Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
5 świetlówek robi swoje:D. Za wcześnie Ci tak podrosły - powinieneś im temp zmniejszyć. Jeśli chodzi o ogławianie to po 2 tygodniach ich siła wzrostu wróci z dwojoną siłą.
Annumy tak rosną - nie są krępe,tylko rosną na wysokość szybko.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moi podopieczni też galopują ze wzrostem, jeszcze ze 2 tyg, i pierwsze piętro powędruje na parapet, by zahamawać trochę wzrost, papryki są najedzone, co tydzien dokarmiane dolistnie i doglebowo florowitem. A oto mój apartamentowiec papryczny pierwsze pietro wysiew 16 styczeń, 2 piętro 2 luty, 3 piętro 6 luty
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Tys piknie!Growbox to fajna sprawa,jednak nie można zapominać o wietrzeniu.Ciepło wydzielane przez lampy powoduje wyciąganie się rozsady.Lekarstwem na to ciepło jest modyfikacja naszego oświetlenia w kierunku oprawy typu "cool tube".Żródło światła zamocowane jest w przezroczystym tunelu,w którym jest wymuszony przepływ powietrza.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje zjadły już papu z ziemi do sadzonek i czas na dokarmianie.
Zginęły mi zeszłoroczne notatki z FO dotyczące fertygacji papryki, mam tylko do pomidorów 3 ml/litr - Morango jakie dajesz stężenie Florovitu na 1l.
Zginęły mi zeszłoroczne notatki z FO dotyczące fertygacji papryki, mam tylko do pomidorów 3 ml/litr - Morango jakie dajesz stężenie Florovitu na 1l.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Whitedame- zasadniczo dawkowanie jest 5 ml, na 2 l wody, ja robię stężenie 3,5-4 ml na 2 l, doglebowo, 2,5ml/ 2l dolistnie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Morango, tak mi się coś kołatało, że mniejsze stężenie niż do pomidorów ale wolałabym się upewnić.
Zastanawiałam się czy to pisać - ale gwoli przestrogi. Na innym Forum na takie samo pytanie otrzymałam informację 10ml/litr.
Jest to standardowa dawka dla pelargonii i papryczki na pewno by ją przypłaciły zdrowiem. Ktoś bezmyślnie przepisał mi z etykiety, nie zastanawiając się jakie te rośliny mają różne zapotrzebowania.
Fajnie, że tu wszyscy podchodzą rzetelnie do tematów.
Zastanawiałam się czy to pisać - ale gwoli przestrogi. Na innym Forum na takie samo pytanie otrzymałam informację 10ml/litr.
Jest to standardowa dawka dla pelargonii i papryczki na pewno by ją przypłaciły zdrowiem. Ktoś bezmyślnie przepisał mi z etykiety, nie zastanawiając się jakie te rośliny mają różne zapotrzebowania.
Fajnie, że tu wszyscy podchodzą rzetelnie do tematów.
Beata
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja trzymam się zasady, że opryski robię o połowę mniejszym stężeniem niż do fertygacji. A że papryka ma podobne wymagania nawozowe co pomidor, to do oprysku daje 1.5ml florovitu do pelargonii na litr wody. Przynajmniej na etapie rozsady. Później zapewne będe zmieniał nawóz by wzmóc kwitnienie, jednak to dopiero przyszłość.
Ja jeszcze nie zasilałam-rosły ładnie to się bałam przedobrzyć.Ale chyba już powinnam o tym pomyśleć.
Moje papryczki obecnie:
Najmłodsze:
Średnie:
I najstarsze:
Te największe zajęły już miejsce przy oknie,w chłodniejszym pokoju.
Moje papryczki obecnie:
Najmłodsze:
Średnie:
I najstarsze:
Te największe zajęły już miejsce przy oknie,w chłodniejszym pokoju.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A ja muszę z kolei pochwalić się szybkością kiełkowania, mineło 8 dni od wysiewu ( bez wacików ) a już najostrzejsza z papryczek czyli Carolina Reaper już się wychyla z ziemi
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Czy ktoś z was ma papryki chili: Piri piri i bhut jolokia? O piri piri wyczytałem gdzieś na początku wątku że najszybciej wykiełkowała któremuś z forumowiczów, a u mnie bardzo długo kiełkują w porównaniu z innymi. Czy u was też tak było? Reszta już skiełkowana i poszła dzisiaj w komplecie do ziemi (17 odmian), a te dranie ani jedna nie chce skiełkować. Jak to u was było?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej