny przesadzana do dobrej ziemi inspektowej i w ciągu lat zasilana co 2 tygodnie .
Podlewać należy obficie a nawet spryskiwać .
- jardin
- 1000p
- Od: 7 sie 2007, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co to za roślinka? Juz mam - Kleinia neriifolia
Witam,
Dostałam to od znajomej , niestety nie potrafi powiedzieć co to jest (pochodzi z Wysp Kanaryjskich) , wiem tylko tyle ,że powinnam to obciąć żeby wypuściło boczne, tylko nie wiem kiedy mam to zrobić i na jakiej wysokości. W tej chwili ma około 45 cm, długość listków do 12 cm i szerokość 4mm.
Rośnie w ziemi do kaktusów.
dziękuję za pomoc
Dostałam to od znajomej , niestety nie potrafi powiedzieć co to jest (pochodzi z Wysp Kanaryjskich) , wiem tylko tyle ,że powinnam to obciąć żeby wypuściło boczne, tylko nie wiem kiedy mam to zrobić i na jakiej wysokości. W tej chwili ma około 45 cm, długość listków do 12 cm i szerokość 4mm.
Rośnie w ziemi do kaktusów.
dziękuję za pomoc
- Działkowiec
- 50p
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rośnie bardzo szybko ,często pod sufit ,jego łodyga nie jest gruba i na całej długości pokryta korzeniami czepnymi ,które wyglądają jak zwisające sznurki.
Taką wyrośniętą roślinę można odmłodzić poprzez poprzez odcięcie górnej jej części na dowolnej długości,najlepiej poniżej miejsca z którego wyrasta duża ilość korzeni czepnych i ... posadzeniu jej do doniczki z ziemią.
Można wspomóc ten proces zanurzając wcześniej końcówkę w ukorzeniaczu ale również bez tego zabieg ten daje pozytywne efekty. Monstera jest pnączem tak łatwym w uprawie jak bluszcz.
Rozmnaża się przez sadzonkowanie pociętych łodyg.Taki odcinek uciętej łodygi powinien mieć pąk - czyli miejsce skąd może wyrosnąć liść a także miejsce z kawałkami korzeni czepnych.
Na ukorzenienie czeka się niestety dość długo...
Ciekawostką jest ,że monstera potrafi wydzielać wodę,która gromadzi się na końcach liści i dzieje sie tak zazwyczaj tuz przed deszczem,gdy w powietrzu gromadzi sie duzo pary wodnej.
Może byc więc " podręcznym" barometrem.
Monstera może również zakwitnąć , mamy ,o ile dobrze pamiętam ,gdzieś na forum nawet takie zdjęcie kwitnącej ...może uda mi się znaleźć je nieco później
aha , wiem ,że korzystniej dla rośliny jest, jak rośnie w małej donicy.
Taką wyrośniętą roślinę można odmłodzić poprzez poprzez odcięcie górnej jej części na dowolnej długości,najlepiej poniżej miejsca z którego wyrasta duża ilość korzeni czepnych i ... posadzeniu jej do doniczki z ziemią.
Można wspomóc ten proces zanurzając wcześniej końcówkę w ukorzeniaczu ale również bez tego zabieg ten daje pozytywne efekty. Monstera jest pnączem tak łatwym w uprawie jak bluszcz.
Rozmnaża się przez sadzonkowanie pociętych łodyg.Taki odcinek uciętej łodygi powinien mieć pąk - czyli miejsce skąd może wyrosnąć liść a także miejsce z kawałkami korzeni czepnych.
Na ukorzenienie czeka się niestety dość długo...
Ciekawostką jest ,że monstera potrafi wydzielać wodę,która gromadzi się na końcach liści i dzieje sie tak zazwyczaj tuz przed deszczem,gdy w powietrzu gromadzi sie duzo pary wodnej.
Może byc więc " podręcznym" barometrem.
Monstera może również zakwitnąć , mamy ,o ile dobrze pamiętam ,gdzieś na forum nawet takie zdjęcie kwitnącej ...może uda mi się znaleźć je nieco później
aha , wiem ,że korzystniej dla rośliny jest, jak rośnie w małej donicy.
- Działkowiec
- 50p
- zabcia_paula
- 500p
- Od: 24 sty 2009, o 10:34
Strelicja?
Tak siałem nasiona strelicji, ale to było rok z "hakiem"
Czy aby to możliwe?
SUPER
Czy aby to możliwe?
SUPER