W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Post »

AmeliaL pisze:A od pekinek to się wcale potomstwa nie doczekasz.
W takim razie jak one, w sposób naturalny, się rozmnażają? :roll:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie, też mnie to zastanowiło :roll: a może to takie kaczki - brojlery? I tylko w inkubatorach się wykluwają?
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Może to nie jest tak z pekinkami, że w ogóle nie siadają, ale może mają słabszy instynkt wysiadywania.
Natomiast "mulardy" są bezpłodne. Tak dowiedziałam się kiedyś od hodowcy i tu jeszcze wypowiedź z forum woliera:
Kaczka pekińska jest kaczką rasową i w pełni płodną.Krzyżuje się kaczkę pekinską z kaczorem francuskim a ich kaczuszki to mulardy.W wieku dojrzałym są bezpłodne.Krzyżuje się je po to aby miały szybki przyrost masy mięsniowej .
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :wit
Kaczątka z mamusią dostalam w ubieglym roku w prezencie pod nazwą francuzy .Są czarno biale szybko bezproblemowo urosly.Jaja niosą od stycznia .Mam w tej chwili pięć kaczek i dwa kaczory.No i jajek dużoooo.Mówicie pod kwokę, ale udalo Wam się tak kiedyś ?w sumie niczym nie ryzykuję .Czy dobrze pamiętam ,kacze jajka to chyba sześć tygodni muszą być wysiadywane ?
Malgosia
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

"Kaczki rasy pekin osiągają dojrzałość płciową w wieku 150 --180 dni. Jaja znoszą przeważnie w nocy lub nad ranem. Największy procent nieśności osiągają w II kwartale pierwszego roku nieśności.. Kaczki tej rasy nie wysiadują jaj, chcąc więc otrzymać kaczęta wytężone sposobem naturalnym, jaja kacze można podłożyć kurze (12 jaj) lub indyczce (17-20 jaj). Wyląg jaj kaczych trwa 28 dni." źródło: http://stewor.w.interia.pl/drob/9.htm
ewikk77 pisze:Może to nie jest tak z pekinkami, że w ogóle nie siadają, ale może mają słabszy instynkt wysiadywania.
Natomiast "mulardy" są bezpłodne. Tak dowiedziałam się kiedyś od hodowcy i tu jeszcze wypowiedź z forum woliera:
Kaczka pekińska jest kaczką rasową i w pełni płodną.Krzyżuje się kaczkę pekinską z kaczorem francuskim a ich kaczuszki to mulardy.W wieku dojrzałym są bezpłodne.Krzyżuje się je po to aby miały szybki przyrost masy mięsniowej .
Owszem ,kaczka pekinka jest rasowa i jest płodna(znaczy jaja po kopulacji są w dużym stopniu zalężone).I łączy się kaczki pekinki z kaczorami piżmowymi,by uzyskać bezpłodne mulardy.Ale jajka z tego połączenia lądują w inkubatorach.
O nie siadaniu pekinek na jajkach pisałam z własnego doświadczenia.I nie znam nikogo komu by takie kaczki jajka wysiedziały.

MalgosiaR
Francuzy to właśnie kaczki piżmowe,inaczej mówi się jeszcze na nie kaczki nieme.Nieme dlatego,że nie kwaczą tylko syczą.
Rozumiem,że te kaczki i kaczorki to rodzeństwo? Czyli będzie chów wsobny?
A czas wysiadywania piżmówek to 5 tygodni.
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p

Post »

AmeliaL dziękuję.Faktycznie one nie kwaczą ,tylko syczą .Tak kaczor i kaczki to rodzeństwo to bardzo żle ?Pamietam ,że dawniej mama też hodowala kaczki tak z roku na rok w swoim stadzie i bylo ich zawsze bardzo dużo ,ale wtedy to ja bylam smarkata i nie interesowalam się tym .Pamiętam ,że też byly czarno biale .Podziwiam ,że znasz się tak na drobiu ;:180 Ja odkąd musialam zrezygnować z pracy wielu rzeczy się uczę i sprawia mi to ogromną radość.
Malgosia
Gazda22
100p
100p
Od: 27 gru 2013, o 21:10

Post »

Romaszko ty chcesz odkwoczyc kure a ja chce aby zakwoczyla :D u nas to kury czesto kaczki wysiadywały :) zawsze sie udawalo :) a teraz żadna nie chce kwoczyc :( Twixi zrobie zdj i wrzucę ;) a są sposoby na to aby zmusic kure ? :)
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p

Post »

W takim razie jak tylko pojawi się kolejna kwoka dostanie kacze jaja :D
Malgosia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

No właśnie, kurka zwyciężyła ;:14 , już nie miałam do niej sił ... posadziłam ją na 10 jajkach :;230

Ale nie tak, jak sadzam normalnie, czyli do specjalnej klatki w osobnym pomieszczeniu z jedzeniem i piciem ... wzięłam pudełko po bananach, napchałam siana, ułożyłam jajka, posadziłam kurkę ... i postawiłam po prostu w kącie kurnika. Siedzi tak od rana, chyba nawet nie wychodziła na dwór, pewnie jest w końcu szczęśliwa, że siedzi na jajkach a nie samym sianie :;230

To jest taka kura, że jakby podłożyć jej jajka dinozaura to też pewnie by wysiedziała ;:306
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

romaszka pisze:To jest taka kura, że jakby podłożyć jej jajka dinozaura to też pewnie by wysiedziała ;:306
No i to jest dowód na siłę instynktu :D Oby się jej nie odwidziało.
Twixi
100p
100p
Od: 19 kwie 2012, o 18:55

Post »

Strusie Romaszko, podłóż jej strusie jajo. ;-)
Dzisiaj mi się kalifornijska pokryta niebieskim francuskim baranem wykociła.
Nie wiem ile urodziła. Jedno niebieskie poza gniazdem znalazłam martwe.
Gniazdo się porusza, czyli jest ich tam więcej. :D
Baranka też ma duży brzuszek i na dniach powinna urodzić.
Gazda22
100p
100p
Od: 27 gru 2013, o 21:10

Post »

A ja niebawem idę po samca barana francuskiego :) A dzisiaj okociła mi się kotka ma 3 kocięta :D jeden maści biało-czarnej a dwa biało-szarej :D
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Mam prośbę o informację, gdzie w Pułtusku znajduje się targ zwierząt, jak dojechać -jadąc od Nasielska. Nie mogę nic znaleźć w internecie- jakaś dziwna jestem :oops:
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”