Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Post »

Aniu,znasz może nazwę tego ciemnoniebieskiego iryska który jest na 7 zdj. w poście z 3 maja?
Wygląda mi na to,że jest wcześniejszy i mniejszy od irysków pumila i kwiat też jest troszkę inny. :D
Pomidory ;:215
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Soniu, drugi tunel ma być nieco mniejszy, na papryki. Zrobię eksperyment i zamiast ściółkowania matą szkółkarską, wysieję grykę. Wydziela substancje szkodliwe dla drutowców i pędraków, a to u mnie największe zagrożenie dla papryki. Jak zacznie przeszkadzać, to przekopię z glebą. Istnieje możliwość, że przedobrzyłam pomidorom z obornikiem i zamiast nawozić, to trzeba im dietę zaserwować ;:131 .
Dobrze, że posiałyśmy ostnice, to chociaż symbolicznie coś zafaluje na wietrze. Coraz więcej róż w pąkach, szkoda, że angielki będę oglądała na klęczkach, po raz kolejny, ale pączki już mają ;:333 . Napatrzyłam się u Ciebie i dokupiłam sobie floksy kanadyjskie.

Mati, mnie ogarnęło zniechęcenie. Kupić sadzonkę na jeden sezon, to bez sensu. Nawet nie chodzi o pieniądze, przecież inne jednoroczne kupuję, tylko miskant w pierwszym roku nie jest zbyt okazały, więc trudno pisać o osiągnięciu zamierzonego efektu. Pamiętasz, pisaliśmy o posadzeniu miskantów na granicy działki - no powiedz, co to za osłona, w świetle ostatnich wydarzeń ;:222 .
Nie wiem, ile mam warzywnego, coś około 500 m2, po odliczeniu dróg dojazdowych. Nie wydaje mi się to dużo, wciąż kombinuję, jakby posadzić współrzędnie, żeby więcej warzyw zmieścić. Same dyniowate potrzebują trochę miejsca, a mam: dynie, cukinie, patisony, arbuzy, ogórki, kabaczki, melony - w sumie 17 odmian. Do tego 70 sztuk papryki i 90 pomidora. Inne warzywa w mniejszych ilościach, ale bioróżnorodność w warzywniku zagwarantowana, jakoś się uzbierało ;:224 .

Megi, masz oko :D . Rośnie równo 40 sztuk. Zostało jeszcze 12 wolnych miejscówek na 2 pomidory, melony, arbuzy i ogórki sałatkowe.
Szał wiosennych kwitnień zbliża się ku końcowi. Piwonie mają mało pączków (zapewne przez letnią suszę), więc nie będzie pokazu, niektóre wcale nie zakwitną. Krzewy są jeszcze małe, ale od czegóż są zbliżenia w aparatach.

Małgosiu, niestety to roślina z ogródka cioci, NN. Masz rację, że jest troszkę wcześniejszy i ma drobniejsze kwiatki. W tym roku mam sporo rdzawych plamek na irysach. Muszę się dokształcić, bo szkoda byłoby je stracić, zwłaszcza, że zapowiada się niezłe kwitnienie w tym roku - chyba się zaaklimatyzowały, nareszcie!
Pomidory trochę zmarzły przez ten chłodny tydzień, od razu im niedobory fosforu powychodziły, a Big Sungold Select dosłownie posiniał z zimna. Mam nadzieję, że już koniec takich wariacji pogodowych i wszystko się unormuje, bo młode listki są ładne, zielone. Czekam na pierwsze kwiatki, prawie tak, jak na ozdobne. :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowe nabytki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
mirekjm
200p
200p
Od: 20 gru 2011, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,ślicznie tu u Ciebie ;)
pozdrawiam:Mirek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Mirku, miło mi, że podoba Ci się mój ogród, szczególnie, że własny masz piękny i przemyślany, a ja wciąż działam "na żywioł", mimo, że próbuję planować :roll: .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Aniu kwiaty - kwiatami, ale pomidorki ;:215
O chwastach w folii możesz wcale nie myśleć. ;:333
Dosyć wysokie te redliny zrobiłaś, musisz dookoła każdemu pomidorkowi zagłębienia zrobić, żeby woda miała się gdzie zatrzymywać.
Podlewanie kropelkowe polecam, nie jest drogie (max 200 zł na tunel) a czasu Ci tyle zaoszczędzi........czas to przecież pieniądz, więc się
koszt zwróci. Dam Ci namiar do sklepu internetowego. ;:108
Awatar użytkownika
mirekjm
200p
200p
Od: 20 gru 2011, o 16:40

Post »

