Zaraza to nic innego jak choroba grzybowa.tysonka pisze:Miedzian jest na grzyby, nie na zarazę.
Wszystko o pomidorach cz. 8
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- 50p
- Od: 23 cze 2009, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Jondi, a teraz co robisz?
Zapraszam do mojego wątku: Borowiczek moje początki ...
tysonka - dziękuję za ostrzeżenie, że zaraza ziemniaczana jest już u bram Wrocławia.
Niestety, w dalszej części postu muszę sprostować pewną nieścisłość w Twoim poście i znowu Tobie się narażę.
Zaraza ziemniaczana (ZZ) jest chorobą wywoływaną przez grzyba Phytophthora infestans występującego w odmianie A1, nie zimującej w polu, i nowej A2, której przetrwalniki mogą przezimować w szczątkach roślin.
Miedzian jest środkiem silnie działającym bakterio i grzybostatycznie. Należy on do środków kontaktowych i jest od dawna stosowany do zwalczania ZZ. W uprawach ekologicznych jest jednym z nielicznych środków ochrony roślin, które można używać. Dodatkowo jest on bardzo skuteczny w zwalczaniu chorób bakteryjnych i to Cię prawdopodobnie zmyliło?
Niestety, w dalszej części postu muszę sprostować pewną nieścisłość w Twoim poście i znowu Tobie się narażę.
Zaraza ziemniaczana (ZZ) jest chorobą wywoływaną przez grzyba Phytophthora infestans występującego w odmianie A1, nie zimującej w polu, i nowej A2, której przetrwalniki mogą przezimować w szczątkach roślin.
Miedzian jest środkiem silnie działającym bakterio i grzybostatycznie. Należy on do środków kontaktowych i jest od dawna stosowany do zwalczania ZZ. W uprawach ekologicznych jest jednym z nielicznych środków ochrony roślin, które można używać. Dodatkowo jest on bardzo skuteczny w zwalczaniu chorób bakteryjnych i to Cię prawdopodobnie zmyliło?
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A czy Pokrzywa w początkowej fazie rozkładu, nie pobiera jak każdy nawóz zielony azotu z gleby?
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ok, wyraziłam się nieściśle - Miedzian po prostu nie jest skuteczny w ochronie przeciw zarazie, może poradzić sobie natomiast z łagodniejszymi chorobami odgrzybowymi.
Mizuba nie narażasz mi się, naprawdę, wszelką krytykę przyjmuję ze spokojem
Mizuba nie narażasz mi się, naprawdę, wszelką krytykę przyjmuję ze spokojem
Do borowiczek
Przestałam sadzić pomidory:):) a potem zaczęłam sadzić do donic i do wiader na tarasie i wszedzie gdzie się da:) czyli jak najdalej od ziemniaków), a w tym roku mam szklarnię na pomidory i a propos zarazy nie robię na razie nic. Ale nie wiem czy będę miała pomidory to nic pewnego bo kwitną i nie nawiązują owoców...
Przestałam sadzić pomidory:):) a potem zaczęłam sadzić do donic i do wiader na tarasie i wszedzie gdzie się da:) czyli jak najdalej od ziemniaków), a w tym roku mam szklarnię na pomidory i a propos zarazy nie robię na razie nic. Ale nie wiem czy będę miała pomidory to nic pewnego bo kwitną i nie nawiązują owoców...
Moze nie ma komu potrzasac kwiatami, wiec nie nastepuje zapylanie.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Kwiatki odpadują niezapylone?
Non stop potrząsam krzakami kwiatami(zaraz zacznę szklarnią:)...) pstrykam w kwiaty, jest przewiew, są owady i nic kwiaty zasychają i odpadają.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na 90% przyczyną jest szara pleśń, reszta to temperatura i nawożenie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Przeciw ZZ ( mod.jokaer)
Do wyboru :Infinito, Amistar, Curzate, Mildex, Revus, Ridomil , Signum , Tanos...
Do wyboru :Infinito, Amistar, Curzate, Mildex, Revus, Ridomil , Signum , Tanos...
Pisałem już o tym wcześniej. Proszę spróbować pryskać grona kwiatowe HT. Wedle wszelkich danych preparat ten powinien być skuteczny przeciw szarej pleśni.
Pooglądałam całe krzaki i są czysciutkie zrobiłam zdj ale niestety nie potrafię ich załączać. Na pierwszym gronie na 5-6 kwiatów trzy są w rozkwicie a dwa są zwiędłe lub w ogole opadły. Ale żadnego śladu pleśni( poszukałam na necie przykłady zeby wiedzieć czego szukać).