Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

Marysiu, Dziewczyny ma może ktoś nasiona lub sadzonki ruty ogrodowej?? Będę bardzo wdzięczna bo u mnie chyba nie rośnie nigdzie :roll:

P.S. Marysiu, sorki że u Ciebie w wątku się pytam ... ale gdzie jak nie u Ciebie ;:306
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, te poletka piwoniowe cudne, jaśminem też zapachniało. Mam w ogrodzie piwonie, ale to pojedyncze krzaczki, a u Ciebie cudo ;:63 .
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, dzięki za tak miłe słowa. :oops: ;:196
Ale - dziewczyny - utonęłyśmy w torebeczkach! :D Jakby tak nas ktoś niewtajemniczony zobaczył... jak pakujemy, przesypujemy i przekładamy... w tych torebeczkach. ;:306
Piękna słoneczna pogoda dziś była.
A kot Maciek przyszedł do nas, siadł sobie na stołeczku, najpierw pleckami do nas i wpatrywał się filozoficznie w ogród za drzwiami tarasowymi, potem spojrzał na nas i pewnie się zastanowił, co nas opętało. A później usadził się za moją głową, sama nie wiedziałam kiedy.
Marysiu, a ja nie powiedziałam nawet 1/10 tego, co chciałam. O, np. nie powiedziałam Ci, że naszego Tymonka to z kolei nie da się normalnie wyczesać, bo traktuje szczotkę jak najlepszą zabawkę i cały czas ją chce złapać i podgryzać, albo ocierać się o nią pyszczkiem.

Czy amorfa ma jakieś ciernie? Widzę na zdjęciu, że siedzi tam dzierzba, a ona lubi sobie na cierniach "spiżarnię" zrobić.
Chciałabym mieć dzierzby u nas, pomagałyby kotom w zmniejszaniu populacji gryzoni.
Glediczję sobie posadzę, kiedyś.

(W końcu nie zobaczyłam tego ogrodu z piwoniami, o którym pisałaś, bo ja przesiadałam się na Armii Krajowej, ale może na wiosnę specjalnie tam zawędruję, bliżej pętli.)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,łan piwonii doskonale się prezentuje i pewnie cudownie pachnie,amorfa mi padła ,a ta tawułka rośnie ,ale nie ma takich dużych bukiecików jak Twoja ,kwitła pierwszy raz ,może dlatego,poczekam,czy Twój jaśminowiec pachnie ,ja mam bardzo pachnącego i półpełnego,może chcesz patyczki,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

No i niech mi kto powie dlaczego nie mam krzewów ozdobnych , no poza różami i iglakiem w betonowym kręgu.
;:223 aha , przecież mam za mały ogród i zamiast ozdobnych sadzę borówki i jagody kamczackie.
A tak na poważnie muszę to przemyśleć bo jednak dają klimat ogrodowi ;:108 śliczne Marysiu te krzewy.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzień dobry!

Alu nie ma sprawy w dobrym miejscu zapytałaś :;230

Ewuniu bo piwonia potrzebuje czasu i odpowiedniego nawożenia to wtedy efekt jest taki I twoja na pewno się rozrośnie ;:333

Dario mamy to szczęście że mieszkamy blisko i możemy zawsze rozmowę dokończyć...no kontynuować ;:306
Pakowanie było czasem tym dziwniejsze, że przykładałyśmy pojedyncze ziarenka do tych torebek ;:306 Piwoniowe poletko teraz śpi i tylko z ziemi kikutki wystają :;230 ale przyjedziesz w czerwcu to będzie widok miły dla oka ;:219
A może będziesz chciała amorfę, łatwo się przyjmuje i dość szybko rośnie o kwitnie ładnie przyciągając setki pszczół z okolicy :uszy
Dario o kotach też możemy godzinami ;:306
Dziękuję za odwiedziny ;:196

