Czym nawozić pomidory-cz.2
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
To pewnie zależy od pH gleby. U mnie był nadmiar wapnia i w zaleceniu wiosennego nawożenia miałam właśnie siarczan potasu, ale teraz na dokarmianie pogłówne saletrę potasu.
Brałem siarczan potasu bo nie ma wpływu na pH, a nie chciałem przekombinować. Będziemy próbować jak pomidory zareagują
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Radog a możesz powiedzieć czy będziesz tym potasem robić oprysk czy podlewać? Ponieważ dziś chcę go kupić. I nie wiem jakie stężenie ma go być.
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Miałem dokładnie taki sam, czy w kwaśnym torfie czy w ziemi z domieszką resztek po budowie z dużą ilością wapnia, zawsze pokazywał 6-7ph To rzeczywiście było budujące, aż kiedyś sprawdziłem płynem HeligaBobejGS pisze:Miałem elektroniczny. Czy kładłem w ocet czy roztwór sody oczyszczonej to zawsze wychodziło między 6-6.5 Takim sposobem zawsze byłem zadowolony z pH
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Siarczan potasu, tak jak każdy siarczan, zakwasza glebę . Poza tym, mimo tego co piszą, jest trudno rozpuszczalny w wodzie. Natomiast jest tańszy niż saletra potasowa. Saletrą potasową można robić opryski - to tak interwencyjnie, jak stwierdzimy niedobór potasu na owocach .
Raczej będę podlewał. Gdzieś tu na forum znalazłem takie stężenia: siarczan potasu dolistnie 0,2%, doglebowo 2 łyżki /10lwody.
Z tego co się doczytałem to potasem w tej formie się raczej nie przenawozi.
Z tego co się doczytałem to potasem w tej formie się raczej nie przenawozi.
A ja mam pytanie czym zastąpić siarczan magnezu, którego nie mogę kupić w mojej okolicy.
Zamówię z internetu ale dziś piątek to najprędzej będzie we wtorek i boję się, że to za długo.
Zamówię z internetu ale dziś piątek to najprędzej będzie we wtorek i boję się, że to za długo.
kup w aptece było o tym na forum
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Zapytaj w aptece o sól gorzką.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Dziękuję, gdzieś mi w głowie kołatało tylko nazwy nie pamiętałam.
Poskręcania zwojów można dostać od tych wszystkich niedoborów, ŚOR-ów, nawozów,objawów itp.
Poskręcania zwojów można dostać od tych wszystkich niedoborów, ŚOR-ów, nawozów,objawów itp.
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chcę przyszykować miejsce pod pomidory na następny rok,tak więc po wyrwaniu bobu który rósł dotychczas planuję wsiać poplon,do dyspozycji mam: lucernę,gorczycę,grykę i łubin.
Nie wiem co będzie najlepsze ale chyba do zimy zdążę posiać 2razy?
Nie wiem co będzie najlepsze ale chyba do zimy zdążę posiać 2razy?
Pozdrawiam Tomasz
Witam.Ze względu na szybki przyrost masy zielonej stosuje jako poplon gorczycę.Obecnie mam wysianą po czosnku,do jesieni spokojnie będzie wysiana 2 raz(oraz przekopana przed zimą). Joanna