Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Kacper90
200p
200p
Od: 10 maja 2016, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE

Post »

pH obniżyć siarczanem magnezu czy amonu ?
rolend
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2019, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podpisuje się pod pytaniem Kacper90.

Mam pH około 7.0, niby niewiele powyżej wartości optymalnej, ale zastanawiałem się czy może próbować obniżać teraz czy może później?
Z tego co słyszałem to i tak obniżania wrtości o 1 stopień to proces czasochłonny, i może potrwać nawet 2 lata, pytanie ile w tym prawdy?
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Założenie ogrodu na nowej działce po budowie domu, prośba o pomoc.

Post »

Nie opieram się na doświadczeniach "tylu ludzi" lecz na własnych, gdzie automatyczne podlewanie w czasie suszy pracuje codziennie, a kosiarka dwa razy w tygodniu.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39

Post »

Trawnik już po wertykulacji. Czy można już robić odsiewki trawy?
Pozdrawiam Patryk
Kacper90
200p
200p

Post »

Czy zakładając trawnik z rolki można zastosować nawóz o składzie NPK(S) 8-20-30 (5) ?
rolend
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2019, o 10:18

Post »

Nic nie mów, liczyłem na słowa otuchy a tu tylko mnie uświadomiłeś że będzie to droga przez mękę :D.
2 dni samo grabenie kamyków, późnij 1 dzień żeby te "kupki" kamyków po przewozić, a jeszcze nie skończone.

Trawa już zamówiona, siewnik czeka na materiał i lecimy. Mam nadzieję tylko że to pH gleby koło 7.0 nie wpłynie negatywnie.

teraz kwestia szukania traktorka do koszenia bo manualnie to sobie nie wyobrażam :) ..... nie jest łatwo.

Myślę o nawodnieniu automatycznym, niestety budżet i czas nie pozwoli w tym roku, więc będę kombinował za rok, będzie cięzko, ale myślę że do zrobienia.

Pozdrawiam.
Szykons
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2019, o 20:37

Zakładanie nowego trawnika

Post »

Witam serdecznie jestem na etapie zakładania trawnika, w obecnym czasie jest polna samosiejka i chcę j zlikwidować i przygotować poletko pod nowy trawnik. Chciałbym starą darń usunąć bez ingerencji Roundopa.Czy glebogryzarka i wyczesanie ziemi pozbawiając ją kęp starej trawy zda egzamin jako podłoże na nowy trawnik ? Trawa wybrana firmy Barenbrug ponieważ uważam ją za najrozsądniejszy wyboó.
jarzi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2019, o 18:34

Czy podlewać trawnik?

Post »

Witam, czy podlewać trawnik który zasiałem 2 dni temu i ciągle w nocy występują przymrozki? Nie mam jak podlewać rano jedyna godzina to 18.
bejronix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2015, o 08:32

Post »

Witajcie, rok temu zakupiłem dom od developera. Rozsypał on na działce 500m2 (z czego trawy będzie około 250m2) 2,5 wywrotki żyznej (tak mówił) ziemi. Następnie przejechała po tym wszystkim orka. W tym roku planuję posadzić na niej trawnik.

Zbadałem zasadowość tej gleby w kilku miejscach i z reguły wychodzi około 8pH, więc zbyt zasadowa. Ponadto na większości obszarów jest gliniasta. Czytająć różne źródła wiem, że muszę glebę rozluźnić i zakwasić. Zastanawiam się teraz jak to zrobić.

Myślałem by rozsypać 6-7m3 żwiru gruboziarnistego i 6-7m3 torfu - co razem powinno dać warstę około 6cm i solidnie wymieszać glebozgryzarką.

Z drugiej strony zastanawiam się czy aż tak warto inwestować, ponieważ sąsiadowi ogrodnicy podczas siania trawy usypali bardzo cienką warstwę swojej "dobrej ziemi" (tyle co zmieściło się na 3 przyczepki do osobówki) i trawę ma bardzo ładną. Co byście poradzili?
Kacper90
200p
200p

Post »

Witam :)
Mam pytanie odnośnie pH podłoża przy zakładaniu trawnika z rolki. Czy pH 6,5-7 będzie odpowiednie czy jednak za wysokie i muszę je obniżyć ? Jeśli wymagane jest obniżenie to czy dobrym pomysłem będzie rozsypanie przed rozwinięciem trawy 2 cm warstwy kwaśnego torfu w celu obniżenia pH ? Czy może pH podłoża 6,5-7 jest odpowiednie i nic nie robić tylko kłaść trawę ?
KamRyn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 cze 2018, o 18:35

Składniki w glebie pod trawę po analizie w Stacji Chemiczno-Rolniczej. Co dalej?

Post »

Hej,
Zrobiłem ostatnio analizę gleby pod trawnik w celu sprawdzenia jej pH, itp. Poniżej zamieszczam jej wyniki. Co teraz najlepiej sypać na nią? W tym roku jeszcze nic nie sypałem.

Obrazek

Pozdrawiam
KamRyn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 cze 2018, o 18:35

Post »

Zapomniałem dodać, że na tej glebie jest już trawa od 2 lat.
Kacper90
200p
200p

Post »

Po wczorajszym koszeniu nowozałożony trawnik zrobił się lekko biały i rozjaśniony. Wczoraj przy koszeniu kosiarka wypluwała część skoszonej trawy i zauważyłem że końcówki trawy są postrzępione. Czy powodem tego mogą być słabo zaostrzone noże ?
Kolejna sprawa: trawnik był założony z rolki 12 dni temu i ukorzenianie trwało dwa tygodnie. Koszony był przedwczoraj ale nie wiem czy nie za późno bo trawa zaczynała kwitnąć ;/ ?
Trawa ma założone nawadnianie więc kwestia niedolania odpada ale nie przelewam go, jeszcze nienawożona.
Podsumowując powodem rozjaśnionego trawnika są postrzępione źdźbła po koszeniu, czy za późne koszenie ? (ale czy za późne skoro potrzeba było dwóch tygodni na dobre ukorzenienie się trawy z rolki ? )

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”