Martusiu moja amorfa poszła do wielu ogrodów i jesteś pierwszą osobą i chyba ostatnią której się nie przyjęła. Wszyscy brali wytarganą z ziemi albo patyki i rosła a Ty miałaś rosnącą w doniczce od miesięcy więc nie wiem co się stało. Jedyne wytłumaczenie że stała i wyschła, ale nic straconego widzisz ile jej jest i zawsze możesz zapakować do auta ;:306
Tawuła u mnie nie jest nawożona bo rośnie w polu, ale rośnie chyba 5-6 lat i w pełnym słońcu. Bardzo lubię jej perłowe kwiatostany ;:333 Jaśmin to ciekawa roślina bo rośnie u mnie i za płotem w sąsiadów i ich i moje w niektórych latach pachnie intensywnie a w niektórych nie. Patyki wszelakie chętnie przyjmę ;:180 i ja Cię pozdrawiam ;:196

Julciu ja na odmianę ze względu na wąskość działki i kilku zastanych ogromnych drzew staram się nic więcej nie sadzić, za to krzewy i to kwitnące chętnie. Przybyło wiele krzewuszek, berberysów, dereni, pigwowców, pęcherznic, perukowiec i wiele wiele innych. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich tak jak inni nie wyobrażają sobie ogrodu bez iglaków i żytwotników. Są też krzewy rosnące do niewielkich rozmiarów więc może coś znajdziesz dla siebie :D
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Moja amorfa to już spore drzewko i zastanawiam się czy można ją wiosną przyciąć i jak to wpłynie na kwitnienie :roll: Marysiu jak traktujesz swoją?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko kiedyś tą w ogrodzie pocięłam radykalnie i wpłynęło to na nią bardzo dobrze, ale nie pamiętam czy kwitła na wiosnę czy rok później. Jeżeli możesz się wstrzymać to na jednej w polu zrobię eksperyment, skrócę wszystkie pędy i zobaczymy czy na wiosnę będą kwiatostany :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu, Iwonko, ja Wam powiem, że cięłam swoją Amorfę ale po kwitnieniu, moja wyprowadzona na drzewko i tak ją chcę nadal prowadzić, to przycinam, kwitnie zawsze, no chyba e pędy przymarzną to słabiej wtedy ;:108
Ala pytała o rutę, u mnie rośnie na starej działce, mogę się podzielić :wit
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Marysiu zaryzykuję jednak i wysieję chociaż heliotrop,bo strasznie jestem ciekawa tej roślinki,a gotowca w okolicy nigdzie nie uświadcze.Tylko muszę nasionka zamówić :)

Śliczne piwonie dostałam od Ani wsiani i jedna kwitła 2 pięknymi kwiatami :D Z czasem pewnie będzie się rozrastać,a ja tylko ciekawa jestem jak długo przyjdzie mi czekać na takie cudne widoki.No bo wiesz jak jest...chciałoby się na już ;:224
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko ale nie wiadomo jak się zachowa pocięta później, dlatego mogę przeprowadzić doświadczenie, bo amorfy mam dużo i nie będzie to żadna strata :D

Amelciu Lucynka chyba ma jeszcze nasiona to poczekaj jak przeczyta się okaże :D
Szkoda płacić za przesyłkę torebki nasion, a jak zaczniesz wkładać do koszyka zrobi się kwota :;230
Ja już raz siałam heliotrop i miałam śliczny, a raz kupowałam jako heliotrop jakąś roślinkę na komary. Liscie miała podobne i ładnie rosła, ale nie kwitła ;:131
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Marysiu, to Iwonka ciachanie już wypróbowała :D
Iwonko, moja też na drzewko prowadzona, zrobię w takim razie tak jak Ty, poczekam na kwitnienie i później przytnę, najwyżej drugiego kwitnienia nie będzie, trudno.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko jak przeprowadzisz cięcie po kwitnieniu to na pewno zakwitnie za rok ja proponowałam coś innego, ale nie ma sprawy! Nie jest to jakaś gigantyczna roślina rosnąca błyskawicznie tak jak u mnie pęcherznica, tnę do spodu a rośnie jak szalona; tnę kiedy mi pasuje to nie kwitnie ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”