Papryka do gruntu. Część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 5

Post »

pestka71 pisze::wit Czy ktoś może wie jak wysoko rośnie papryka Lombardo (nasionka z akcji) i jak ją prowadzić? Ktoś tu na forum zadawał to pytanie, ale nie uzyskał odpowiedzi. Bardzo bym prosiła osoby, które uprawiały tą odmianę aby trochę o niej napisały, bo informacji niewiele. A może ktoś uprawiał ją w donicy? Chciałam kilka uprawiać w ten sposób i nie wiem w jak dużą ją wsadzić, 5-10l? ;:174
Pestko- ja uprawiałam peperoni Lombardo w gruncie i w donicy. U mnie krzaki nie były duże.W donicy mniejsza i myślę,że krzak nie przekroczył 50 cm. Spokojnie da radę w 5-7 l donicy.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

A czy ta skoszona trawa nie sprawi że będą bardziej podatne na choroby? Mam dużo po koszeniu ogrodu zawsze i mogłabym ja w ten sposob wykorzystać ale trochę się obawiam..
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

legina pisze:Moje ostatnie papryki Caryca od wczoraj w gruncie.Dziś od rana pada spokojny deszczyk,więc chyba im dobrze. Obrazek

Teraz już tylko duuużo słoneczka i ciepła. ;:333 ;:333
Fajny sposób na podwiązywanie, czy to sznurek snopowiązałkowy czy jakiś rodzaj druta? Co ile są paliki?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko tak jest to sznurek identyczny jak snopowiązałkowy,jednak kupowany o wiele drożej w ogrodniczym.Podobno w typowym sklepie rolniczym jest 5-krotnie tańszy.Przy sznurku mam 10 szt.co 40cm. przymocowywany na 3 słupkach.B.fajna sprawa i szybko się go zakłada. ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Dzięki, oczywiście zgapiam ;:196
A tak a propos to sznurek snopowiązałkowy kupowałam ostatnio 45 zł/ za 4 lub 5 kg ( dokładnie nie pamiętam)
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Zgadza się ja za 0,5 kg.(200mb.) płaciłem 14,50 a w Br.... identyczny był za 24 zł.
Dodam tylko,że jest to pomysł forumowicz i ja zgapiłem od niego. ;:136 ;:136

Margo Margo Twoim papryczkom,również nic nie brakuje,a jaka ciekawa kompozycja?U mnie owocki mają papryki na balkonie.Te na razie kwitną.Nie zauważyłem ,aby po przesadzeniu opadały kwiatki. ;:304 ;:304
zakrzew
100p
100p
Od: 4 kwie 2014, o 10:23

Post »

:wit Mam pytanie do doświadczonych. Mam już wszystkie papryki w gruncie i prawie wszystkie już kwitną. Jak tylko kwiatki się dobrze rozwiną to odpadają. Co może być przyczyną??
Świat bez roślin nie istnieje
Maka
50p
50p
Od: 14 paź 2014, o 11:36

Post »

Moje sadzonki papryki ciągle jeszcze w domu i na balkonie, ale kwitną i zawiązują owoce. W weekend chcę wysadzać, ale boję się, że po wysadzeniu pogubią te zawiązki. Cały czas jednak pogoda nie sprzyja.
pozdrawiam

Ewa
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Paulina

Spójrz na termometr okienny, jeśli masz. U mnie rano o 7 było raptem 9 *C. To nie są temperatury dla papryki. Mogą to też być błędy w nawożeniu. Najlepiej wstaw zdjęcie.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

U mnie o 5 rano było 6 stopni. Papryki czekają na wysadzenie. Kiedy można będzie je wysadzić? A jak taka pogoda będzie do czerwca?
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

justa_be pisze:A czy ta skoszona trawa nie sprawi że będą bardziej podatne na choroby? Mam dużo po koszeniu ogrodu zawsze i mogłabym ja w ten sposob wykorzystać ale trochę się obawiam..
Skoszona i podsuszona trawa jest doskonałą ściółką. Ja stosuję w warzywniku, truskawkach, wokół krzewów i drzew w sadzie. Daję lekko podsuszoną, cienkimi warstwami i wtedy nie stanowi "zagrożenia". Oczywiście nie powinna przylegać do łodygi. Chwasty przystopowane, wilgotność zachowana a rozkład w ciągu sezonu dostarczy odrobinę składników do gleby. Teraz ważne dla mnie było, żeby deszcze nie wklepały liści w glebę i żeby błoto nie bryzgało po młodych sadzonkach ;:333
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

To przy najblizszym koszeniu zostawię do podsuszenia i wypróbuję ten sposób :-)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Chyba 3 lata temu też ściółkowałam skoszoną,ususzoną trawą.Efekt z tego taki,że jeszcze w tym roku miałam na działce kępki trawy.Tylko,że w odróżnieniu od perzu łatwo się całą kępkę wyciągało.Płytko się korzeni.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”