Pestko- ja uprawiałam peperoni Lombardo w gruncie i w donicy. U mnie krzaki nie były duże.W donicy mniejsza i myślę,że krzak nie przekroczył 50 cm. Spokojnie da radę w 5-7 l donicy.pestka71 pisze: Czy ktoś może wie jak wysoko rośnie papryka Lombardo (nasionka z akcji) i jak ją prowadzić? Ktoś tu na forum zadawał to pytanie, ale nie uzyskał odpowiedzi. Bardzo bym prosiła osoby, które uprawiały tą odmianę aby trochę o niej napisały, bo informacji niewiele. A może ktoś uprawiał ją w donicy? Chciałam kilka uprawiać w ten sposób i nie wiem w jak dużą ją wsadzić, 5-10l?
Papryka do gruntu. Część 5
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
A czy ta skoszona trawa nie sprawi że będą bardziej podatne na choroby? Mam dużo po koszeniu ogrodu zawsze i mogłabym ja w ten sposob wykorzystać ale trochę się obawiam..
Pozdrawiam ;)
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajny sposób na podwiązywanie, czy to sznurek snopowiązałkowy czy jakiś rodzaj druta? Co ile są paliki?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beatko tak jest to sznurek identyczny jak snopowiązałkowy,jednak kupowany o wiele drożej w ogrodniczym.Podobno w typowym sklepie rolniczym jest 5-krotnie tańszy.Przy sznurku mam 10 szt.co 40cm. przymocowywany na 3 słupkach.B.fajna sprawa i szybko się go zakłada.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dzięki, oczywiście zgapiam
A tak a propos to sznurek snopowiązałkowy kupowałam ostatnio 45 zł/ za 4 lub 5 kg ( dokładnie nie pamiętam)
A tak a propos to sznurek snopowiązałkowy kupowałam ostatnio 45 zł/ za 4 lub 5 kg ( dokładnie nie pamiętam)
Beata
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadza się ja za 0,5 kg.(200mb.) płaciłem 14,50 a w Br.... identyczny był za 24 zł.
Dodam tylko,że jest to pomysł forumowicz i ja zgapiłem od niego.
Margo Margo Twoim papryczkom,również nic nie brakuje,a jaka ciekawa kompozycja?U mnie owocki mają papryki na balkonie.Te na razie kwitną.Nie zauważyłem ,aby po przesadzeniu opadały kwiatki.
Dodam tylko,że jest to pomysł forumowicz i ja zgapiłem od niego.
Margo Margo Twoim papryczkom,również nic nie brakuje,a jaka ciekawa kompozycja?U mnie owocki mają papryki na balkonie.Te na razie kwitną.Nie zauważyłem ,aby po przesadzeniu opadały kwiatki.
-
- 100p
- Od: 4 kwie 2014, o 10:23
Mam pytanie do doświadczonych. Mam już wszystkie papryki w gruncie i prawie wszystkie już kwitną. Jak tylko kwiatki się dobrze rozwiną to odpadają. Co może być przyczyną??
Świat bez roślin nie istnieje
Moje sadzonki papryki ciągle jeszcze w domu i na balkonie, ale kwitną i zawiązują owoce. W weekend chcę wysadzać, ale boję się, że po wysadzeniu pogubią te zawiązki. Cały czas jednak pogoda nie sprzyja.
pozdrawiam
Ewa
Ewa
Paulina
Spójrz na termometr okienny, jeśli masz. U mnie rano o 7 było raptem 9 *C. To nie są temperatury dla papryki. Mogą to też być błędy w nawożeniu. Najlepiej wstaw zdjęcie.
Spójrz na termometr okienny, jeśli masz. U mnie rano o 7 było raptem 9 *C. To nie są temperatury dla papryki. Mogą to też być błędy w nawożeniu. Najlepiej wstaw zdjęcie.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
U mnie o 5 rano było 6 stopni. Papryki czekają na wysadzenie. Kiedy można będzie je wysadzić? A jak taka pogoda będzie do czerwca?
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Skoszona i podsuszona trawa jest doskonałą ściółką. Ja stosuję w warzywniku, truskawkach, wokół krzewów i drzew w sadzie. Daję lekko podsuszoną, cienkimi warstwami i wtedy nie stanowi "zagrożenia". Oczywiście nie powinna przylegać do łodygi. Chwasty przystopowane, wilgotność zachowana a rozkład w ciągu sezonu dostarczy odrobinę składników do gleby. Teraz ważne dla mnie było, żeby deszcze nie wklepały liści w glebę i żeby błoto nie bryzgało po młodych sadzonkachjusta_be pisze:A czy ta skoszona trawa nie sprawi że będą bardziej podatne na choroby? Mam dużo po koszeniu ogrodu zawsze i mogłabym ja w ten sposob wykorzystać ale trochę się obawiam..
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
To przy najblizszym koszeniu zostawię do podsuszenia i wypróbuję ten sposób
Pozdrawiam ;)
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Chyba 3 lata temu też ściółkowałam skoszoną,ususzoną trawą.Efekt z tego taki,że jeszcze w tym roku miałam na działce kępki trawy.Tylko,że w odróżnieniu od perzu łatwo się całą kępkę wyciągało.Płytko się korzeni.