Uprawa melonów cz.1
Re: Uprawa melonów
Już do gruntu?
Ja wyczytałam
'Optymalne temperatury powietrza dla wzrostu roślin melona to temperatury powyżej 20oC. Przy spadku temperatury do 0oC rośliny giną, a w temperaturze poniżej 15oC, wzrost roślin jest zahamowany. Melon jest wrażliwy na wahania temperatury, reagując opadaniem kwiatów i zawiązków. Temperatura gleby powinna utrzymywać się na poziomie 20-22oC. '
http://www.wiescirolnicze.pl/porady-rol ... elona.html
No ale to teoria, ja nigdy przedtem nie uprawiałam.
Ja wyczytałam
'Optymalne temperatury powietrza dla wzrostu roślin melona to temperatury powyżej 20oC. Przy spadku temperatury do 0oC rośliny giną, a w temperaturze poniżej 15oC, wzrost roślin jest zahamowany. Melon jest wrażliwy na wahania temperatury, reagując opadaniem kwiatów i zawiązków. Temperatura gleby powinna utrzymywać się na poziomie 20-22oC. '
http://www.wiescirolnicze.pl/porady-rol ... elona.html
No ale to teoria, ja nigdy przedtem nie uprawiałam.
Ja uprawiam melony w gruncie i sadze je w drugiej połowie maja.
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiem tak, mam około 100 sadzonek więc 10 nie zawadzi, jak to mówią kto nie ryzykuje ten nie ma;)), a po za tym mieszkam pod Wrocławiem i tam w maju są bardzo rzadko przymrozki, zawsze mozna okryc podwójną agro, raz jak było -3 to pod agro zmarzły mi tylko koncówki liści które stykały się z nią, i dalej normalnie rosły;)). Arbuzy , tykwy i kiwano to za 10 dni nie wcześniej.
Nie chodzi tylko o przymrozki. W temperaturze poniżej 10 stopni i zimnej glebie melony przestają rosnąć.
-
- 200p
dlatego zawsze daje się pod nie obornik który podwyższa temperaturę gleby i korzenie są w ciepełku;))
Ja też daję obornik i u mnie nie podwyższa temperatury gleby i powietrza
-
- 200p
Zależy czyj to obornik i jaki jego stan wiekowy;))
A czyj obornik Ty stosujesz, jaki jest jego stan wiekowy i o ile stopni podwyższa temperaturę przy uprawie melonów?
-
- 200p
Mam mieszańca(kury,gołębie i króliki) ale i tak każdy obornik daje trochę ciepełka pod korzonki naszych Melonów;)) i innych warzyw.
U mnie dzisiaj rano temperatura przy gruncie 1C, naprawdę w ciepłym miejscu, osłoniętym od wiatru, blisko domu. Ziemia zimna jak jasny gwint, niestety pewnie długo to potrwa, zanim się nagrzeje.Verbali pisze:A ja daję we wtoreczek już pierwsze 10 melonów do gruntu;)) .
Więc wszystko zależy od warunków, u mnie żaden ciepły nawóz by nie pomógł, może poduszka elektryczna
-
- 200p
U mnie rano było 5,5 na plusie a gdzie ty mieszkasz?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja melony wysadzam do gruntu w I połowie maja , mimo ,że ziemia przykryta czarną agrotkaniną to się jeszcze nie zagrzała a dzisiaj u mnie w foliówce było tylko 2 st C , to pewnie na dworze było jeszcze zimniej - to na pewno nie jest temperatura dla melonów i innych dyniowatych
Verbali pewnie, że to zależy gdzie kto mieszka, jak ma ukształtowany teren, itp.. i o której wstaje , żeby zobaczyć jaka temp. jest przy gruncie
Przy gruncie np dla Oborników Śląskich, a to chyba gdzieś koło Ciebie, tak wygląda http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dl ... ki-slaskie Poza tym każdy robi co chce w swoim ogrodzie
Przy gruncie np dla Oborników Śląskich, a to chyba gdzieś koło Ciebie, tak wygląda http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dl ... ki-slaskie Poza tym każdy robi co chce w swoim ogrodzie