Aniu ja też przez wiele lat sadziłem wszystko jak popadnie dopiero dwa lata temu postanowiłem wszystko przeorganizować,żeby było troche mniej pracy,tylko rośliny pozostały jak rosły :)
pozdrawiam:Mirek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, zazdroszczę foliaczka, bo i mnie się marzy na pomidorki i paprykę, ale zawsze po drodze coś na przeszkodzie i klopsik. Może kiedyś...
A co do ginących po sezonie roślin....ja już powoli mądrzeję ( tak mi się wydaje :wink: ) i sadzę to, co jest żelazne. No, przynajmniej sie staram przeprowadzać dość ostrą selekcję. To, co wypadło albo ledwo się trzyma....żegnam ozięble. I tak mam dość roboty z jednorocznymi, które być muszą u mnie. No bo jak nie przeżyć sezonu bez cynii, aksamitek, astrów, cleome, petunii, żeniszków ...i już nie wymieniam :lol:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, chyba przywołałam Cię myślami.
Daj namiary na system nawadniający, jak najbardziej. Jeszcze nie mam problemu z podlewaniem, bo chłodno, ale latem się przyda. Redliny wyszły wysokie, ładnie się nagrzewają, aż czuć ciepło pod włókniną. Podlewam dwa razy w tygodniu, nie potrzebują częściej, bo glina magazynuje wodę.
Moje pomidory mają niedobór magnezu (tak sądzę), czy wystarczy saletrzak z magnezem, czy jakiś oprysk? Bałam się sypać cokolwiek podczas tych chłodnych dni, bo wyskoczyły im niedobory fosforu, chyba nie przyswajały z powodu zimna, zarówno posadzone w tunelu, jak te w doniczkach z podłożem do warzyw. Braki magnezu mają tylko sadzone w tunelu, ale nie wszystkie sadzonki. Saletrzak dostaną jutro. Tunel nie jest dogrzewany i wszystko było ładnie, dopóki były ciepłe noce. Ostatnie cztery noce były chłodne i od razu wyłażą dziwne kolory...
Oszaleję od tego wypatrywania niepokojących objawów. Na szczęście młode liście są zdrowe, więc mam nadzieję, że wyjdą na prostą.

Mirku, ciągle sobie powtarzam, że kiedyś naciesze się przestrzenią i zacznę bardziej planować działania ogrodowe. Na razie, często kupuję, bo ładne, a mam dużo miejsca :wink: . Później się martwię, do którego zakątka dokleić nowy nabytek.

Małgosiu, mnie się wydaje, że zmądrzałam, ale do następnego razu... :oops: Jeżeli nie kupię drzewa, bo zbyt kłopotliwe, to nadrobię warzywnymi zachciankami, nad którymi trzeba czuwać. Teraz pomidory mnie przytłaczają, a zachciało mi się arbuzów i melonów, więc już się martwię deszczową pogodą... :roll:
Ja sobie tłumaczę, żeby nie szaleć z jednorocznymi, ale to działa tylko od października do marca ;:306 .
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najpierw było tak: odbarwienie najstarszych liści
Obrazek
lub fioletowe zabarwienie.
Obrazek

Później pojawiły się małe cętki, jakby podsychanie brzegów liści.
Obrazek

Dzisiaj już więcej zbrązowiałych plamek.
Obrazek

Młode liście wyglądają dobrze, są zielone, bez zmian koloru. Kiedy były najzimniejsze noce i słoneczne dni, pomidory miały pozwijane liście - chyba zbyt duża różnica temperatur pomiędzy nocą, a dniem.
Są też sadzonki, które mniej ucierpiały i szykują się do kwitnienia. Po nocy wszystkie pomidory są zaroszone. Mam nadzieję, że im to nie zaszkodzi. Tunel jest otwarty przez cały dzień i nie ma wilgoci na ściankach, dopiero po nocy wilgoć się skrapla.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Aniu to nie jest brak magnezu tylko reakcja na chłody. Roślina w wyniku niskiej temperatury przestała pobierać fosfor z podłoża i efektem tego są jasne przebarwienia na brzegach liści. Podlej saletrzakiem i czekaj na lepszą pogodę, będzie dobrze. Brak magnezu objawia się inaczej,
a wygląda mniej więcej tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wielkie ;:196 .
Im więcej zdjęć oglądam, tym mniej wiem. Miło, że można liczyć na pomoc. Podleję saletrzakiem i czekam na poprawę aury.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Anulko,
No jak bilans tulipankowy wyszedł na zero, to i tak masz tego tak dużo i kolorowo! Pięknie, cudownie :uszy
Rabatki ładnie się zagęszczają, a pomidorki mają już pączki :) Moje daleko w lesie ;) Dołączam do grona marzących o foliaczku, ale będziesz mieć zbiory ;:oj
Widać jak dużo pracy wkładasz w swój ogród.
Pozdrawiam, Ania
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale te orliki to masz super ;:224
Miskanty na żywopłot to jednak słaba sprawa.
Ale jest takie coś jak trzcinnik,u mnie żyje po zimie ;:306
A jak nie to idź po zwykłą trzcinę,też zasłoni ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”