Kawon ( arbuz ) - część 4
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Wystarczy taka w jakiej ogrodnicy sprzedają bratki.Ja do takich doniczek wsadzam po 1 nasionku i sobie rośnie aż do wysadzenia.
Wydaje mi się że raczej wystarczą półlitrowe pojemniki do piwa, są przezroczyste dzięki temu bardziej nagrzewa się ziemia od góry do dołu, szybciej zbija się zbyt dużą wilgoć i masz pewność że jak z rana podlejesz to wieczora wytrzymają w dobrych warunkach.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Jak myślicie siać już arbuzy ?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powoli możesz zaczynać. Właśnie zbliża się najodpowiedniejszy okres. Ja swoje posiałem wczoraj. Było ich 63 szt. Jeśli wyjdą wszystkie, to będę miał plantację.
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To Marku zaszalałes Może też wysieje dzisiaj Ale zapewne już się nie wyrobie.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Nie chwaląc się ja wysiewam ok 200.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Gdzie tą ilość później będziesz wysadzać? Ja nie miałem jeszcze arbuzów, ale jeśli zrobi się rozstaw między krzakami 1m to wychodzi 100m2
to ja się zastanawiam gdzie ja zmieszczę moich 5 krzaczków, a ty masz 200. Tylko pozazdrościć miejsca
Z 200 zostanie 20, arbuzy są kapryśne, za bardzo nawodni, za głęboko zasieje, przesadzi w złym czasie, zmarzną na dworze, wybierze najbardziej wymagającą odmianę i może do przymrozków będzie 5 sztuk owoców z których może 2 tylko dojrzeje. Może jak tu się znajdzie to dowie się jak jest i ochłonie trochę. Taktycznie to zrobił bo jak by miał tylko 20 sztuk to do gruntu mogłaby żadna sadzonka nie doczekać
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A ja swoje arbuzy Rosario wysiałam wczoraj: 5 doniczek po dwa nasionka i to była cała paczuszka....jak bym miała 200 st sztuk arbuza to nie weszła bym na działkę.
PS pierwszy raz będę miała arbuzy,namówiła mnie klientka . Ona siała od razu do gruntu 1 maja i miała owce
Asia
PS pierwszy raz będę miała arbuzy,namówiła mnie klientka . Ona siała od razu do gruntu 1 maja i miała owce
Asia
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
200 krzaków to pewnie i na sprzedaż. U mnie też tak sprzedają przy drogach na straganach.
Zelazo26 u nas arbuzy pod chmurką dojrzewają jak się o nie dba. Pierwsze, o których słyszałam to było lata temu (jeszcze do liceum albo podstawówki chodziłam) to już moje kuzynostwo je sadziło (a mają krótszy okres wegetacyjny niż u mnie na południu).
Moje arbuzy dzisiaj wyszły z ziemi. Zrobiłam im miejsce już na oknie w ciepłym pokoju, a papryki przesiedliłam do chłodniejszego
Zelazo26 u nas arbuzy pod chmurką dojrzewają jak się o nie dba. Pierwsze, o których słyszałam to było lata temu (jeszcze do liceum albo podstawówki chodziłam) to już moje kuzynostwo je sadziło (a mają krótszy okres wegetacyjny niż u mnie na południu).
Moje arbuzy dzisiaj wyszły z ziemi. Zrobiłam im miejsce już na oknie w ciepłym pokoju, a papryki przesiedliłam do chłodniejszego
Może ktoś dysponuje zdjęciem nasion Złota Wolicy, ew. może je dokładnie opisać. Nie mogłem dostać tylko tego gatunku i musiałem kupić mieszankę Plantico. Są tam nasiona czterech odmian: Złoto Wolicy, Janosik, Sugar Baby i Charleston Grey.
Nasiona są ciemnobrązowe (prawie czarne), średniobrązowe, jasnobrązowe i średniobrązowe-cętkowane.
Nasiona są ciemnobrązowe (prawie czarne), średniobrązowe, jasnobrązowe i średniobrązowe-cętkowane.
Pozdrawiam
Adam
Adam