Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 cze 2017, o 09:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
Witam, od niedawna posiadam dwie datury. Chciałbym zacząć je formować jedną bardziej w stronę drzewa, a drugą - krzewu. Tylko nie wiem jak to przycinać i czy robić to już w trakcie wzrostu rośliny czy dopiero przed zimowaniem? Potrzebuję jakiś informacji odnośnie przycinania by uzyskać drzewko
Aktualnie wygląda tak:
Aktualnie wygląda tak:
Wybierz tą którą chcesz prowadzić na drzewko. W niej wybierz jeden pęd główny a resztę poobcinaj. Obrywaj tez wszystkie przyrosty boczne na tym głównym
-
- 20p - Rozkręcam się...
Ok, czyli zostawiam jeden pęd, ewentualnie dwa a resztę ucinam. To i tak już będzie kłopotliwe w tym wypadku ponieważ mam już dosyć dużo grubych zdrewniałych pędów. Pozostaje tylko piąć w górę wybrane z nich.
A co z tymi pędami na zimę, mam na myśli te pędy które zostawię, aby rosły w górę... trochę i tak trzeba je obciąć na zimę, czy nie?
I jeszcze pytanie co do stanowiska. Czy datura będzie dobrze rosła na stanowisku wschodnio południowym?
Mam do wyboru dwa balkony. Jeden - strona wschodnio-południowa (słońce jest tam od rana do godziny 13:00), jest to loggia, więc nie ma wiatru.
Drugi balkon - południowy-zachód, lecz silny wiatr, bo 5 piętro.
Co radzicie. Póki co wybrałem balkon wschodni.
A co z tymi pędami na zimę, mam na myśli te pędy które zostawię, aby rosły w górę... trochę i tak trzeba je obciąć na zimę, czy nie?
I jeszcze pytanie co do stanowiska. Czy datura będzie dobrze rosła na stanowisku wschodnio południowym?
Mam do wyboru dwa balkony. Jeden - strona wschodnio-południowa (słońce jest tam od rana do godziny 13:00), jest to loggia, więc nie ma wiatru.
Drugi balkon - południowy-zachód, lecz silny wiatr, bo 5 piętro.
Co radzicie. Póki co wybrałem balkon wschodni.
Jeśli ma być to drzewko to musisz zostawić jeden wybrany pęd - resztę możesz ukorzenić Co do przycinania to nie przycina się datur niższych niż 80 cm - póki co tym się nie przejmuj, zobaczysz jak będzie wyglądała jesienią i dopiero zdecydujesz. Ja bym wybrała mniej wietrzny balkon bo datury nie przepadają za silnym wiatrem. Pamiętaj też o nawożeniu bo to straszne żarłoki
A jakiego koloru są Twoje datury ?
A jakiego koloru są Twoje datury ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Mam je od kilku dni. Ale kupiłem je już wieloletnie (od prywatnej osoby). Pan nie miał już cierpliwości zajmowac się nimi. Podobno są białe i różowe/czerwone, jeszcze nie widziałem jak kwitną.
Jedna ma najwyższy pęd około 1m, ta druga, z przodu, jest bardziej krzaczasta.
Mam taki "Nawóz Do Datur Dolistny Florovit" (link usunięto - regulamin/mod.)
Co ile stosować? Czytałem, że co 3 dni lub co tydzień, więc sam nie wiem.
Jedna ma najwyższy pęd około 1m, ta druga, z przodu, jest bardziej krzaczasta.
Mam taki "Nawóz Do Datur Dolistny Florovit" (link usunięto - regulamin/mod.)
Co ile stosować? Czytałem, że co 3 dni lub co tydzień, więc sam nie wiem.
Lepszy będzie nawóz do roślin kwitnących np pelargonii lub surfinii. Kupując nawóz, patrz zawsze za wartości NPK - przeczytaj sobie pierwszą stronę tego wątku. Te nawozy do datur to prawie woda :P
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki zapoznałem się.
Jestem ciekaw w jakiej fazie rozwoju są teraz wasze datury.
Proszę o aktualne zdjęcia waszych datur.
Jestem ciekaw w jakiej fazie rozwoju są teraz wasze datury.
Proszę o aktualne zdjęcia waszych datur.
Zdjęć nie będę wstawiać,bo nie bardzo jest co oglądać.1,5 m łysego kija,ale na czubku widać już jakieś pączki.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Nie chodzi o zachwycanie się tylko o zdobywanie wiedzy, czyli na jakim etapie rozwoju są nasze datury i jak szybko rosną.
---10 cze 2017, o 12:05 ---
Mam pytanie odnośnie nawożenia datura azofoską. Chce kupić ale widzę ze są różne. Czy możecie polecić konkretny produkt i napisać jak stosowac te granulki? Je się rozpuszcza w wodzie i podlewa dature? Prosze o pomoc w tej kwestii bo chce karmić datury czymś dobrym.
---10 cze 2017, o 12:05 ---
Mam pytanie odnośnie nawożenia datura azofoską. Chce kupić ale widzę ze są różne. Czy możecie polecić konkretny produkt i napisać jak stosowac te granulki? Je się rozpuszcza w wodzie i podlewa dature? Prosze o pomoc w tej kwestii bo chce karmić datury czymś dobrym.
Ja swoim podsypuję bezpośrednio do doniczki co trzeci dzień kilka granulek i podlewam A ja mam pytanie odnośnie dołowania datury. Czy lepiej wyjąć ją z doniczki i zadołować czy razem z doniczką ? Czy w takim wypadku w doniczce muszę zrobić jakieś dodatkowe otwory ? I czy doniczka 18 l wystarczy ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Fajnie, moja nawet nie ma pąków, mam nadzieję, że to kwestia czasu, ale chyba każda datura puszcza pąki w innym terminie, zależnie od temperatury zimowania, nawożenia, warunków etc. Czy mam rację? Bo moja to nawet jeszcze w pełni nie urosła
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Czy nie jest za późno by teraz wsadzić datury do ziemi ?
Pozdrawiam Beata